Κόμβος πολεμικών σχεδίων η Ελλάδα

Marek Studzinski / unsplash
Η είδηση της χτεσινής μέρας για τη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου αποφασίστηκε να εκπαιδεύσει η ΕΕ 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο μέτωπο. Μάλιστα, στους εκπαιδευτές θα συμμετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί, διευρύνοντας την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Από: rizospastis.gr

Η εκπαίδευση των Ουκρανών θα γίνεται στη Γερμανία και στην Πολωνία, ενώ Γαλλία και Ισπανία θα φιλοξενήσουν κοινές ασκήσεις με τον ουκρανικό στρατό.

Μετά τη μαζική αποστολή όπλων, αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ το εννιάμηνο του πολέμου, μετά την επί της ουσίας στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων, με την παροχή πληροφοριών για ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, μετά την επιβολή οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων στη Ρωσία, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κάνουν το επόμενο βήμα.

Η μαζική εκπαίδευση Ουκρανών πολεμιστών σε έδαφος τρίτης χώρας, μια ανάσα από το θέατρο των επιχειρήσεων, μεγαλώνει τον κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος. Αυτό αφορά άμεσα και την Ελλάδα, που συμμετέχει δραστήρια και με πολλούς τρόπους στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο το λαό.

Οι εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας προσθέτουν νέους κρίκους στην αλυσίδα της ελληνικής εμπλοκής: Στη ΝΑΤΟική βάση της Λάρισας θα φιλοξενούνται όλο τον επόμενο χρόνο δεκάδες μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη.

Η εμβέλεια αυτών των δολοφονικών μηχανών φτάνει τα 1.800 χιλιόμετρα και η αυτονομία τους τις 40 ώρες πτήσης. Έχουν έτσι τη δυνατότητα να επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, φτάνοντας βαθιά μέσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η αναβάθμιση της Λάρισας στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ίδιο ισχύει και με τα ΝΑΤΟικά ελικόπτερα που σε λίγο καιρό θα σταθμεύουν ετοιμοπόλεμα στον Βόλο, μετατρέποντας μια ακόμα στρατιωτική υποδομή σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«Κορωνίδα» της ελληνικής εμπλοκής - δίπλα στη Σούδα - είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί κόμβο για την προώθηση πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη και στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Το 2021 η διακίνηση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ από το λιμάνι 14πλασιάστηκε (!) σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Οσο για φέτος, χρειάστηκαν μόλις 6 μήνες από την έναρξη του πολέμου για να ισοφαριστεί αυτό το ρεκόρ.

Και μόνο αυτά τα μεγέθη, που δείχνουν την εμβέλεια του λιμανιού για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είναι αρκετά για να εξηγήσουν την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την πώλησή του σε ιδιωτικούς ομίλους.

Διατηρώντας την πλειοψηφία των μετοχών, το κράτος θα συνεχίσει να εγγυάται την εξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη, ή η μεθεπόμενη κυβέρνηση.

Αλλωστε, η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που περιλαμβάνει και την Αλεξανδρούπολη, έχει την υπογραφή τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2018 που ξεκίνησε ο «στρατηγικός διάλογος» με τις ΗΠΑ από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τις μέρες μας, που η ΝΔ υλοποιεί και επεκτείνει τα συμφωνηθέντα, η χώρα μας μετατρέπεται σε κομβικό πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Σήμερα, μάλιστα, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο πολεμικό μέτωπο.

Γι' αυτό πρέπει να σημάνει παντού συναγερμός. Οι κίνδυνοι ζώνουν τον λαό σαν τη λερναία ύδρα και από τα αστικά επιτελεία εξαπολύονται Σειρήνες, που τον καλούν να στοιχηθεί με συμφέροντα αλλότρια προς τα δικά του, να σηκώσει ξένες σημαίες.

Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, που πρέπει να αντηχήσει δυνατά με αφορμή και την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, είναι αυτό της ανυποχώρητης πάλης ενάντια στον πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από τις ΝΑΤΟικές αποστολές.

Για να απαλλαγούν οι λαοί από την απειλή του πολέμου, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, ένας δρόμος υπάρχει: Να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα από το σάπιο σύστημα που τα γεννά και τα αναπαράγει, οργανώνοντας - δυναμώνοντας παντού την πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια