Κάστρο Μπελβέρ, το μαγευτικό νησιωτικό φρούριο της Ισπανίας

 
Το κάστρο Μπελβέρ, που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία βασιλιάδων αλλά και φυλακή για πολιτικούς αντιφρονούντες, στέκεται στο νησί της Μαγιόρκα για περισσότερα από 700 χρόνια.
 
 
 
Οι Ισπανοί νησιώτες στην Πάλμα της Μαγιόρκα, ξέρουν το κάστρο Μπελβέρ ως Castell de Bellver. Η καταλανική μετάφραση του "κάστρο με όμορφη θέα" είναι μάλλον εύστοχη, καθώς το φρούριο του 14ου αιώνα έχει θέα στο λιμάνι της Πάλμα. Κατασκευασμένο από τον ίδιο τον βράχο που χτίστηκε, το κάστρο είναι τόσο γραφικό, όσο και ιστορικό.

Με μοναδικό κυκλικό σχέδιο, τρεις αμυντικούς πύργους και έναν ανεξάρτητο κεντρικό πύργο, το κάστρο στην κορυφή του λόφου άντεξε δύο πολιορκίες και έπεσε στα χέρια του εχθρού μόνο μία φορά. Σήμερα είναι μουσείο, αλλά κάποτε χρησίμευε ως κατοικία για τους Ισπανούς βασιλιάδες, αλλά και φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους.

Η ιστορία του κάστρου
 

Ο βασιλιάς Ιάκωβος Β' είχε πολλά περισσότερα στο μυαλό από μόνο την γραφική θέση όταν επέλεξε την ορεινή τοποθεσία του Κάστρου Μπελβέρ. Σε ύψος 369 πόδια στην κορυφή του λόφου, παρείχε στον μονάρχη μια τέλεια αμυντική θέση σε περίπτωση επίθεσης.

Ο βασιλιάς ήθελε να το κάνει, τόσο ανακτορικό, όσο και οχυρωμένο, καθώς το Castell de Bellver επρόκειτο να γίνει η κύρια κατοικία του όταν δεν βρισκόταν στην ηπειρωτική Ισπανία. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1300 και ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό το 1309, αν και η λεπτομερής διακόσμηση θα έπαιρνε ακόμη πέντε χρόνια.
 
Ο Ιάκωβος Β' δεν ήταν μόνο ο βασιλιάς της Μαγιόρκα, αλλά ο άρχοντας των κομητειών Ρουσιγιόν και Σερντάνια και κυρίαρχος του Μονπελιέ και έχτισε το Κάστρο ως κόμβο για να εδραιώσει τα εδάφη του.
 

Ο μονάρχης επέλεξε τον Pere Salvà για το έργο. Ο αρχιτέκτονας αποδείχθηκε ένας από τους πιο διάσημους στον τομέα του και του ανατέθηκε η ανοικοδόμηση του Βασιλικού Παλατιού της La Almudaina, ακριβώς απέναντι από τον κόλπο, ενώ εργαζόταν στις λεπτομέρειες του κάστρου μέχρι το 1314. Όσο για το σχέδιο του κάστρου, η έμπνευση ήταν αρχαία.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Salvà επηρεάστηκε από το φρούριο της Παλαιστίνης, νότια των Ιεροσολύμων, στο Ισραήλ, το Ηρώδειο που χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα μεταξύ 22 και 15 π.Χ.. Το αρχαίο συγκρότημα ήταν κυκλικό, κατασκευάστηκε σε υψόμετρο 2.487 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και χρησίμευε ως παλάτι αλλά και ως φρούριο.

Οι πολιορκίες του κάστρου
 

Η πρώτη πολιορκία σημειώθηκε το 1343 όταν ο Πέτρος Δ' της Αραγονίας προσπάθησε βίαια να επανεντάξει εδάφη της Μαγιόρκας στο Στέμμα της Αραγονίας στην ηπειρωτική χώρα. Το φρούριο άντεξε ακόμη μια φορά, όταν το 1391 ξέσπασαν βίαιες, αντισημιτικές ταραχές σε όλο το νησί.

Το 1459, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βιάνας προσπάθησε να διεκδικήσει το κάστρο για τον εαυτό του, αλλά ο πατέρας του, ο βασιλιάς Ιωάννης Β', της Αραγονίας κυβερνούσε διαφορετικά. Τελικά, το οχυρό έπεσε στα χέρια του εχθρού το 1521 κατά τη διάρκεια της "Επανάστασης των Αδελφοτήτων".
 

Καθώς η πολιτική εξουσία μετατοπίστηκε προς την ηπειρωτική χώρα, το Κάστρο Μπελβέρ άρχισε να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως φυλακή. Αξιοσημείωτοι τρόφιμοι ήταν ο φιλόσοφος της Εποχής του Διαφωτισμού και ειλικρινής πολιτικός Γκασπάρ Μέλχορ ντι Ιοβελλάνος (Gasper Melchor de Jovellanos) και πολιτικοί διαφωνούντες κατά τη διάρκεια της δικτατορικής βασιλείας του Φράνκο τον 20ο αιώνα.

Το κάστρο σήμερα
 

Καθώς τα όπλα εξελίσσονταν, το κάστρο τροποποιήθηκε για να αντέχει. Τελικά, το 1931, επέστρεψε στην πόλη της Πάλμα και, το 1932, μετατράπηκε σε μουσείο. Το 1976, μετά από μεγάλες ανακαινίσεις  έγινε ο τουριστικός προορισμός που είναι σήμερα.
 

Με οκτώ δωμάτια με τεχνουργήματα που εξιστορούν τη ρωμαϊκή, αραβική και ισπανική περίοδο της Μαγιόρκα και μια αυλή που φιλοξενεί συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, η κατασκευή 700 ετών είναι ένα θαύμα και προσφέρει εκπληκτική θέα στον ωκεανό από μια μεγάλη ταράτσα.

από: ati

από Ξωτικό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια