Mια κούπα καφέ την ημέρα κάνει τον νεφρολόγο...πέρα σύμφωνα με νέα μελέτη Mια κούπα καφέ την ημέρα μπορεί να κρατήσει τον νεφρολόγο πέρα… Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πόση μιας κούπας καφέ την ημέρα μειώνει το ρίσκο οξείας νεφρικής βλάβης σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν καφέ.

Η νέα έρευνα συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ σε οποιαδήποτε ποσότητα σε καθημερινή βάση ήταν 15% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν οξεία νεφρική βλάβη. Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγος περισσότερος καφές φαίνεται να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι όσοι έπιναν έπιναν δύο με τρεις κούπες καφέ κάθε μέρα είχαν ακόμα μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης τέτοιου προβλήματος κατά 22 - 23%.

« Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι η κατανάλωση καφέ σε συχνή βάση έχει συσχετιστεί με την πρόληψη των χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών ασθενειών και της ηπατικής νόσου» λέει ο Chirag Parikh, καθηγητής και διευθυντής Νεφρολογίας στη Ιατρική Σχολή Johns Hopkins και υπογράμμισε ότι: «Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε στα οφέλη του καφέ και μια πιθανή μείωση του ρίσκου εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης».

Τι είναι οξεία νεφρική βλάβη

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ η οξεία νεφρική βλάβη είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο νεφρικής δυσλειτουργίας ή νεφρικής καταστροφής, η οποία συμβαίνει μέσα σε λίγες ώρες ή και μερικές μέρες. Όταν αυτό συμβαίνει, τα υπολείμματα μαζεύονται στο αίμα και διαδοχικά αυτό δυσκολεύει τα νεφρά να «διορθώσουν» τις ισορροπίες των υγρών στο σώμα.

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής βλάβης τείνουν να συσσωρεύονται αλλά σε γενικές γραμμές περιέχουν λιγότερη ουρία όταν αφήνουν το σώμα, πρήζονται τα πόδια, οι αγκώνες και η περιοχή γύρω από τα μάτια, κόβεται η αναπνοή, υπάρχει ναυτία, σύγχυση και πόνος στο στήθος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να σημειωθούν κρίσεις και να επέλθει κόμμα. Η οξεία νεφρική βλάβη «χτυπά» ασθενείς των οποίων τα νεφρά είναι πιο αδύναμα λόγω αδυναμίας ιατρικού και χειρουργικού στρες ή επιπλοκών.

Χάρη στα δεδομένα που συλλέχθηκαν για μελέτη σχετικά με το ρίσκο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης (Risk in Communities Study), μια έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις καρδιαγγειακές ασθένειες σε 4 πολιτείες των ΗΠΑ, οι ερευνητές μπόρεσαν να αξιολογήσουν 14,207 ασθένειες (κατά μέσο όρο ηλικίας 54 ετών), οι οποίοι επιλέχθηκαν για την έρευνα ανάμεσα στο 1987 και 1989. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την καθημερινή πρόσληψη καφέ των ατόμων σε 7 περιπτώσεις για 24 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έπιναν ένα, δύο και τρεις δόσεις καφέ τη μέρα που ισοδυναμούσαν με περίπου 8 ουγγιές. Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του ερωτηματολογίου, οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 1,694 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης.

Γιατί ο καφές είναι τελικά καλός για τα νεφρά;

Όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν ποικίλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, τρόπο ζωής και σχετικούς διατροφικούς παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι όσοι έπιναν καφέ είχαν 15% μικρότερο ρίσκο εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης. Ακόμα και όταν η ομάδα έκανε διαμόρφωση για πρόσθετες συννοσυρότητες (πίεση αίματος, δείκτης μάζας σώματος, διαβήτη, χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων, νεφρική λειτουργία) όσοι έπιναν καφέ είχαν κατά 11% μικρότερο ρίσκο εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης.

«Υποπτευόμαστε ότι ο λόγος που ο καφές επιδρά με καλό τρόπο στην μείωση της ανάπτυξης οξείας νεφρικής βλάβης οφείλεται είτε στα ενεργά συστατικά που συνδυάζονται με την καφεΐνη ή στην ίδια την καφεΐνη που βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου» εξήγησε ο καθηγητής Parikh. «Η καλή λειτουργία των νεφρών και η ανοχή στην εμφάνιση οξείας νεφρικής βλάβης, βασίζεται σε μια σταθερή παροχή αίματος και οξυγόνου».

Όσον αφορά το γιατί και το πως ο καφές προστατεύει τα νεφρά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερες έρευνες. Παρόλα αυτά, η ομάδα επίσης θέλει να αναζητήσει πώς μπορεί να επηρεάζουν όσα προσθέτουμε στον καφέ (ζάχαρη, κρέμα, γλυκαντικά) όπως επίσης πως μας επηρεάζουν οι συνήθειες και το προσωπικό μας γούστο στην κατανάλωση αλλά και τα καφεϊνούχα ροφήματα γενικά.

Η καφεΐνη έχει «ενοχοποιηθεί» ότι αναστέλλει την παραγωγή των μορίων που προκαλούν χημικές ανισορροπίες και χρήση περίσσιου οξυγόνου στα νεφρά εξήγησε ο Parikh. « Ενδεχομένως, η καφεΐνη βοηθά τα νεφρά να διατηρούν ένα πιο σταθερό σύστημα» δήλωσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα εμφανίζονται στο περιοδικό Kidney International Reports.

Πηγή: https://www.studyfinds.org, μέσω news4health

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια