- Αποκεντρωμένο (δηλαδή, κανένας οργανισμός δεν θα ελέγχει τα δεδομένα σας),
- Χωρίς δικαιώματα (οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στο δίκτυο),
- Χωρίς λογοκρισία (το περιεχόμενο που έχει δημοσιευτεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αφαιρεθεί),
- Χρηματοδοτούμενο (οι δημιουργοί μπορούν να πληρώνονται για την αξία που δημιουργούν, χωρίς μεσάζοντα),
- Ιδιωτικό (η ταυτότητα κρυπτογραφείται και η ανωνυμία είναι προαιρετική).
![]() |
Αξιόλογο έργο «τέχνης» αξίας χιλιάδων δολλαρίων.. |
- κλιματική αλλαγή,
- παγκόσμιες πανδημίες,
- βιολογικός πόλεμος,
- νανοτεχνολογία,
- γεωμηχανική,
- ρομποτική,
- κρυπτονομίσματα,
- εικονική πραγματικότητα, και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Μπορείτε να κάνετε πολλές από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις και περιστατικά της καθημερινής σας ζωής - με τη μορφή του Αvatar σας. Αυτή η μορφή μπορεί να είναι άνθρωπος, ζώο ή κάτι πιο αφηρημένο με την προσαρμόσιμη εμφάνισή του.
Ναι, σωστά. Μπορείτε να είστε ό,τι θέλετε να είστε. Το Αvatar σας (μια λέξη που έγινε δημοφιλής από τον Stephenson!) μπορεί να είναι αγόρι, κορίτσι, σκύλος, βουβάλι, τοστιέρα - ό,τι θέλετε - ό,τι να 'ναι!
Στη συνέχεια, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τα άβαταρ άλλων ανθρώπων σε αυτόν τον εικονικό κόσμο. Στο Metaverse, μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε γη, να παρακολουθήσετε συναυλίες και να πάτε σε μουσεία, να χτίσετε ένα σπίτι και πολλά άλλα.
Όπως δείχνει το έργο του Neal Stephenson, το "Μetaverse" δεν είναι μια νέα ιδέα. Η έννοια διέρρευσε σταδιακά στην κυρίαρχη κουλτούρα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια. Σκεφτείτε μόνο τα βιντεοπαιχνίδια όπως το Second Life και ταινίες όπως το Matrix ή το Ready Player One.
Μόλις πέρυσι (2021), το Facebook μετονομάστηκε σε "Μeta", τοποθετώντας τον εαυτό του για ένα μέλλον στο οποίο θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της υποδομής για την υλοποίηση του Μetaverse.
Ακόμα δεν είστε σίγουροι πώς όλα αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους;
Είναι απλό: Με έναν εικονικό κόσμο όπως το "Μetaverse" έρχονται εικονικά χρήματα και εικονικά αγαθά, δηλαδή κρυπτονομίσματα και NFTs. Χωρίς κρυπτονομίσματα, το Μetaverse δεν θα ήταν εφικτό.
Η Μετα-Οικονομία θα είναι πραγματικά αποκεντρωμένη;
Το ίδιο το Web3 έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει δραστικά την παγκόσμια οικονομία με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι η υιοθέτηση πραγματικά αποκεντρωμένων νομισμάτων ως εναλλακτική λύση για τα χρήματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες ως χρέος.
Ωστόσο, όπως ανέφερα προηγουμένως, η άλλη πιθανότητα είναι ένας κόσμος που θα κυβερνάται από κεντρικά εκδιδόμενα «ψηφιακά νομίσματα», τα οποία θα ελέγχονται, θα παρακολουθούνται και θα προγραμματίζονται από τις δυνάμεις που τα εκδίδουν.
Αν και το metaverse πλασάρεται ως ένα «αποκεντρωμένο» σύμπαν που ελέγχεται από τους χρήστες του, αυτό απλά δεν ισχύει. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για λάθος, στη χειρότερη για ένα ακόμη παράδειγμα της "bitcoin PsyOp" σε λειτουργία.
Αν υπήρχε ένας κόσμος όπου το Μetaverse, ή κάποια μορφή εικονικής πραγματικότητας, θα ήταν επωφελής για την κοινωνία, θα έπρεπε να καθοδηγείται από διαφανείς και υπόλογους οργανισμούς που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν.
Το Facebook δεν είναι καθόλου τέτοιου είδους οργανισμός. Και μαζί τους στη δημιουργία του οικοσυστήματος Μeta συμμετέχουν αρκετοί εξέχοντες παίκτες τεχνολογίας. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των συγκεντρωτικών, μονοπωλιακών πρακτικών που επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό να παραμείνουν αδιαμφισβήτητες ανήθικες συμπεριφορές, όπως η συλλογή ιδιωτικών δεδομένων (για να μην αναφέρουμε την καταστολή της καινοτομίας στον διαδικτυακό χώρο).
Ο Cudos οραματίζεται ένα συγκεντρωτικό Μetaverse ως κάτι «χειρότερο από τις πιο δημιουργικές δυστοπίες που έχουν σχεδιαστεί». Και πρέπει να συμφωνήσω ολόψυχα.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης του ντέμο του Μetaverse απο το Facebook, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι:
Καταλήξαμε να πιστεύουμε ότι η έλλειψη επιλογών και οι υψηλές χρεώσεις καταπνίγουν την καινοτομία, εμποδίζουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέα πράγματα και καθυστερούν ολόκληρη την κοινότητα του διαδικτύου.
Άλλοι παράγοντες στον χώρο του web3 αποκάλεσαν τον Ζούκερμπεργκ υποκριτή, επισημαίνοντας ορθά ότι το ίδιο το Facebook είναι ο ορισμός του μονοπωλίου, έχοντας κάνει ακριβώς αυτό που ο Ζούκερμπεργκ φάνηκε να καταδικάζει στην ομιλία του: καταπνίγει τον ανταγωνισμό και μειώνει τις επιλογές των καταναλωτών.
Τούτου λεχθέντος, το Facebook δεν είναι σίγουρα η μόνη μεγάλη εταιρεία που επενδύει στο Μetaverse. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν δει την ευκαιρία για τεράστιο κέρδος και έχουν πηδήξει ευχαρίστως στο τρένο των μετα-συνδέσμων. Η Nike, για παράδειγμα, ανταποκρίθηκε αποκτώντας την RTFKT Studios, μια εταιρεία εικονικών παπουτσιών (ναι, εταιρεία εικονικών παπουτσιών), για να τη βοηθήσει να πουλάει παπούτσια στο Μetaverse.
Η Adidas έσπευσε να ακολουθήσει το παράδειγμά της, δημιουργώντας μια συλλογή NFT που πουλήθηκε για πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αγόρασαν επίσης ένα οικόπεδο στο Μetaverse για να φιλοξενούν εικονικά πάρτι και εκδηλώσεις!
***
Metaverse:
η απαίσια τροπή για το που οδεύει το ανθρώπινο είδος.
***
Όπως αποδεικνύεται, η εικονική ακίνητη περιουσία είναι μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο CNET:
Εντυπωσιακά ποσά δαπανώνται για εικονικά ακίνητα στο εσωτερικό της Worldwide Webb Land και άλλων «Μετασυμπάντων». Τον Ιούνιο, μια επενδυτική εταιρεία του Μetaverse που ονομάζεται Republic Realm ξόδεψε 913.000 δολάρια για ένα αγροτεμάχιο στο Decentraland, ένα άλλο Μetaverse. Ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της εκείνη τη στιγμή. Περίπου έξι μήνες αργότερα, η ίδια εταιρεία αγόρασε 792 οικόπεδα στο Sandbox, ακόμα ένα Μetaverse, από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Atari για το εντυπωσιακό ποσό των 4,23 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μεταξύ των παγκόσμιων οργανισμών που αγοράζουν οικόπεδα στο Μetaverse είναι η PwC, η JP Morgan, η HSBC και η Samsung. Ορισμένες εταιρείες το βλέπουν ως επένδυση (καθώς ο ενθουσιασμός για το Μetaverse αυξάνεται, οι τιμές των ακινήτων θα ανεβαίνουν), ενώ άλλες απλώς εγκαθιστούν μια παρουσία εκεί ή επενδύουν σε διαφημιστικό χώρο.
Ακόμα και ο Snoop Dogg συμμετείχε στη δράση, αγοράζοντας μια έπαυλη στο Sandbox και ανεβάζοντας τις τιμές των παρακείμενων ακινήτων πολύ πάνω από 400.000 δολάρια (μια τιμή που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν προφανώς).
Οι Φιλοσοφικές Προεκτάσεις του Web3 και η ζωή σε μια Εικονική Πραγματικότητα.
Ενώ το web3 και το metaverse έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών διαφημίσεων πρόσφατα, αυτό που σπάνια εξετάζεται είναι οι φιλοσοφικές και ηθικές επιπτώσεις μιας κοινωνίας που ζει και αναπνέει αυτές τις τεχνολογίες.
Για παράδειγμα, πώς θα επηρεαστεί η συλλογική μας ηθική αν οι άνθρωποι αρχίσουν να ζουν μέρος της ζωής τους σε μια εικονική πραγματικότητα όπου μπορούν να κάνουν «τα πάντα» χωρίς να φοβούνται την τιμωρία; Πού θα τραβήξουμε τη γραμμή μεταξύ του «είναι απλώς ένα παιχνίδι» και του «θα έπρεπε να πας φυλακή γι' αυτό»;
Πρόκειται για σημαντικά ερωτήματα που απαιτούν προσεκτική εξέταση. Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ατόμων στην Εικονική Πραγματικότητα και το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί.
Τα ζητήματα αυτά γίνονται πιο ανησυχητικά όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το Μetaverse διατίθεται κυρίως στη «γενιά Ζ» (όσοι γεννήθηκαν μετά το 1997), οι οποίοι συχνά περνούν περισσότερες από 8 ώρες στο Διαδίκτυο κάθε μέρα και είναι περισσότερο ενσωματωμένοι στην ψηφιακή κουλτούρα από οποιονδήποτε άλλον.
Δυστυχώς, μια γενιά που έχει μεγαλώσει παίζοντας βίαια βιντεοπαιχνίδια και με το μυαλό της βιασμένο από αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, που την τροφοδοτούν με κάθε είδους αποτρόπαια βίντεο στο TikTok, είναι η τέλεια αγορά-στόχος για την Εικονική Πραγματικότητα και άλλες τεχνολογίες αποβλάκωσης του μυαλού που οι Μετανθρωπιστές προωθούν απεγνωσμένα στην κοινωνία. Είναι σχεδόν σαν να έχουν προετοιμαστεί γι' αυτό.
Ο Quynh Mai, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Moving Image & Content, της συμβουλευτικής εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ με επίκεντρο τη «γενιά Ζ», περιγράφει τη «γενιά Ζ» ως εξής:
Ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ψηφιακά από τη γέννησή τους: κάνουν «φίλους» μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανακαλύπτουν μουσική μέσω των αλγορίθμων του Spotify, κατασκευάζουν παιχνίδια στο Roblox και αγοράζουν και πωλούν προϊόντα κυριολεκτικά από τις πλάτες αγνώστων στο DePop. Είναι τόσο άνετοι στους ελιγμούς τους στον ψηφιακό κόσμο, καθώς αυτός βασίζεται στην κοινή εμπιστοσύνη και τη φήμη. Αντιλαμβάνονται τη σημασία της καλλιέργειας της ψηφιακής τους ταυτότητας, είτε πρόκειται για τον λογαριασμό τους στο TikTok είτε για μια βαθμολογία στον πίνακα κατάταξης σε ένα παιχνίδι.
Η «γενιά Z» στο Μetaverse δεν έχει κανέναν από τους κοινωνικούς περιορισμούς που συνδέονται με τη φυσική της ταυτότητα, κάτι αδιανόητο για κάθε προηγούμενη γενιά στην ιστορία. Πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος από κοινωνιολογική, φιλοσοφική και ψυχολογική άποψη. Πώς θα επηρεάσει αυτό την προσωπική τους ανάπτυξη;
Πρόκειται για σοβαρές ανησυχίες που κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, τι γίνεται αν το Metaverse είναι απλώς ένα σκαλοπάτι προς μια πολύ πιο σκοτεινή πραγματικότητα - μια πραγματικότητα στην οποία εσείς δεν βρίσκεστε πλέον στο Metaverse, αλλά το Metaverse βρίσκεται μέσα σας;
Ο ίδιος ο Elon Musk το υπαινίχθηκε αυτό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης πέρυσι, στην οποία διακωμωδούσε το Metaverse λέγοντας ότι δεν είχε συμφωνήσει με την ιδέα να «δέσει μια οθόνη στο πρόσωπό του».
Είναι άβολο να έχεις αυτό το πράγμα δεμένο στο κεφάλι σου όλη την ώρα.
Όχι, η ιδέα του Μασκ για μια Εικονική Πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανησυχητική, καθώς προβλέπει έναν κόσμο στον οποίο το "Μetaverse" θα εμφυτεύεται κυριολεκτικά στο κεφάλι σας μέσω μιας διεπαφής εγκεφάλου - Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μακροπρόθεσμα, μια εξελιγμένη νευρωνική σύνδεση θα μπορούσε να σας βάλει πλήρως, πλήρως σε μια Εικονική Πραγματικότητα.
(Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα της «υπερανθρωπιστικής ακροβασίας», όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, όπου αυτές οι τεχνολογίες ενσωματώνονται σιγά-σιγά στην κοινωνία, η κάθε μία χρησιμεύει ως σκαλοπάτι για την επόμενη, έως ότου η κοινωνία βρεθεί ενσωματωμένη σε μια ψηφιακή φυλακή - «το να έχεις αυτό το ογκώδες πράγμα δεμένο στο κεφάλι σου είναι τόσο δυσκίνητο, γιατί να μην το βάλουμε στον εγκέφαλό σου;»).
Πέρα από τις φιλοσοφικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ζωής σε μια Εικονική Πραγματικότητα, το web3 φέρνει μαζί του όλα τα είδη των νέων πιθανών μελλοντικών καταστάσεων, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι πραγματικά μια βελτίωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η κοινωνία, με την εξάρτησή της από διεφθαρμένες κεντρικές τράπεζες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις.
Ο φουτουριστής και πρώην CTO της Coinbase, ο Balaji Srinivasan, οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο το Blockchain θα επιτρέψει στις διαδικτυακές κοινότητες να «υλοποιηθούν» στον πραγματικό κόσμο ως ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη. Αποκαλεί αυτή την έννοια «Kαθεστώς του Συστήματος Δικτύων» και την ορίζει ως εξής:
Το Kαθεστώς του Συστήματος Δικτύων είναι ένα ψηφιακό έθνος που ξεκινά πρώτα ως διαδικτυακή κοινότητα και μετά υλοποιείται φυσικά στην ξηρά, αφού φτάσει σε κρίσιμη μάζα.
***
***
Με άλλα λόγια, το «Kαθεστώς του Συστήματος Δικτύων», σύμφωνα με τον Srinivasan, θα είναι η επόμενη εκδοχή του εθνικού κράτους. Υποστηρίζει ότι, λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του Blockchain, τα δικτυακά κράτη θα ξεκινήσουν ως γεωγραφικά αποκεντρωμένες κοινότητες, συνδεδεμένες μέσω του Διαδικτύου.
Αυτή η κοινότητα θα αποτελείται από απλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε έναν κοινό σκοπό - θα είναι μια ομάδα ικανή για συλλογική δράση. Τελικά, η κοινότητα θα αρχίσει να δημιουργεί τη δική της, εσωτερική οικονομία χρησιμοποιώντας κάποιο κρυπτονόμισμα.
Αυτό θα τους επιτρέψει να αρχίσουν να διοργανώνουν προσωπικές συναντήσεις στον πραγματικό κόσμο και τελικά να χρηματοδοτήσουν διαμερίσματα, σπίτια, ακόμη και πόλεις, ώστε να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις συγκατοίκησης και να φέρουν τα μέλη της ψηφιακής κοινότητας στον πραγματικό κόσμο.
Το τελικό βήμα της διαδικασίας είναι η νέα κοινότητα να διαπραγματευτεί τη διπλωματική αναγνώριση από τις προϋπάρχουσες κυβερνήσεις, αυξάνοντας την κυριαρχία της και γινόμενη ένα πραγματικό κράτος-δίκτυο.
Αυτό μας οδηγεί στον πιο σύνθετο ορισμό της έννοιας από τον Srinivasan:
Ένα «Κράτος Δικτύου» είναι ένα κοινωνικό δίκτυο με ηθική καινοτομία, αίσθηση εθνικής συνείδησης, αναγνωρισμένο ιδρυτή, ικανότητα συλλογικής δράσης, προσωπικό επίπεδο πολιτισμού, ολοκληρωμένο κρυπτονόμισμα, συναινετική κυβέρνηση που περιορίζεται από ένα κοινωνικό έξυπνο συμβόλαιο, ένα αρχιπέλαγος φυσικών εδαφών που χρηματοδοτούνται από το πλήθος, ένα εικονικό κεφάλαιο και μια απογραφή στην αλυσίδα (μηχανισμού συναίνεσης) που αποδεικνύει αρκετά μεγάλο πληθυσμό, εισόδημα και αποτύπωμα ακίνητης περιουσίας ώστε να επιτευχθεί ένα μέτρο διπλωματικής αναγνώρισης.
Η φιλοσοφία του Srinivasan είναι ενδιαφέρουσα, και παρά το γεγονός ότι είναι ένας αυτοαποκαλούμενος μετανθρωπιστής, μπορεί να έχει περιγράψει μια ρεαλιστική διαδρομή για την απόκτηση ανεξαρτησίας από το κεντρικά ελεγχόμενο, όλο και πιο αυταρχικό, παγκόσμιο κράτος.
Τι είναι η Blockchained Κοινωνία;
Μην απατάσθε, το web3 και το Μetaverse έχουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν την ανθρώπινη συνείδηση σε μια ψηφιακή φυλακή, ενώ αυτοί που τα ελέγχουν θα στερούν από τον κόσμο οτιδήποτε πραγματικό.
Ωστόσο, με την έλευση του web3, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης ενός αυταρχικού, μετανθρωπιστικού, «θαυμαστού νέου κόσμου» με το χρήμα ως χρέος και ενός κόσμου που θα αποτελείται από αποκεντρωμένες κοινότητες που συνεργάζονται για το καλό της κοινωνίας.
Πράγματι, το web3, τα κρυπτονομίσματα και το blockchain θα αλλάξουν την κοινωνία όπως την ξέρουμε. Αλλά το αν αυτή η αλλαγή θα είναι προς όφελος ή εις βάρος της ανθρωπότητας εξαρτάται από εμάς.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αφεθεί στην αισιοδοξία; Όχι ακόμα. Εξάλλου, πρόκειται για νέες τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη καλά κατανοητές.
Τούτου λεχθέντος... τι θα συμβεί αν η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση αποκτήσει έδαφος, καθιστώντας την κεντρική τραπεζική παρωχημένη; Τι γίνεται αν το web3 οδηγήσει σε πλατφόρμες αντίστασης στη λογοκρισία που γεννούν την ελευθερία και τη δημιουργικότητα; Τι θα συμβεί αν τα «Κράτη Δικτύου» ξεσπάσουν και αρχίσουν να δηλώνουν ανεξαρτησία από τις υπάρχουσες δομές ελέγχου;
Η πιθανότητα να συμβεί οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα θα αποτελούσε μια τεράστια απειλή για τους (πορωμένους) οπαδούς του Schwab και τη Μεγάλη Επανεκκίνηση τους, την ατζέντα της μονοκοσμικής κυβέρνησης. Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό τον παραλογισμό και την απόλυτη τρέλα που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.
Το ερώτημα είναι το εξής: θα επιτρέψει το Blockchain τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από μονοπωλιακές, κεντρικές αρχές, ή θα μας «αλυσοδέσει» κυριολεκτικά στις διεφθαρμένες πρακτικές ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος στο οποίο δεν υπάρχει ελευθερία συναλλαγών;
Το άρθρο σε PDF
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.