Το παράξενο και αιματηρό ταξίδι του "Gemma Constantiniana"

 
Δύο ώρες πριν την αυγή της 4ης Ιουνίου του 1629, το Batavia προσάραξε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, περίπου 31 μίλια μακριά από τη δυτική ακτή της Αυστραλίας.
 
 
 
Η ναυαρχίδα της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών έκανε το παρθενικό της ταξίδι από την Ολλανδία στη σημερινή Τζακάρτα της Ινδονησίας. Μαζί με περισσότερους από 300 ναυτικούς, μισθοφόρους και επιβάτες, κάθε εκατοστό του Batavia ήταν γεμάτο με ασημένια νομίσματα, κοσμήματα και θησαυρούς. Ένα από αυτά ήταν το ανεκτίμητο Gemma Constantiniana, ένα αυτοκρατορικό ρωμαϊκό καμέο, πλάτους σχεδόν 30 εκατοστών, που απεικονίζει τον Μεγάλο Κωνσταντίνο με σκαλιστό σαρδόνυξ.

Οι περισσότεροι επιβαίνοντες επέζησαν από το ναυάγιο αφού ξεβράστηκαν σε διάφορα νησιά. Πριν όμως εμφανιστούν οι διασώστες, πολλοί πέθαναν από την πείνα, την αφυδάτωση ή φονεύτηκαν. Το ναυάγιο του Batavia και η σφαγή που ακολούθησε θα γινόταν ένα ακόμη κεφάλαιο στην αιματηρή ιστορία του Gemma Constantiniana, ένα θρυλικό έπαθλο που επέζησε από την κατάρρευση αυτοκρατοριών, σταυροφοριών και ναυαγίων.
 
Σύμβολο νίκης
 
Μνημειώδης κεφαλή του Μεγάλου Κωνσταντίνου 

Το καμέο που σήμερα ονομάζεται Gemma Constantiniana δημιουργήθηκε πιθανότατα το 315 μ.Χ. ως δώρο της Ρωμαϊκής Γερουσίας στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Τρία χρόνια νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος είχε θριαμβεύσει επί των αντιπάλων του για να κερδίσει τον αυτοκρατορικό θρόνο. Το καμέο ήταν μεγάλο, βαρύ και όμορφα σκαλισμένο με εικόνες που γιόρταζαν την κυριαρχία του σε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από το παγωμένο βόρειο τμήμα της Αγγλίας μέχρι την Αίγυπτο.

Ο Κωνσταντίνος θέσπισε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής καθιερωμένου νομίσματος και της δικής του μεταστροφής στον Χριστιανισμό. Το 330 μ.Χ. μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας στην ελληνική πόλη του Βυζαντίου και την μετονόμασε σε Κωνσταντινούπολη. Αν και η ιστορία του καμέο είναι θολή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα ακολούθησε τον Κωνσταντίνο στη νέα πρωτεύουσα. Ενώ η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε και η ίδια η Ρώμη λεηλατήθηκε από τους Βησιγότθους το 410 μ.Χ., μια χριστιανική αυτοκρατορία με έδρα την Κωνσταντινούπολη συνέχισε να ευδοκιμεί ως η ζωντανή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το Gemma Constantiniana ήταν πιθανότατα ένας από τους θησαυρούς της βυζαντινής αυλής.

Για 900 χρόνια, η Κωνσταντινούπολη αντιστάθηκε στις επιθέσεις από αντίπαλες αυτοκρατορίες. Ωστόσο, στις αρχές του 13ου αιώνα, τα εδάφη των βυζαντινών ηγεμόνων είχαν συρρικνωθεί σημαντικά. Η Δ' Σταυροφορία, ένας χριστιανικός στρατός που στάλθηκε από τον πάπα για να ανακαταλάβει την Ιερουσαλήμ από τον μουσουλμανικό έλεγχο, έκανε μια παράκαμψη προς την Κωνσταντινούπολη ελπίζοντας να συγκεντρώσει κεφάλαια για την κατάκτησή τους. Το 1204, οι σταυροφόροι βρέθηκαν έξω από τις πύλες της πόλης. Αφού παραβίασαν τα τείχη, λεηλάτησαν αμέτρητα ανεκτίμητα αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια διασκορπίστηκαν σε όλη την ήπειρο. Ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν το Gemma Constantiniana, το οποία φαίνεται να είχε καταλήξει στη Γαλλία. Στη συνέχεια, επανεμφανίστηκε υπό την ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Ευρώπης.

Ο Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς βρήκε έμπνευση στα έργα τέχνης της αρχαιότητας. Ξόδεψε αφειδώς σε μια συλλογή από ρωμαϊκά πετράδια, καμέο και βάζα και δημιούργησε πολλούς πίνακες και σχέδια με βάση τα ρωμαϊκά πρωτότυπα. Ο Ρούμπενς επίσης στόλισε τη συλλογή του. Ένας καλλιτέχνης του κύκλο του πιστεύεται ότι πρόσθεσε μια περίτεχνη επιχρυσωμένη κορνίζα στο Gemma Constantiniana, σύμφωνα με ένα σχέδιο του 1765.

Οι οικονομικές πιέσεις σήμαιναν ότι ο Ρούμπενς έπρεπε να πουλήσει μέρος της συλλογής του, αλλά δεν άντεχε να αποχωριστεί κάποια από αυτά. "Έχω κρατήσει για τον εαυτό μου τα πιο σπάνια και όμορφα πετράδια" από μια συλλογή που πούλησε στον δούκα του Μπάκιγχαμ, έγραψε σε έναν φίλο του. Ωστόσο, κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1620, το Gemma Constantiniana πέρασε στην ιδιοκτησία ενός κοσμηματοπώλη ονόματι Gaspar Boudaen. Για να το πουλήσει στην πλήρη αξία του, έψαξε για αγοραστές πιο μακριά από ό,τι είχε ταξιδέψει ποτέ το καμέο.

Το ναυάγιο και η σφαγή
 
Σύγχρονο αντίγραφο της ναυαρχίδας Batavia της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών 

Η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, στις συχνές συναλλαγές της με την Αυτοκρατορία των Μουγκάλ στην Ινδία, έφερε τεράστιες ποσότητες μπαχαρικών, υφασμάτων και άλλων αγαθών στην Ευρώπη. Άνοιξε επίσης ένα μονοπάτι για την πώληση ειδών πολυτελείας στις ινδικές βασιλικές αυλές. Ο έμπορος της εταιρείας Francisco Pelsaert γνώριζε ότι η αυλή του αυτοκράτορα Jahangir είχε ιδιαίτερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή τέχνη. Ο Pelsaert διαπραγματεύτηκε με τον Boudaen για να στείλει το Gemma Constantiniana με τη ναυαρχίδα Batavia στην Ινδία, όπου θα μπορούσε να πουληθεί με τεράστιο κέρδος.

Ο Pelsaert ηγήθηκε του ταξιδιού, αλλά δεν τα πήγαινε καλά με τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την πραγματική πλεύση του πλοίου, τον πλοίαρχο Ariaen Jacobsz. Ένας άλλος έμπορος, ο Jeronimus Cornelisz, τάχθηκε στο πλευρό του Jacobsz και προσπάθησε να υποκινήσει ανταρσία, η οποία απέτυχε. Το ναυάγιο όμως του Batavia στα άγονα νησιά Houtman Abrolhos του έδωσε άλλη μια ευκαιρία να πάρει τον έλεγχο.

Οι επιζώντες του ναυαγίου βρέθηκαν στις ακτές χωρίς πόσιμο νερό και οι προμήθειες τροφίμων ήταν περιορισμένες. Σε μια προσπάθεια να βρει βοήθεια -ή ενδεχομένως να φύγει-, ο Pelsaert πήρε μια βάρκα και τους πιο ικανούς ναυτικούς και έφυγε τη νύχτα, δίνοντας στον Cornelisz την ευκαιρία να επιβληθεί στα νησιά και στους ναυαγούς.

Οι μισθοφόροι του πληρώματος συγκεντρώθηκαν και αφοπλίστηκαν, και στη συνέχεια εστάλησαν σε άλλο νησί. Ο Cornelisz μετέτρεψε το δικό του νησί σε σφαγείο. Τα στοιχεία που δόθηκαν σε δίκες μετά το ναυάγιο αποκάλυψαν μια κατάσταση όπου οι άρρωστοι σκοτώθηκαν ανελέητα και άλλοι εξαναγκάζονταν να διαπράξουν φόνο ή να πεθάνουν οι ίδιοι. Για να αγοράσει την πίστη των αντρών του, ο Cornelisz τους έδειξε τους θησαυρούς που είχε σώσει από το ναυάγιο -συμπεριλαμβανομένου του Gemma Constantiniana- τους οποίους φύλαγε στη σκηνή του. Ένας από εκείνους που υπηρέτησαν υπό τον Cornelisz, ο Andries Jonas, είπε ότι το έκαναν επειδή "παρασύρθηκαν να σκέφτονται ότι θα ήταν όλοι πλούσιοι για μια ζωή".

Η λεηλασία τους όμως δεν κράτησε πολύ. Ο Pelsaert είχε καταφέρει να οδηγήσει το μικρό του σκάφος σχεδόν 2000 μίλια στη σημερινή Τζακάρτα και επέστρεψε με ένα πλοίο από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Ο Cornelisz κρεμάστηκε για τα εγκλήματά του, άλλοι μεταφέρθηκαν πίσω στο πλοίο για να δικαστούν αργότερα και η εταιρεία ανέσυρε το μεγαλύτερο μέρος της λείας από το ναυάγιο.

Παρά το συντονισμό για τη διάσωση ανθρώπων και τιμαλφών, ο Pelsaert είχε χάσει τη ναυαρχίδα της εταιρείας, κάτι που δεν ήταν καλός οιωνός για τον έμπορο ή την επιθυμία του να πουλήσει το Gemma Constantiniana. Η πώληση του καμέο και η επιστροφή με ένα σωρό χρυσό μπορεί να επέτρεπε στον Pelsaert να διατηρήσει τη θέση του στην εταιρεία, αλλά -δυστυχώς γι' αυτόν- ο αυτοκράτορας των Μουγκάλ που ήλπιζε ότι θα το αγόραζε είχε πεθάνει και ο κληρονόμος του είχε λιγότερα καλλιτεχνικά γούστα.

Για 20 χρόνια, η εταιρεία προσπαθούσε να δελεάσει πλούσιους ευγενείς και βασιλιάδες σε διάφορα ασιατικά έθνη ώστε να αγοράσουν το Gemma Constantiniana. Δεν βρήκαν ποτέ αγοραστή και έτσι, το τη δεκαετία του 1650, το επέστρεψαν στους κληρονόμους του Boudaen στην Ολλανδία.

Το ταξίδι του καμέο ολοκληρώνεται
 
Σκίτσο του 18ου αιώνα του Gemma Constantiniana με το περίτεχνο επιχρυσωμένο πλαίσιο

Τους επόμενους αιώνες, το Gemma Constantiniana έχασε μεγάλο μέρος του περίτεχνου πλαισίου του, το οποίο πιθανότατα πουλήθηκε σε κομμάτια, και συνέχισε την αναζήτησή του για έναν κατάλληλα ευγνώμονα ιδιοκτήτη. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης σχεδόν το αγόρασε, αλλά το τέλος της δικής του αυτοκρατορίας στις αρχές του 19ου αιώνα διέκοψε αυτή την πώληση.

Παρά τα μακρά και μεγάλης εμβέλειας ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, το ταξίδι του ρωμαϊκού καμέο τελείωσε σχετικά κοντά στην αρχαία πόλη όπου λαξεύτηκε για πρώτη φορά. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Α' της Ολλανδίας το αγόρασε στα μέσα του 19ου αιώνα για την ολλανδική βασιλική συλλογή και σήμερα παραμένει στο Rijksmuseum van Oudehen στο Λέιντεν.

από: mental floss

από Ξωτικό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια