Ένας μεταφυλετικός κόσμος: Ο Τελευταίος Λευκός Άνθρωπος, του Mohsin Hamid . Μια κριτική.

Η ηρεμία θα αποκατασταθεί τελικά όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνει μελαμψός και οι λευκοί άνθρωποι θα αποτελέσουν μια μακρινή ανάμνηση.By Mia Levitin, 

The Spectator


Το πέμπτο μυθιστόρημα του Μοχσίν Χαμίντ ξεκινά με μια Καφκική ανατροπή: O Άντερς, ένας λευκός άνδρας, ξυπνάει και διαπιστώνει ότι έχει αποκτήσει «ένα βαθύ και αναμφίβολο καφέ χρώμα». Αγνώριστος στη παρέα του, εξομολογείται αρχικά την κατάστασή του στην Οόνα, μια παλιά φίλη και νέα ερωμένη. Παρόμοιες μεταμορφώσεις αρχίζουν να αναφέρονται σε ολόκληρη τη χώρα και ακολουθεί βία καθώς ανοιχτόχρωμοι παραστρατιωτικοί κυκλοφορούν στους δρόμους.

Με τη χρήση ενός υποθετικού μηχανισμού, το «Ο Τελευταίος Λευκός Άνθρωπος» θυμίζει το Exit West του Χαμίντ, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα Booker του 2017, στο οποίο οι μετανάστες τηλεμεταφέρονται μέσα από πόρτες που μοιάζουν με τη Νάρνια. Ενώ τα τρία πρώτα βιβλία του έπαιζαν με τις αφηγηματικές συμβατικότητες, αυτά τα δύο τελευταία βιβλία παίζουν με την πραγματικότητα, για να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις κοινωνικές συμβατικότητες.


Ο Χαμίντ έχει δηλώσει ότι το «Ο Τελευταίος Λευκός Άνθρωπος» προέκυψε από την εμπειρία του μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν έχασε «πολλά από τα οφέλη της λευκότητας» που του παρείχε προηγουμένως η μόρφωση και η υψηλού κύρους δουλειά του (ως σύμβουλος διαχείρισης στη McKinsey). Η αλληγορία διερευνά επίκαιρα ζητήματα γύρω από τη φυλή και την ταυτότητα χωρίς να είναι βαρύγδουπη, καθώς το ειρωνικό χιούμορ του Χαμίντ αποφορτίζει το βαρύ περιεχόμενο.

Εκεί που το βιβλίο συγκινεί περισσότερο είναι στην επιδέξια απεικόνιση του προσωπικών σχέσεων: Η εμβάθυνση της οικειότητας ανάμεσα στην Οόνα και τον Άντερς, η μεταβαλλόμενη δυναμική με τους γονείς τους και η οδυνηρή απεικόνιση της απώλειας. Και οι δύο χαρακτήρες έχουν ήδη χάσει έναν από τους γονείς τους, και η Οόνα θρηνεί τον πρόσφατο θάνατο του δίδυμου αδελφού της από υπερβολική δόση. Στην πιο συγκινητική ίσως σκηνή νεκροκρέβατου από την εποχή του Ιβάν Ίλιτς, παρακολουθούμε τον πατέρα του Άντερς - τον ομώνυμο τελευταίο λευκό άνδρα - να προσεγγίζει τον θάνατο ως μια τελευταία πράξη πατρότητας. «Έχουμε φτάσει να απαρνούμαστε την ίδια μας τη θνητότητα», παραπονέθηκε ο Χαμίντ σε ένα podcast του Spectator books. Σε μια κοσμική κοινωνία, η μυθοπλασία είναι ένα από τα λίγα μέσα διερεύνησης του πώς να ζούμε και να πεθαίνουμε καλά.

Μετά από μια περίοδο αναταραχής, ένα είδος ηρεμίας εγκαθίσταται μόλις η πλειονότητα του πληθυσμού στο «Ο Τελευταίος Λευκός Άνθρωπος» έχει σκουρύνει. Στο τέλος του βιβλίου, ο Χαμίντ κάνει fast-forward σε μια εποχή όπου η λευκότητα είναι μια μακρινή ανάμνηση, καλώντας τους αναγνώστες να φανταστούν τη δυνατότητα ενός μεταφυλετικού κόσμου. Με τις παραγράφους να αποτελούνται συχνά από μία μεγάλη πρόταση, η αφήγηση προωθείται από τον ρυθμό των κομμάτων. Παρόλο που μπορεί να μη φαντάζει προφανές ανάγνωσμα για την παραλία, με ένα λεπτό κείμενο 180 σελίδων, ο Τελευταίος Λευκός Άνθρωπος μπορεί να απολαυσθεί σε μία και μοναδική, στοχαστική ανάγνωση.
Σημεία των καιρών: 

Η άνοδος της φυλής του Δαν

Το άρθρο σε PDF

από oaskhths.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια