Αποκάλυψη για Τουρκία: Απέτυχε το «πραξικόπημά» της στον ΟΗΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη


Απέτυχε το «πραξικόπημα» που επιχείρησε η Τουρκία στον ΟΗΕ, στην προσπάθειά της ν' ακυρώσει το άρθρο 6 της Πολιτικής Συμφωνίας για τη Λιβύη και να νομιμοποιήσει τη δική της συμφωνία που παράνομα υπέγραψε με την προσωρινή κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά για την αξιοποίηση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλίογλου, ζήτησε να διαγραφεί ένα άρθρο από κείμενο που βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση σχετικά με την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη – UNSMIL, αποκαλύπτει η Αφρικανική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Κόλαφος για την Τουρκία

Το άρθρο δεν επιτρέπει στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις, όπως αυτή με την Τουρκία για έρευνα υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα (στιγμιότυπο από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας στη φωτογραφία επάνω, από Turkish Government).

Σύμφωνα με την ανάρτηση της Al Marsad στο Twitter, «η Τουρκία απέτυχε να διαγράψει το άρθρο 6 της πολιτικής συμφωνίας που απαγορεύει στην κυβέρνηση της Τρίπολης να συνάπτει νέες διεθνείς συμφωνίες.

»Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις φιλοδοξίες της Αγκυρας να αναπτύξει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα».


Το περιβόητο άρθρο 6

Το πραξικόπημα της Τουρκίας επιχειρήθηκε ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητούσε την ανανέωση της εντολής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ (UNSMIL) στη Λιβύη για έναν ακόμα χρόνο.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα την περασμένη Παρασκευή και η θητεία της UNSMIL παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Το άρθρο 6 «καίει» την Τουρκία διότι είναι αυτό που ακυρώνει τη δυνατότητα της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης να υπογράφει διεθνές συμφωνίες, όπως αυτή που υπέγραψε ο λίβυος προσωρινός πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά με την Αγκυρα για την αξιοποίηση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη (LPDF), στην οποία περιλαμβάνεται το άρθρο 6, είχε μάλιστα επικαλεστεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τοποθετήθηκε γι’ αυτό το επίμαχο θέμα.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», τόνιζε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ντμπεϊμπά – Αγκυρας.

Πηγή: africaintelligence.com, ObservatoryLY, echedoros-a.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια