Ανοίγουν τον δρόμο για χρέωση της φοιτητικής στέγης μέσω ΣΔΙΤ

 


Δεν έχει τέλος η αναλγησία της κυβέρνησης ΝΔ αναφορικά με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας που φαίνεται να στέκονται εμπόδιο στη στρατηγική της για ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού χάριν των συμφερόντων της αγοράς, των λίγων και εκλεκτών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο λόγος για τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών των ελληνικών πανεπιστημίων με τη μετατροπή της δημόσιας και δωρεάν λειτουργίας τους σε Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο για να έχουν μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με μια ομάδα φοιτητών και νέων εργαζόμενων σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, στη διάρκεια της οποίας μίλησε για το ζήτημα της στέγης των νέων και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα είναι πολύ «τολμηρή στις πολιτικές που αφορούν στη στέγη».

«Να δούμε τα ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική στέγη. Φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη.

»Δεν λέω κατ' ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου.

Αυτές είναι μόνο κάποιες ιδέες τις οποίες αναπτύσσουμε αυτή την εποχή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ ακανθώδες πρόβλημα της στέγης και της αύξησης του κόστους διαβίωσης συνολικά», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η «τολμηρή πολιτική» της κυβέρνησης των «αρίστων» δεν καταπιάνεται με το υπαρκτό και διαχρονικό ζήτημα της υποχρηματοδοτούμενης και υποτιμημένης δημόσιας παιδείας, που αποτυπώνεται και στις υπό κατάρρευση υποδομές των φοιτητικών εστιών τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν και πανεπιστήμια της επαρχίας που δεν έχουν καν φοιτητικές εστίες για τους φοιτητές τους.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι φοιτητές έχουν βρεθεί χωρίς τρεχούμενο νερό, ρεύμα ή θέρμανση για ώρες, ενώ δεν είναι σπάνιο να πέφτουν και σοβάδες από τους τοίχους και τα ταβάνια των κοινόχρηστων χώρων, μεταξύ άλλων.

Ενδεικτικές είναι και οι παρακάτω εικόνες.

Εκτός λειτουργίας είναι οι περισσότερες από τις κοινόχρηστες τουαλέτες στο κτίριο Β' της ΦΕΠΑ με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να δυσκολεύονται ακόμη και για τις πλέον βασικές ανάγκες

ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Οι οικότροφοι μέσα από τους συλλόγους τους και τα αιτήματά τους έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζονται κάποια επιχείρηση για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, που σημειωτέον μειώθηκε κατά περίπου 40% φέτος με εντολή της κυβέρνησης, αλλά γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του συνόλου της εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες.

Η θέσπιση ενοικίων στις φοιτητικές εστίες αναμφίβολα θα βρει ζημιωμένους τους πιο φτωχούς φοιτητές, οι οποίοι είναι και αυτοί που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγαση για να μπορέσουν να σπουδάσουν, και σίγουρα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο καθεστώς. Άρα, πρόκειται για τον αποκλεισμό ενός σημαντικού τμήματος φοιτητών από το δικαίωμα στη γνώση.

από efsyn

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια