Ποιες κινήσεις της κυβέρνησης ενισχύουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Το θέμα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εδραιώνεται   ως το πιθανότερο σενάριο καθώς παρά την επιμονή του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023 κάποιες  δηλώσεις του  σε συνδυασμό με  κυβερνητικές παρεμβάσεις δείχνουν το αντίθετο.

Aπό: Το Ποντίκι - Πηνελόπη Νάσσου

Σε ομιλία του  χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επανέλαβε  ότι θα εξαντλήσει την  τετραετία, καθώς αυτό θεωρεί ότι ορίζει η θεσμική τάξη, ωστόσο, ανέφερε   κάτι που το χαρακτήρισε  πολύ σημαντικό: «Από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευθεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους το κάναμε μέχρι τώρα. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι  εξαιρετικά πλούσιο, όπως και θα είναι και πολύ πλούσιο μέχρι τον Αύγουστο που θα κλείσει για λίγες εβδομάδες η Βουλή».

Πρόσθεσε μάλιστα  με νόημα :«Είναι όμως επίσης πάρα πολύ σημαντικό, καθώς έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία και που τελικά το μόνο το οποίο θα κάνει είναι να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική».

Όπως ήταν φυσικό η  αναφορά του πρωθυπουργού   στην ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα πυροδότησε και πάλι  την  συζήτηση περί εκλογών το φθινόπωρο. ενώ ένα ακόμα  γεγονός ήρθε να ενισχύσει την εκλογική φιλολογία.   

Χθες το πρωί γνωστοποιήθηκε στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει «διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών». 

Φυσικά από τα γαλάζια στελέχη δεν πέρασε απαρατήρητο και το γεγονός ότι η Πειραιώς, με εσωτερικό της έγγραφο, ζήτησε από όλους τους υπαλλήλους του κόμματος, να έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους άδειες μέχρι την επομένη από το 15 Αύγουστο.

Όλα αυτά λοιπόν μαζί συνηγορούν στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να εμφανίζεται να θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, προετοιμάζεται ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο αφού από την μία οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και από την άλλη η ακρίβεια δεν αφήνουν  πολλά περιθώρια για εφησυχασμό . 

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια