Σοκ από τις τιμές της ενέργειας: Στα 310,5 ευρώ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στα 900 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γαλλία

 


Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται το ράλι των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε τέτοιο ύψος που προκαλούν ίλιγγο στους καταναλωτές και εφιάλτες εν’ όψει του χειμώνα.

Χθες η τιμή της μεγαβατώρας στη Γαλλία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας στα 900 ευρώ/MWh, την ώρα που το φυσικό αέριο στο TTF ξεπέρασε κατά πολύ το φράγμα των 300 ευρώ/MWh.

Το κόστος της ενέργειας στη Γαλλία εκτοξεύεται, καθώς τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρει το Bloomberg, περαιτέρω διακοπές λειτουργίας.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 15% στα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα -πάνω από 10 φορές σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Η άνοδος οφείλεται στην ανακοίνωση της Electricite de France SA ότι περισσότεροι από τους αντιδραστήρες της θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν μετά τη διακοπή. Οι διακοπές επηρεάζουν εργοστάσια συνολικής ισχύος 8.380 MW, δηλαδή σχεδόν το 14% της συνολικής πυρηνικής δυναμικότητας της Γαλλίας.

Στη Βρετανία, σε αύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από τον Οκτώβριο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem.

Η ανώτατη τιμή θα οριστεί κατά μέσο όρο στις 3.549 βρετανικές λίρες ανά έτος, από 1.971 λίρες προηγουμένως.

Το ανώτατο όριο τιμής περιορίζει το ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ενέργειας στους εγχώριους πελάτες για τους συνδυασμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αλλά υπολογίστηκε εκ νέου από την Ofgem για όλη τη διάρκεια του έτους ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει τις τιμές χονδρικής αγοράς και άλλα κόστη του κλάδου.

από topontiki

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια