Πόσα οστά έχει ο ανθρώπινος σκελετός, ποιο είναι το μεγαλύτερο και ποιο το μικρότερο

 


Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει εκατοντάδες οστά, από τα μακριά οστά των άκρων μέχρι τα οστά του κρανίου. Ποιο είναι όμως το μικρότερο οστό στο ανθρώπινο σώμα; Και ποιο είναι το μεγαλύτερο οστό;

Το μικρότερο ανθρώπινο οστό

.
.
PIKOVIT44 VIA GETTY IMAGES

Ένα μωρό έχει περίπου 300 όταν γεννιέται. Αυτά τελικά ενώνονται μεταξύ τους (γίνεται δηλαδή συνοστέωση) για να σχηματίσουν τα 206 οστά που έχουν οι ενήλικες, σύμφωνα με το Nemours Children’s Health System.

Αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία ενός ατόμου, τα μικρότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται στο αυτί, είπε ο Δρ Ρόμπερτ Γκλάτερ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Λένοξ Χιλ της Νέας Υόρκης, στο Live Science.

Αυτά τα οστά ονομάζονται σφυρα, άκμονας και αναβολέας, τα σχήματα των οποίων μοιάζουν αμυδρά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD).

Τα οστά είναι μικρού μεγέθους, με τα μικρότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα με τα ποντίκια να είναι τα πιο μικρά. Τα ονόματά τους αντικατοπτρίζουν το ξεχωριστό σχήμα και ρόλο κάθε οστού. Τα κοινά τους ονόματα είναι το σφυρί, το αμόνι και ο αναβολέας, αντικείμενα που ο καθένας μοιάζει εμφανώς.

Το ένα άκρο του μέσου αυτιού συνδέεται με την τυμπανική μεμβράνη, ή το τύμπανο και το άλλο με το άνοιγμα του εσωτερικού αυτιού. Αυτή η συνδεδεμένη ρύθμιση από το τύμπανο έως τα ακουστικά οστά προς το εσωτερικό αυτί επιτρέπει ηχητικά κύματα που εισέρχονται στο εξωτερικό αυτί να δονεί υγρό στο τύμπανο. Αυτό το υγρό σπρώχνει στα οστά του μέσου ωτός τα οποία στη συνέχεια το διαδίδουν στο οβάλ παράθυρο, η μεμβράνη που καλύπτει την είσοδο στο εσωτερικό αυτί και τελικά στο τμήμα του εσωτερικού αυτιού γνωστό ως κοχλία.

Η συγκεκριμένη διάταξη των τριών οστών στο μέσο αυτί λειτουργεί ως μοχλός για να διευκολύνει την αγωγιμότητα του ήχου στο εσωτερικό αυτί. Η κίνηση του σφυριού ενεργοποιεί το αμόνι και το αμόνι εκτοπίζει τον αναβολέα. Το σφυρί προσκολλάται στο τμήμα του τυμπάνου που μπορεί να κινηθεί ως απόκριση στην λήψη ηχητικών κυμάτων. Το αμόνι είναι το μεσαίο κομμάτι, προσαρτημένο στο σφυρί στη μία άκρη του και ο αναβολέας στο τέλος πιο κοντά στο εσωτερικό αυτί. Ο αναβολέας είναι ο τελευταίος σύνδεσμος, ωθώντας το υγρό στο εσωτερικό αυτί για την αντίληψη του ήχου.


Διαβάστε την συνέχεια στο huffingtonpost

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια