Αποκαλυπτήρια για τα σχέδια της Google στην Ελλάδα


Η Ελλάδα εισέρχεται στην ομάδα των χωρών που θα διαθέτουν στο προσεχές μέλλον προηγμένες τεχνολογικές υποδομές χάρη στις συνεχιζόμενες επενδύσεις που πραγματοποιούνται.

Μετά την εξαγορά της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty, τη δημιουργία υποδομών data center από τη Microsoft και το ενδιαφέρον της Amazon να προχωρήσει σε ανάλογες επενδύσεις, φαίνεται ότι σειρά έχει η Google. Η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τις προσκλήσεις που έχει αποστείλει η Google, θα γίνει «ανακοίνωση σημαντικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την Google θα εκπροσωπήσουν η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κα Πέγκυ Αντωνάκου και η πρόεδρος της Google Cloud International, κα Adaire Fox-Martin.

Οι επενδύσεις που έχουν προηγηθεί

Προφανώς οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει η Google δεν είναι οι πρώτες. Τον… χορό των τεχνολογικών επενδύσεων στην Ελλάδα έχουν ήδη ανοίξει εταιρείες όπως η Microsoft με τη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενου από 3 data centers, στον νομό Αττικής.

Παράλληλα, η Lamda Hellix (που έχει εξαγοραστεί πλέον από την Digital Realty) δημιουργεί το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται, το νέο, υπερσύγχρονο data center της εταιρείας στο Κορωπί. Το εν λόγω έργο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 και Athens-2 (ATH1 και ATH2) και θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια έκταση κτηριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED.

Σε ανάλογες επενδύσεις στην Ελλάδα προχωρά και η Amazon, η οποία ήδη διατηρεί συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, παρέχοντας τους πρόσβαση σε υπηρεσίες και πόρους που θα τους επιτρέψουν να καινοτομήσουν αλλά και να αναπτυχθούν ταχύτερα, ενώ πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκαν και τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Παράλληλα, η Amazon Web Services υλοποιεί επένδυση ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή της Νάξου σε «έξυπνο» νησί.

Από τον Ιούνιο του 2020 η Cisco λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι διαδικτυακές υποδομές

Ο ΟΤΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2027 για την κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης η παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα έως και 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας.

Σημειώνεται ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη η Deutsche Telekom μετέφερε στη Θεσσαλονίκη από την Αγ. Πετρούπολη 270 στελέχη πληροφορικής για τη λειτουργία του Telekom IT Hub. Ως το 2027 στο κέντρο αναμένεται να απασχολούνται συνολικά 1.000 άτομα.

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών ταχύτητας 10 Gbps. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών μήκους 22.000 χλμ με κάλυψη άνω του 70% των περιφερειών της χώρας και 4,5 εκατ. ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η εταιρεία ετοιμάζει νέες επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου 5G και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η Vodafone υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που αφορούν τόσο στην ανάπτυξη οπτικών ινών όσο και στην επέκταση του δικτύου 5G, για τη διασύνδεση άνω των 800.000 επιχειρήσεων και νοικοκυριών έως το 2024. Επιπλέον υλοποιεί πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υποδομών για ένα εκατ. κατοίκους σε δέκα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Τέλος, η ελληνική Lancom έχοντας ανοίξει στις αρχές του 2022 τις πύλες του Balkan Gate Thessaloniki, του μεγαλύτερου «ουδέτερου» data center στη Βόρεια Ελλάδα κι από τα πιο προηγμένα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βάζει πλώρη για νέο data center στην Κρήτη το 2024.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια