Η διαμαρτυρία των Ολλανδών αγροτών και ο πόλεμος κατά των τροφίμων.


For OffGuardian,

02/07/2022

Αυτή την εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν από ολόκληρη την Ολλανδία για να διαμαρτυρηθούν για τις κυβερνητικές πολιτικές που θα μειώσουν τον αριθμό των ζώων στη χώρα έως και κατά το ένα τρίτο.

Σε ένα τυπικό παράδειγμα διατύπωσης από τα ΜΜΕ, οι σχετικές αναφορές στον Τύπο έχουν σε όλους τους τίτλους οτι «Οι Ολλανδοί αγρότες διαμαρτύρονται για τους στόχους εκπομπών άνθρακα», αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα από παράλειψη.

Η κυβερνητική πολιτική για την οποία διαμαρτύρονται είναι μια επένδυση ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη «μείωση των επιπέδων ρύπανσης από άζωτο» είναι αλήθεια, αλλά σκοπεύει να το επιτύχει αυτό (μεταξύ άλλων) «πληρώνοντας ορισμένους Ολλανδούς κτηνοτρόφους για να μετεγκατασταθούν ή να εγκαταλείψουν τον κλάδο».

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει τελικά μείωση του αριθμού των χοίρων, των κοτόπουλων και των αγελάδων κατά περίπου τριάντα τοις εκατό.

Αυτό είναι που διαμαρτύρονται εδώ - μια σκόπιμη συρρίκνωση του γεωργικού τομέα, που επηρεάζει τον βιοπορισμό χιλιάδων κτηνοτρόφων και τον επισιτισμό κυριολεκτικά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Ενώ το σύστημα υποτίθεται ότι αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου και αμμωνίας από τα ούρα και την κοπριά, είναι δύσκολο να μην το δούμε αυτό στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κρίσης τροφίμων που δημιουργήθηκε.

Η Ολλανδία παράγει ένα τεράστιο πλεόνασμα τροφίμων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος στον κόσμο και Ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Η μείωση της παραγωγής της κατά το ένα τρίτο θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη.

Ίσως πιο ανησυχητικό είναι το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προηγούμενο.

Αυτό δεν είναι το πρώτο πρόγραμμα του τύπου «πληρώνω τους αγρότες για να μην καλλιεργούν» που ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο - τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή τέτοια προγράμματα - αλλά μια κυβέρνηση που πληρώνει για να μειώσει τη δική της παραγωγή κρέατος; Αυτή είναι η πρώτη φορά.

Το γεγονός ότι γίνεται (υποτίθεται) για την «προστασία του περιβάλλοντος» το καθιστά ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι για το μέλλον. Η Δανία, το Βέλγιο και η Γερμανία εξετάζουν ήδη παρόμοιες πολιτικές.

Ο δυτικός κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει με ενθουσιασμό παρόμοιες αυτοκτονικές πολιτικές.

Εννοώ, να πληρώνουν τους αγρότες για να μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που παράγουν... ενώ (θεωρητικά) απειλούνται με πόλεμο... εν μέσω ύφεσης... αντιμετωπίζοντας πληθωρισμό ρεκόρ καθώς το κόστος ζωής ανεβαίνει στα ύψη.

Βγάζει πραγματικά νόημα αυτό;

Αυτό είναι σχεδόν τόσο τρελό όσο το να αρνούμαστε νέες συμφωνίες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ το κόστος της βενζίνης αυξάνει.

Πράγματι, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από έλλειψη λιπασμάτων λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, θα φαινόταν σχεδόν τρελό να διαμαρτύρεστε για το πλεόνασμα κοπριάς - πόσο μάλλον να προσπαθείτε να το μειώσετε.

Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο όπου όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν τυχαία, έτσι δεν είναι;

Ας το θέσουμε αλλιώς - αν οι συλλογικές κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου προσπαθούσαν να εξαθλιώσουν και να λιμοκτονήσουν τους ίδιους τους πολίτες τους, τι ακριβώς θα έκαναν διαφορετικά;Το άρθρο σε PDF

από oaskhths.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια