Με ψίχουλα ενίσχυσε η κυβέρνηση τα δασαρχεία

 

Το συνολικό ποσό όπως αποκαλύπτει η parallaximag.gr φτάνει για όλη τη χώρα σε 1,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το 2021 κατατάσσεται ως μακράν το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά τη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικότερα, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του 2021 χαρτογραφήθηκαν στην Ελλάδα 84 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, τα οποία κατέκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα.

Η συγκεκριμένη «επίδοση» είναι η χειρότερη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση το 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020.

Κατά το 2021 καταγράφηκε, επίσης, η χείριστη επίδοση σε ό,τι αφορά τη μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο δείκτη να υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 στρέμματα ανά συμβάν, όταν κατά τα προηγούμενα 13 έτη (2008 – 2020) o αντίστοιχος μέσος όρος ήταν κοντά στα 500 στρέμματα ανά συμβάν.

Tο meteo τονίζει ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των πρακτικών που εφαρμόζονται στον τομέα της πρόληψης και της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Μετά από μια τόσο καταστροφική χρονιά θα περίμενε κανείς ότι η χώρα θα είχε πάρει ένα μάθημα και θα βελτιωνονταν τουλάχιστον στο επίπεδο της πρόληψης.

Μια ματιά στο έγγραφο που ακολουθεί μας πείθει για το ακριβώς αντίθετο.
 

Στις 15/4/2022 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει τα δασαρχεία της χώρας για το ποσό που διαθέτει για το σύνολο των ελληνικών δασαρχείων.

Έγκριση διάθεσης και κατανομής πιστώσεων στις δικαιούχους Δασικές Υπηρεσίες για τη διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων.

Το συνολικό ποσό όπως αποκαλύπτει σήμερα η parallaxi φτάνει για όλη τη χώρα σε 1,7 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

”Εγκρίνουμε τη διάθεση και την κατανομή πιστώσεων συνολικού ύψους 1.700.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στις δικαιούχους Δασικές Υπηρεσίες, για τη διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων”

Το έγγραφο σοκάρει. Το ποσό είναι ακριβώς το ίδιο στο αντίστοιχο έγγραφο της περσινής χρονιάς που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και δεν είχαν προηγηθεί οι πυρκαγιές του 2021.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα επιμέρους στοιχεία.

Στη Θεσσαλονίκη τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση στο δασαρχείο Θεσσαλονίκης φτάνουν τα 23000 ευρώ.

Σε ένα από τα πιο πυκνά και κατοικήσιμα δάση της χώρας, τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνιο το συνολικό ποσό που διατίθεται φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 12.500 ευρώ. Για συντήρηση δασικού οδικού δικτύου Δημοσίων Δασών Μαυροβουνίου, Πολυδενδρίου και Σωτηρίτσας περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Αγιάς έτους 2020 για αντιπυρική προστασία-Καθαρισμοί κατά μήκος δασικών δρόμων δασικών συμπλεγμάτων!

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πρόσφατα το Δασαρχείο ζήτησε επειγόντως από το δήμο της Αγιάς χορηγία μερικών μπιτονιών βενζίνης για να κινηθούν τα μηχανήματα να καθαρίσουν τα περίφημα Πρώην Βασιλικά Κτήματα στο Πολυδένδρι, έναν ανεκτίμητο εθνικό θησαυρό μέσα στο δάσος.

Στην περίπτωση της βόρειας Εύβοιας που αφανίστηκε πέρσι διατέθηκαν 18.000 στο δασαρχείο Ιστιαίας και άλλα 18.000 στο δασαρχείο Λίμνης.

Και όλα αυτά το φετινό Απρίλιο και ενώ η τιμή των καυσίμων μόνο για να κινηθούν τα οχήματα των δασαρχείων έχει ανέβει ήδη από το Φεβρουάριο 27,5%.

Μόλις χθες ο προσκείμενος στη ΝΔ δήμαρχος Ιστιαίας προέβη σε σοβαρές καταγγελίες μπροστά σε εμβρόντητους υπουργούς:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι απούσα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς, καθώς έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς ασθενοφόρα, υποβαθμίζει τα σχολεία της περιοχής και, ενώ, εδώ και πέντε μήνες έχει τελειώσει η μελέτη του Δήμου για τα αντιπλημμυρικά της Ιστιαίας δεν έχουν προχωρήσει τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Ieideisis.

Την ίδια στιγμή και ο δρόμος από τη Χαλκίδα για την Ιστιαία, όπως καταγγέλλει αν γίνει θα γίνει μισός, γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς υπογράμμισε επίσης σε δραματικό τόνο ότι η Βόρεια Εύβοια εκπέμπει SOS, τα λεφτά για την αντιπυρική προστασία είναι λιγότερα από πέρσι και για τις βροχές του χρόνου ίσως να μην είναι ο Θεός μαζί τους.

Όπως, αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά το τέλος της ομιλίας του Δημάρχου κ. Κοντζιά, οι παριστάμενοι Υφυπουργοί, ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Αμυράς, αλλά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπένος έμειναν χωρίς ανάσα ακούγοντας τις καταγγελίες από τον «δικό» τους Δήμαρχο.

Αντί για απαντήσεις απείλησαν τον Δήμαρχο Ιστιαίας – ΑιδηψούΎστερα από γενικευμένη λογομαχία με τους παρευρισκομένους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, οι Υφυπουργοί απευθύνθηκαν προς τον Δήμαρχο, Γιάννη Κοντζιά λέγοντάς του ότι τελείωσε, απειλώντας τον με διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία, και, το πιο τραγικό είναι ότι απείλησαν ακόμα και με διακοπή χρηματοδότησης, επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτός ο τόπος» τους απάντησε «δεν μπορεί να ονειρευτεί. Κάναμε παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε, αλλά απουσιάζει το κράτος. Οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας δεν μπορούν να ονειρευτούν. Επιτέλους να ακουστεί η αλήθεια των 10 μηνών» και επανέλαβε ότι «ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στο δήμο. Αυτή είναι η αλήθεια δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό σκυρόδεμα για να θωρακιστούμε».

Μάλιστα κατέληξε λέγοντας: «Κρούω κώδωνα κινδύνου. SOS προς τα ανώτατα κλιμάκια της χώρας. SOS προς την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας. Για αυτόν τον τόπο δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ. Ας με διαψεύσει όποιος θέλει».

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς, που ήταν αντιπεριφεριάρχης στη θητεία του Κ. Μπακογιάννη και πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, δεν εξαπολύει «καρφιά» προς την κυβέρνηση για πρώτη φορά. Στην μεγάλη καταστροφή της Εύβοιας κατήγγειλε την επιχειρησιακή ολιγωρία της ως προς την αντιμετώπιση της φωτιάς καταγγέλλοντας: «Το μόνο που γνωρίζουν είναι να στέλνουν γελοία μηνύματα στο κινητό με συστάσεις για εκκένωση. Είναι ντροπή για την ελληνική πολιτεία αυτό που συμβαίνει. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά του».


Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση επιτέθηκε με ΜΑΤ και χημικά εναντίον πυροσβεστών που διαδήλωσαν ζητώντας άμεσες επενδύσεις στην πυροπροστασία και προσλήψεις.

Αναλυτικά όπως ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται:

–Άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με αύξηση της οργανικής δύναμης πλέον των 4.000 οργανικών θέσεων και αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων με άμεση αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών ως πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

–Άμεση τροποποίηση διατάξεων του ν.4662/2020 που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων του με την περιφορά τους ανά το πανελλήνιο μέσω άσκοπων, συνεχών μεταθέσεων και μετακινήσεων, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό.

–Αποσαφήνιση των όρων Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, Γενική -Μερική Επιφυλακή και Αυξημένη Ετοιμότητα, διότι παρατηρείται απίστευτη κατάχρηση του μέτρου που εξουθενώνει το πυροσβεστικό προσωπικό.

–Θεσμοθέτηση και άμεση αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετη εργασία).

–Θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού για την προστασία του από τον κορονοϊό με μέτρα πρόληψης, δωρεάν τέστ και όχι επιβολή τιμωρητικών λογικών και κυρώσεων.

–Την έμπρακτη, κατά τις ρήσεις του πρωθυπουργού της χώρας μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και την επικοινωνία του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, στήριξη των πυροσβεστών που «αντιμετώπισαν με αυταπάρνηση μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση!».


από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια