«Υδάτινη πυρηνική βόμβα» θα πνίξει χιλιάδες ανθρώπους - Ισορροπίες τρόμου στην Ουκρανία

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναφέρεται σε σχόλια του ρώσου «χασάπη της Συρίας» και διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, ως ένδειξη ότι ετοιμάζεται επίθεση στο φράγμα, για την οποία θα κατηγορήσουν τους Ουκρανούς


Ένα φράγμα στην περιοχή της Χερσώνας μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος των Ρώσων, κάτι που θα βυθίσει 80 οικισμούς κάτω από το νερό και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Αυτή είναι η εφιαλτική προειδοποίηση του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, στην οποία αναφέρθηκε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης, όπως μεταδίδει η Telegraph.

Το φράγμα είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Κακόβκα, το οποίο χτίστηκε επί Σοβιετικής Ενωσης και απέχει περίπου 55 χλμ από την πόλη της Χερσώνας. Το εργοστάσιο παράγει ηλεκτρική ενέργεια για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.


«Ο ρωσικός στρατός ίσως θεωρεί ότι η καταστροφή του φράγματος θα μπορούσε να καλύψει την αποχώρησή του από τη Χερσώνα, από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου ποταμού και να καθυστερήσει την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων» επισημαίνει το Ινστιτούτο.

Όπως παρατηρεί, οι Ρώσοι θέλουν να φύγουν από τη Χερσώνα, καθώς είναι ο στόχος της αντεπίθεσης των Ουκρανών και έχει καταστεί πολύ δύσκολος ο ανεφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων. Περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ανατίναξη του φράγματος ισοδυναμεί με «υδάτινη πυρηνική βόμβα» που θα καταπνίξει χωριά και πόλεις.

Η ανησυχία των Ουκρανών

Ουκρανοί στρατιώτες και κάτοικοι της Χερσώνας εξέφρασαν στη βρετανική εφημερίδα την ανησυχία τους.

Ο Βλάντισλαβ, ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή, είπε ότι ρώσοι αιχμάλωτοι έχουν αναφέρει ότι θα καταστραφεί το φράγμα. «Δεν θα εκπλαγώ αν το κάνουν. Το μόνο που κάνουν άλλωστε, είναι γενοκτονία».

Ο Ντι, κάτοικος της Χερσώνας, ανέφερε ότι έχει ακούσει τις φήμες, αλλά δεν νομίζει ότι θα το επιχειρήσουν οι Ρώσοι, γιατί θα πλήξει την αριστερή όχθη του ποταμού, όπου βρίσκονται οι ίδιοι. Οι Ρώσοι από τη μεριά τους διαδίδουν ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν το φράγμα, καθώς έχουν χτυπήσει και μία γειτονική του γέφυρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναφέρεται σε σχόλια του ρώσου «χασάπη της Συρίας» και διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, ως ένδειξη ότι ετοιμάζεται επίθεση στο φράγμα, για την οποία θα κατηγορήσουν τους Ουκρανούς. 

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν»

Η δεξαμενή πίσω από το φράγμα, η οποία παρέχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, περιέχει περίπου 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προετοίμαζε το έδαφος για μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή στη νότια Ουκρανία. «Έχουμε πληροφορίες ότι Ρώσοι τρομοκράτες έχουν ναρκοθετήσει το φράγμα και τις μονάδες του υδροηλεκτρικού σταθμού Κακχόβκα» είπε ο Ζελένσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Το φράγμα αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού χωρά περίπου 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Εάν οι Ρώσοι τρομοκράτες ανατινάξουν αυτό το φράγμα, περισσότεροι από 80 οικισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, θα βρεθούν στη ζώνη ραγδαίων πλημμυρών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν. Η παροχή νερού σε μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας θα μπορούσε να καταστραφεί. Αυτή η ρωσική τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να αφήσει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια χωρίς νερό για ψύξη – το νερό για το ZNPP λαμβάνεται από τη δεξαμενή Κακχόβκα». 

Απ’ την άλλη πλευρά, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της διοικητικής περιφέρειας Νόβα Κακχόβκα, Βλαντιμίρ Λεοντίεφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι δεν έχει νόημα η Ρωσία να καταστρέψει το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Τι νόημα έχει η Ρωσία να το καταστρέψει τώρα; Ακόμη και από τυπική άποψη, αυτό είναι ανοησία. Αυτό είναι απόλυτη ανοησία» είπε ο Λεοντίεφ.

«Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να σκεφτείτε ποιος ωφελείται από αυτό: είναι επωφελές για την Ουκρανία να καταστρέψει το φράγμα, τον υδροηλεκτρικό σταθμό, να διαταράξει την επιμελητεία, να σπείρει φόβο και πανικό, να σταματήσει τη δυνατότητα παροχής νερού μέσω του Καναλιούτης Βόρειας Κριμαίας προς το έδαφος της Κριμαίας» πρόσθεσε ο ίδιος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια