Προβληματισμοί εγείρονται καθώς η Ουγκάντα σχεδιάζει αναβάθμιση με συλλογή DNA για τις βιομετρικές της ταυτότητες


Biometric Update

Η επόμενη ψηφιακή εθνική ταυτότητα της Ουγκάντα θα προσθέσει βιομετρικά στοιχεία DNA για τη βελτίωση της επαλήθευσης της ταυτότητας για την παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κενυατικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Tuko. Τα δελτία απεικονίζουν ήδη το πρόσωπο και αποθηκεύουν τα βιομετρικά στοιχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων του κατόχου.

Το Tuko αναφέρει ότι ο στρατηγός David Muhoozi, υπουργός Εσωτερικών, ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Ουγκάντα πως υπάρχουν σχέδια για την έκδοση «έξυπνων ψηφιακών» ταυτοτήτων που θα χρησιμοποιούν DNA όταν λήξουν οι τρέχουσες 10ετείς βιομετρικές ταυτότητες το 2024.

Ο Muhoozi δήλωσε ότι προστίθενται νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών στοιχείων DNA - ώστε να «αυξηθεί η φορητότητα και η επαλήθευση για την υποστήριξη των παγκόσμιων συναλλαγών» - ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ακρίβεια και η αξιοπιστία των διαπιστευτηρίων για τον προγραμματισμό και την παροχή υπηρεσιών.

Ωστόσο, το κόστος της εθνικής ταυτότητας DNA ενδέχεται να χρειαστεί να βγει αποκλειστικά από τα ταμεία των κυβερνήσεων της Ουγκάντα, καθώς ο Muhoozi δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν θα προσφέρεται δωρεάν και ότι είναι δυνητικά πηγή εσόδων. Το υπάρχον έγγραφο χρηματοδοτείται μέσω φόρων.

Η ιδέα αυτή προκάλεσε την κριτική του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου Thomas Tayebwa, ο οποίος δήλωσε ότι οι πολίτες της Ουγκάντας δεν θα πρέπει να πληρώνουν απευθείας για την εθνική ταυτότητα.

Πράγματι, η βουλευτής Rose Obiga δήλωσε ότι η απόκτηση των εθνικών ταυτοτήτων αποτελεί ήδη πρόκληση για τους Ουγκαντέζους. Η υποχρέωση πληρωμής θα πλήξει περισσότερο τους φτωχότερους πολίτες και θα δημιουργήσει αντίσταση.

Ενώ η Ουγκάντα προηγείται ορισμένων εθνών στη δημιουργία προγραμμάτων για βιομετρικά διαβατήρια, άδειες οδήγησης και παρόμοια έγγραφα ταυτότητας, η υλοποίηση τους είναι μια άλλη ιστορία.

Πρόσφατες αναφορές αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στις αιτήσεις για βιομετρικά διαβατήρια που προκαλεί καθυστερήσεις και ακυρώσεις ταξιδιών. Επίσης, ένας συνασπισμός κοινωνικών οργανώσεων  έχει μηνύσει την κυβέρνηση της Ουγκάντας επειδή φέρεται να δημιουργεί εμπόδια για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους με την εθνική ταυτότητα.


Προτεινόμενη εναλλακτική οδός

Σε ένα άλλο μέτωπο, ένα κύριο άρθρο του Monitor διερωτάται: «Γιατί τώρα; Δεν αρκούν τα δεδομένα που η κυβέρνηση συλλέγει σε τακτική βάση σε πολλαπλές πλατφόρμες;».

Το δημοσίευμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απαιτεί περισσότερα δεδομένα πέραν των πληροφοριών από τα διαβατήρια, τα εκλογικά μητρώα, τα σχολεία και τους προέδρους των κοινοτήτων, ενώ παράλληλα επιδεικνύει έλλειμμα δεδομένων για τις ποινικές έρευνες.

Προχωρά περαιτέρω, υπονοώντας ότι τα βιομετρικά στοιχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων θα έπρεπε να είναι αρκετά και ήδη συλλέγονται - ενώ τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ευκολότερο να συλλεχθούν και να αποθηκευτούν σε σχέση με τα δείγματα DNA.

Τα χρήματα θα μπορούσαν καλύτερα να δαπανηθούν για την επιβεβαίωση και τον εξορθολογισμό των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στα κυβερνητικά αρχεία. Η εθνική βάση δεδομένων ταυτότητας βρίθει ορθογραφικών λαθών, λανθασμένων ημερομηνιών γέννησης και λανθασμένων διευθύνσεων κατοικίας.

Πρέπει να υπάρχει ισορροπία, σύμφωνα με το Monitor, μεταξύ του άρθρου 27 του Συντάγματος της Ουγκάντα, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή, και του άρθρου 7 του νόμου του 2019 για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να συλλέγει τα δεδομένα των πολιτών για ορισμένα δημόσια καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας και της υγειονομικής περίθαλψης.


Δείτε και:


Το άρθρο σε PDF


από oaskhths.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια