Ως «κενά» και «επικοινωνιακά τεχνάσματα» χαρακτηρίζει το ΙΝΚΑ τα μέτρα Μητσοτάκη για την ακρίβειαΕν μέσω σημαντικών αντιδράσεων για το κυβερνητικό σόου με τις εξαγγελίες περί μέτρων ανακούφισης από τις αυξήσεις στο ρεύμα, το Ινστιτούτο Καταναλωτή επισημαίνει τα κενά και τις ασάφειες των ανακοινώσεων.

Ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Καλτσάς, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα news24/7 κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα και αναδεικνύει τη… δημιουργική ασάφεια που επέλεξε η κυβέρνηση αντί να πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις:

Επί της αρχής πρέπει να επισημάνουμε ότι και ένα ευρώ ελάφρυνση να δει ο καταναλωτής στο λογαριασμό συνιστά κέρδος και σε ό,τι μάς αφορά, προσφέρει ικανοποίηση γιατί κανένας αγώνας τελικά δεν είναι μάταιος. Τα ευχάριστα όμως τελειώνουν εδώ. Με ένα επικοινωνιακό τέχνασμα η κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, επέλεξε για ακόμη μία φορά την οδό της δημιουργικής ασάφειας και τούτο διότι:

1. Σε ό,τι αφορά το «επίδομα» των 600,00 ευρώ, εν πρώτοις πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι οριζόντιο. Αφορά μόνο σε πρώτες και κύριες κατοικίες, εφόσον αυτές διασταυρώνονται από τα οικεία έντυπα της εφορίας (ΕΝΦΙΑ, Ε1 και Ε9).

Ως εκ τούτου, με αυτό το κριτήριο, τίθεται ένας πρώτος πολύ μεγάλος περιορισμός στην έστω μερική επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων. Επιχειρήσεις, δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικές, μένουν εκτός περιμέτρου εφαρμογής, όταν μάλιστα έχουν χρεωθεί με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των παρόχων, τον τελευταίο καιρό, χιλιάδες ευρώ από μία αιτία παράνομη και μη σύννομη, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία ο ίδιος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας ο Πρωθυπουργός δηλαδή, δηλώνει πώς θέλει είτε να καταργήσει, είτε να αναστείλει!

Στην πραγματικότητα εδώ η κυβέρνηση, έβαλε ένα μεγάλο αυτογκόλ, στρεφόμενη ευθέως κατά της μεσαίας τάξης, τα συμφέροντα της οποίας υποτίθεται πώς εκπροσωπεί. Είναι σα να λέει ότι ναι μεν είναι η ρήτρα παράνομη, αλλά στην παροχή του εξοχικού σου ή ενός δεύτερου διαμερίσματος που μπορεί να έχεις, θα χρεώνεται κανονικά. Αναλογιστείτε την αντίφαση που υπάρχει σε όλο αυτό.

2. Από το ποσό των 600 ευρώ, θα αφαιρείται το ποσό των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί. Δηλαδή, αν έχει πληρωθεί σε ρήτρα ποσό 1000 ευρώ και έχει δοθεί, το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαίου 2002, επιδότηση 400 ευρώ, θα επιστραφεί το 60% των 600,00 ευρώ, ήτοι ποσό 360,00 ευρώ.

3. Η ρήτρα επουδενί καταργείται, άλλωστε μόνο από τα Δικαστήρια μπορεί να καταργηθεί και εκεί θα την καταργήσουμε. Η ρήτρα υποτίθεται ότι από τον Ιούλιο, ενδέχεται εν τοις πράγμασι να παγώσει με το εξαγγελθέν πλαφόν σε όλα τα τιμολόγια (οικιακά, βιομηχανικά, εμπορικά κλπ), αλλά και την αποσύνδεση της τιμής της εσωτερικής αγοράς από την τιμή του φυσικού αερίου και την οριακή τιμή συστήματος. Μένει να το δούμε.

Μετά από αυτά, καλούμε όλους τους καταναλωτές που μένουν εκτός, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ στη ληστρική ρήτρα, τους αλούμε όλους στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνα την 1η Ιουνίου 2022, στη Συλλογική Αγωγή του ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ, για να καταργήσουμε τη ρήτρα στην πράξη και με δικαστική απόφαση και να διεκδικήσουν να επιστραφούν όλα τα ποσά που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής από αιτία μη σύννομη. Η αναστολή ή το πάγωμα και μάλιστα μία αναστολή που παραπέμπεται για το μέλλον δε συνιστά κατάργηση. Η ρήτρα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και θα καταργηθεί εκεί.

Πηγή: thepressproject.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια