ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση Κύπρου και Ισραήλ - Τα σενάρια

Ολοκληρώνεται σήμερα με απόλυτη επιτυχία η Διεθνής Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» στην οποία συμμετείχαν η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (ΙΕΔ). Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης συνεχάρη το προσωπικό για τη σχεδίαση και την προετοιμασία που κατέστησαν εφικτή την πραγματοποίηση και την επιτυχή διεξαγωγή της. Επιπλέον, ανέφερε ότι η σχεδίαση και η υλοποίηση μιας τόσο απαιτητικής άσκησης, αποτέλεσε πρόκληση την οποία η ΕΦ υλοποίησε με επιτυχία, αναδεικνύοντας τις επιχειρησιακές της δυνατότητες καθώς και τον υψηλό επαγγελματισμό του προσωπικού της.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Κράτους του Ισραήλ και αποτελεί την μεγαλύτερη άσκηση που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα από τις δυο χώρες από πλευράς συμμετοχής προσωπικού και μέσων.

Η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022», διεξήχθη σε τμήματα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της ΚΔ, ενώ ταυτόχρονα τμήματα της ΕΦ μετέβηκαν στο Ισραήλ όπου συνεκπαιδεύτηκαν με τις ΙΕΔ σε διάφορα αντικείμενα όπως αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής, τακτική Πυροβολικού και Τεθωρακισμένων, υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας και τεχνική υποστήριξη μέσων στο πεδίο. Η ιδέα ενεργείας στηρίχθηκε στην ανάπτυξη του Σύστηματος Διοικήσεως και Ελέγχου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, στην ανάπτυξη μέρους των Κύριων Επιχειρησιακών Εργαλείων, των Κλιμακίων Διοικητικής Μέριμνας καθώς και Δυνάμεων στο πεδίο για υλοποίηση επιχειρησιακών σεναρίων.

Ο αντικειμενικός σκοπός που τέθηκε κατά τη σχεδίαση, ήταν η εξάσκηση του προσωπικού σε σενάρια που προσομοιάζουν τις συνθήκες διεξαγωγής επιχειρήσεων και αφορούν στις διαδικασίες λήψης απόφασης, την έκδοση διαταγών, την εκτέλεση συνδυασμένων επιχειρήσεων και στην επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Η σχεδίαση και ο συντονισμός της άσκησης, πραγματοποιήθηκε από το Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως των ΙΕΔ, ενώ η διεύθυνση πραγματοποιήθηκε επί του πεδίου, μέσω της συνεργασίας των Κέντρων Ελέγχου Άσκησης και την ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των δυο Επιτελείων, στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

Κατά τη φάση της εκτελέσεως, διεξήχθησαν από τα εμπλεκόμενα τμήματα της ΕΦ και των ΙΕΔ, επί μέρους διακλαδικές ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας. Όλες οι ασκήσεις ήταν «διπλής ενεργείας», για τη δημιουργία ιδανικότερων συνθηκών εκπαιδεύσεως του προσωπικού οι οποίες προσομοίαζαν ρεαλιστικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο της άσκησης εξετάστηκε η εκτέλεση, τόσο επιθετικών όσο και αμυντικών επιχειρήσεων οι οποίες περιλάμβαναν ευρείας κλίμακας αποβατικών και αεραποβατικές ενέργειες, αγώνα σε κατοικημένους τόπους, ορεινό αγώνα, αντιμετώπιση αεροπρογεφυρωμάτων και ειδικές επιχειρήσεις.

Κύριες φάσεις της άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης με τον Αρχηγό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγο, Aviv Kohavi, καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΦ και των ΙΕΔ. Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, κ. Benny Gantz επισκέφθηκε την Κύπρο και τα ασκούμενα τμήματα και έτυχε ενημέρωσης για την εξέλιξη της άσκησης, στην παρουσία των δύο Αρχηγών και του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ, κ. Αντρέα Λουκά.

Από τις συναντήσεις του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΙΕΔ που επισκέφθηκε την Κύπρο, ήταν κοινή διαπίστωση ότι η ΤΑΜΣ «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» συνέβαλε στην άντληση εμπειριών και καταγραφή διδαγμάτων για βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμενων των δυο χωρών. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ο εξαιρετικός βαθμός συνεργασίας μεταξύ του προσωπικού της ΕΦ και των ΙΕΔ ο οποίος αναδείχθηκε από την αρτιότητα της σχεδίασης και την επιτυχή διεξαγωγή της. Τέλος, σημειώθηκε ότι η άσκηση αναδεικνύει την στρατηγική σχέση και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ της ΚΔ και του Κράτους του Ισραήλ συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εμπέδωση της ασφαλείας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια