Η μεγάλη ανατροπή ενόψει του δύσκολου χειμώνα - Το στοίχημα που κερδίζεται και οι κίνδυνοι που παραμένουν

Η Ευρώπη γέμισε φυσικό αέριο και… δεν έχει τι να το κάνει - Οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες κατά 93,6% στην Ευρώπη


Η Ευρώπη ξαφνικά έχει περισσότερο αέριο απ’ όσο μπορεί να χρησιμοποιήσει, επισημαίνει το Bloomberg, ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα.

Χωρίς τις ρωσικές εισαγωγές στις οποίες βασιζόταν εδώ και καιρό, η Ευρώπη έσπευσε να εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) απ’ όλο τον κόσμο για να γεμίσει τις αποθήκες της. Και τώρα -με τη βοήθεια και του ασυνήθιστα ζεστού καιρού για την εποχή- το κάλεσμα για φορτία εισακούστηκε και οι εγκαταστάσεις σχεδόν γέμισαν, πριν καν χρειαστεί οι Ευρωπαίοι να ανάψουν τη θέρμανση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει απότομα, πέφτοντας κάτω από το ένα τρίτο του καλοκαιρινού υψηλού τους.

Οι κίνδυνοι είναι εδώ

Οι κίνδυνοι, ωστόσο, εξακολουθούν να καιροφυλακτούν. Πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Ένα κύμα ψύχους θα έστελνε τα ευρωπαϊκά αποθέματα στον πάτο.

Παράλληλα, τις κυβερνήσεις προβληματίζει η απειλή περισσότερων σαμποτάζ σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να κλονίσουν την αγορά. Όπως και να ‘χει, είναι τέλη Οκτωβρίου και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γηραιά ήπειρος ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν συρρικνωθεί από πέρυσι. Οι ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream σταμάτησαν το καλοκαίρι, προτού εκρήξεις καταστρέψουν τη σύνδεση τον περασμένο μήνα. Ο ήπιος καιρός συμβάλλει στον περιορισμό της ζήτησης προς το παρόν, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι χαμηλότερες τιμές -σε σχέση με το καλοκαιρινό σκαρφάλωμα- θα ευνοήσουν την υψηλότερη κατανάλωση όταν πέσουν οι θερμοκρασίες.

«Η υπεραφθονία αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο» επισημαίνει ο Τζιάκομο Μασάτο, επικεφαλής αναλυτής και μετεωρολόγος στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Illumia. «Η Ευρώπη δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει παρατεταμένη περίοδο ψύχους τον Νοέμβριο».

Το φυσικό αέριο είναι μεν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, αλλά  οι κίνδυνοι ελλοχεύουν στις τιμές της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Φεβρουαρίου 2023 διαπραγματεύονται στο +44% σε σχέση με τον προσεχή Νοέμβριο. Το κόστος για τον επόμενο χειμώνα είναι επίσης υψηλότερο, γεγονός που δείχνει ότι τα προβλήματα προσφοράς θα επιμείνουν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια