Αποκαλύπτουμε τη μεγάλη κυβερνητική απάτη ΚΑΙ στο λιγνίτη! Ακόμα πιο ακριβό το ρεύμα το χειμώνα!

Πριν από ένα μήνα ο έντρομος Μητσοτάκης έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα κι ανακοίνωσε "επιστροφή στο λιγνίτη". Ως συνήθως, επιστρατεύτηκε η Καθημερινή για να περάσει την κυβερνητική προπαγάνδα στο πόπολο και στις 13/7/2022 μας παραμύθιαζε με δημοσίευμα "Λιγνίτης: Επιστροφή στο "εθνικό" καύσιμο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος". Για μεγαλύτερη έμφαση μάλιστα είχε υπότιτλο "Τετραπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή, στο φουλ η λειτουργία 7 μονάδων της ΔΕΗ".

Ένα μήνα μετά, βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα το μεγαλύτερο λιγνιτικό ΑτμοΗλεκτρικό Σταθμό της χώρας, τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, το πρωί της Πέμπτης 11/8/2022 να λειτουργεί μόνο με δυο απ' τις πέντε μονάδες! Για να καταλαβαίνουμε ποιες μονάδες λειτουργούν δεν κοιτάζουμε τις ψηλές καμινάδες, αυτές βγάζουν το καυσαέριο. Κοιτάζουμε μόνο τους πίσω χοντρούς πύργους ψύξης, που βγάζουν υδρατμό, καθαρό νεράκι και είναι ένας πύργος για κάθε ξεχωριστή μονάδα. Στις 11/8/2022 δουλεύουν λοιπόν μόνο η 3η και η 5η μονάδα, παρόλο το κυβερνητικό παραμύθι για λειτουργία 7 μονάδων "στο φουλ".

Για να δουλεύουν, και μάλιστα "στο φουλ", αν μη τι άλλο οι μονάδες χρειάζονται λιγνίτη. Αλλά πού είναι ο λιγνίτης, οέοο;;; Οι ΆΧΡΗΣΤΟΙ "άριστοι" έχουν διαλύσει τη μεγαλύτερη μεταλλευτική επιχείρηση της χώρας, την εξόρυξη του λιγνίτη, προκειμένου να δώσουν μέρος των εκτάσεων των ορυχείων στους Γερμανούς για φωτοβολταϊκά! Το πρωί της Πέμπτης 11/8/2022 το απόθεμα στην αυλή αποθήκευσης λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι "δια γυμνού οφθαλμού" πολύ κάτω απ' το 1 εκατομμύριο τόνους, όταν για να δουλεύει στο φουλ θα χρειαζόταν απόθεμα 1,5 εκατομμύριο τόνους.

Η ερημιά και η εγκατάλειψη είναι ιδιαίτερα εμφανείς στη λιγνιτική βιομηχανία, όσα παραμύθια κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση. Και, δυστυχώς, αντιπολίτευση είτε δεν υπάρχει στη χώρα είτε έχει αράξει στις παραλίες για "τα μπάνια του λαού". Με το μισό προσωπικό της ΔΕΗ έχει ...

απομείνει το μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο των Βαλκανίων, αυτό που πρέπει να τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Και εργολαβικός εξοπλισμός ούτε για δείγμα, ή έστω μόνο για δείγμα, είδαμε μόνο κάποια φορτηγά δημόσιας χρήσης να μεταφέρουν λιγνίτη σε αραιή, πολύ αραιή κυκλοφορία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες "τετραπλασιασμού" της παραγωγής, για λειτουργία "στο φουλ" των μονάδων, στην πιο πάνω εικόνα της αυλής προσωρινής αποθήκευσης λιγνίτη στο λιγνιτωρυχείο του Νότιου Πεδίου θα έπρεπε την Πέμπτη 11/8/2022 να βλέπουμε περισσότερο λιγνίτη: λιγνίτης απλά ΔΕΝ υπάρχει, για να στηρίξει λειτουργία "στο φουλ"!

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, αυτή που μας λένε πως το Σεπτέμβριο θα μπει σε λειτουργία. Ωστόσο την Πέμπτη 11/8/2022 εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε ένας κόκκος λιγνίτη στην αυλή αποθήκευσης λιγνίτη της μονάδας! Κι όμως, σε δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 14/7/2022 αναφέρεται πως ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου δήλωσε ρητά "έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροφοδοσίας με λιγνίτη της αυλής της 5ης μονάδας της Πτολεμαΐδας". Είναι προφανές πως ο -πολιτευτής της ΝΔ- διευθυντής είτε αγνοεί τη διαφορά μεταξύ αυλής αποθήκευσης του ΑΗΣ και αυλής αποθήκευσης του λιγνιτωρυχείου είτε επέλεξε να παραπληροφορήσει.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο"Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Από το ίδιο δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ μαθαίνουμε πως "η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην προκήρυξη 6 μεγάλων έργων στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη ενώ πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών." Μόνο που τα "μεγάλα" έργα εξακολουθούν να αγνοούνται! Τα έργα κάποιος πρέπει να τα ετοιμάσει, να κάνει μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, αλλά ποιος να τα ετοιμάσει, αφού οι ΆΧΡΗΣΤΟΙ "άριστοι" έχουν διαλύσει την οργάνωση των υπηρεσιών;

Αν λοιπόν μπει κανείς στην ιστοσελίδα διαγωνισμών του Λιγνιτικού Κέντρου, βλέπει μόνο ένα χωματουργικό έργο κι αυτό ούτε "μεγάλο" είναι ούτε και αφορά το λιγνιτωρυχείο του Νότιου Πεδίου! Τα έργα-φαντάσματα δεν πρόκειται ποτέ μέσα στο 2022 να τα δει το λιγνιτωρυχείο του Νότιου Πεδίου! Για τον πολύ απλό λόγο πως ακόμα κι αν την επόμενη εβδομάδα εμφανιστούν στην ιστοσελίδα διαγωνισμών της ΔΕΗ, (κομματάκι δύσκολο βέβαια σε εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα), οι διαδικασίες υποβολής προσφορών, αποσφράγισης προσφορών, εξέτασης και αξιολόγησης προσφορών, ανάδειξης μειοδότη, υποβολής ενστάσεων, εξέτασης ενστάσεων, πρόσκληση σε Ανάδοχο για υπογραφή σύμβασης, ένταξη Αναδόχου στο εργοτάξιο και έναρξη εργασιών θα κρατήσουν τουλάχιστον 4-5 μήνες. 

Μπήκαμε ήδη στο 2023 για να μπει ο εργολάβος, αλλά το χειρότερο είναι πως ο χειμώνας στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι ακριβώς ο χειμώνας της Αθήνας ή της Κρήτης. Η παραγωγή με εργολάβους βγαίνει με καλές καιρικές συνθήκες και μεγάλη διάρκεια ημέρας, δεν βγαίνει με βροχές, ομίχλες, χιόνια και μισοσκόταδο. Παραγωγή το χειμώνα βγάζουν μόνο τα τεράστια, ηλεκτροκίνητα μηχανήματα της ΔΕΗ, αυτά που οι ΆΧΡΗΣΤΟΙ "άριστοι" έχουν φροντίσει ν' αφήσουν χωρίς προσωπικό.

Το χειμώνα λοιπόν 2022-23 λιγνίτης ΔΕΝ θα υπάρχει, παρά τα ψέματα που αραδιάζει η κυβέρνηση. Και σε καμιά περίπτωση δεν θα δουλεύουν 7 μονάδες "στο φουλ", ακόμα κι αν πετάξουμε στα καζάνια αυτούς που κατέστρεψαν -ξανά- τη χώρα. Φυσικό αέριο είναι άγνωστο αν θα υπάρχει κι αν θα υπάρχει θα είναι πανάκριβο κι απαγορευτικό για ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, οι εγκληματίες της ΕΕ δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να διακόψουν τη χειραγώγηση της τιμής του δικαιώματος εκπομπής αέρα κοπανιστού, (δηλ. CO2), και να επιτρέψουν μείωση των κερατιάτικων, που επιβαρύνουν την ηλεκτροπαραγωγή. Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, οι κυβερνήσεις ανά την ΕΕ σταδιακά θα μειώσουν το χρήμα που μοιράζουν στους "παρόχους", αναγκάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν άμεσα, στην ημερομηνία λήξης, τους εξωφρενικούς λογαριασμούς κι όχι έμμεσα, σε βάθος χρόνου, μέσω της φορολογίας και της αύξησης του δημόσιου χρέους. Κι όποιος ζήσει, έζησε, όποιος πεθάνει, πέθανε.

Χρειάζεται να σας πω ποια είναι η λύση για επιστροφή σε φθηνή ενέργεια; 

 

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια