Η κοινή μας ατζέντα - Πολυμέρεια με δόντια

Εισαγωγή: Η κοινή μας ατζέντα - Πολυμέρεια με δόντια

11 Απριλίου 2022,

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δημοσίευσε την έκθεση Η κοινή μας ατζέντα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο Stefan Löfvén, ηγείται της ομάδας του ΟΗΕ που θα υποβάλει προτάσεις για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η ατζέντα. Είναι σαφές ότι η έκθεση έρχεται ως άμεση απάντηση στη δήλωση σχετικά με τη Μεγάλη Επανεκκίνηση που έγινε τον Ιούνιο του 2020 από τον Γκουτέρες και τον Κλάους Σβαμπ, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Τώρα είναι η ιστορική κίνηση του χρόνου, όχι μόνο για να καταπολεμήσουμε τον πραγματικό ιό, αλλά και για να διαμορφώσουμε το σύστημα για την εποχή μετά τον κορονοϊό. - (Klaus Schwab)

Μας περιμένει η πλήρης ψηφιοποίηση του κόσμου. Αυτή η ατζέντα συμβαδίζει με το μάντρα «Οικοδομήστε Ξανά Καλύτερα» (Build Back Better), το οποίο έχει εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών.Η Κοινή μας Ατζέντα περιέχει μια σειρά συστάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΗΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. 

Ο Γκουτέρες ξεκινά την έκθεση περιγράφοντας τη σοβαρή κατάσταση:

❠ Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της ιστορίας. Στη μεγαλύτερη κοινή μας δοκιμασία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια σκληρή και επείγουσα επιλογή: κατάρρευση ή επανάσταση. Η ασθένεια του κορονοϊού (COVID-19) ανατρέπει τον κόσμο μας, απειλεί την υγεία μας, καταστρέφει οικονομίες και μέσα διαβίωσης και βαθαίνει τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Ταυτόχρονα με την έκδοση της Κοινής μας Ατζέντας, ο ΟΗΕ φιλοξένησε επίσης Τη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων και ένα Διάλογο υψηλού επιπέδου για την ενέργεια.[2] Πρόκειται για δύο τομείς που έχουν γίνει πλέον πρωταρχικό μέλημα σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ρωσικές και ουκρανικές πρώτες ύλες, όπως το φυσικό αέριο και τα σιτηρά. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον οργανισμό ECOSOC του ΟΗΕ στις 22 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο Γκουτέρες δήλωσε:

❠ Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τώρα την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων στα ύψη και οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν για πείνα πρωτοφανούς κλίμακας. Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ. Και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στο χείλος του λιμού έχει αυξηθεί κατά 17 εκατομμύρια.[3]

Αυτό συνδυάζεται με άλλες κρίσεις και προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η φτώχεια, η βία και οι διακρίσεις. Η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια κρίση βιβλικών διαστάσεων. Αν δεν γίνει τίποτα, στο μέλλον αναμένονται επιδεινούμενες κρίσεις. Η έκθεση επισημαίνει επίσης «προβλήματα» όπως η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης όσον αφορά τα γεγονότα, τη γνώση και την επιστήμη.

Γενικός Γραμματέας António Guterres.


Όμως, σύμφωνα με τον Γκουτέρες, υπάρχει λύση: αν συνεργαστούμε ως ανθρώπινη οικογένεια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις. Σε αυτό το έργο, ο ΟΗΕ είναι φυσικά πολύ κεντρικός ως ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός. Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον Γκουτέρες είναι ένας «πολυμερής μηχανισμός με δόντια».[4]

❠ Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια εξίσου διασυνδεδεμένη απάντηση, μέσω της αναζωογόνησης της πολυμέρειας και των Ηνωμένων Εθνών στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.

Αυτό αναφέρεται συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο η Ατζέντα 2030 και οι δεκαεπτά Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης θα επιλύσουν τα κοινά προβλήματα. Αυτό θα γίνει σε μεγάλο βαθμό μέσω της εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας και του καθεστώτος επιτήρησης της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.[5]

Ως εκ τούτου, ο Γκουτέρες προτείνει μια σύνοδο κορυφής το επόμενο έτος με την ονομασία «Σύνοδος για το Μέλλον» με στόχο τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με το πώς πρέπει να είναι το μέλλον μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να το διασφαλίσουμε.

Για το σκοπό αυτό, έχει διοριστεί συμβουλευτική επιτροπή με σκοπό «να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για πιο αποτελεσματικές πολυμερείς ρυθμίσεις σε μια σειρά από βασικά παγκόσμια ζητήματα». Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του 2023.

Η επιτροπή ονόματι: Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Αποτελεσματική Πολυμέρεια (High-Level Advisory Board on Effective Multilateralism), διορίστηκε στις 18 Μαρτίου 2022 και προεδρεύεται από τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Stefan Löfven και την πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης,  Ellen Johnson Sirleaf (2020-2021 ήταν μέλος της Ανεξάρτητης επιτροπής του ΠΟΥ για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών). [6]

Η Γραμματεία, η οποία βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα του ΟΗΕ του Ted Turner, και το Ίδρυμα Παγκοσμίων Προκλήσεων  του László Szombatfalvy,.[7]

Η ομάδα περιλαμβάνει εκπροσώπους με δεσμούς με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τη Λέσχη της Μαδρίτης, το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, την Τριμερή Επιτροπή και μια οργάνωση της οικονομικής ελίτ ονόματι Ομάδα των 30 ατόμων (που ιδρύθηκε το 1978 με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Ροκφέλερ).

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Tharman Shanmugaratnam από την τεχνοκρατική χώρα - πρότυπο, την Σιγκαπούρη. Ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομάδας των 30, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και μέλος της Ανεξάρτητης ομάδας υψηλού επιπέδου της G20 για την παγκόσμια χρηματοδότηση της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης πανδημιών

Ο Tharman ήταν επίσης πρόεδρος της Ομάδας επιφανών προσώπων της G20 για την παγκόσμια χρηματοοικονομική διακυβέρνηση, η οποία πρότεινε πώς θα πρέπει να αλλάξει ο ρόλος της G20 στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς τάξης.

❠ Ο ρόλος της G20 στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πολιτικής συναίνεσης σε βασικά στρατηγικά ζητήματα και στην αντιμετώπιση κρίσεων.[8]

Αυτό δίνει μια ιδέα για την κατεύθυνση και την ατζέντα.


Όνομα Χώρα Γενικά Καθήκοντα Λοιπές Θέσεις
Stefan Löfvén (Ordf.) Σουηδία Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Αποτελεσματική Πολυμέρεια Πρώην πρωθυπουργός
Ellen Johnson Sirleaf (Ordf.) Λιβερία (Δημοκρατία) Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Αποτελεσματική Πολυμέρεια Πρώην πρόεδρος, Ανεξάρτητη ομάδα του ΠΟΥ για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, Styrelsemedlem, Mastercard Foundation, Medlem, Club of Madrid, Citibank
Xu Bu Κίνα Πρόεδρος, Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Κίνας ASEAN
Poonam Ghimire Νεπάλ
Jayati Ghosh Ινδία Next Generation Fellow στο Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών Παγκόσμιος Πολίτης
Donald Kaberuka Ρουάντα Διευθύνων Σύμβουλος, Southbridge Ίδρυμα Rockefeller (μέλος του διοικητικού συμβουλίου)
Azza Karam Αίγυπτος Γενικός Γραμματέας, Θρησκείες για την Ειρήνη
Nanjala Nyabola Κένυα Διευθυντής, Advox/Global Voices Υπότροφος Rhodes (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)
Tharman Shanmugaratnam Σιγκαπούρη Ανώτερος υπουργός της Σιγκαπούρης Ομάδα των 30 (Ordf.) Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (styrelsemedlem), G20 Υψηλού Επιπέδου Ανεξάρτητη Επιτροπή για την παγκόσμια χρηματοδότηση της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας, WEF Ψηφιακό Νόμισμα - Διακυβέρνηση - Κοινοπραξία και Συντονιστική Επιτροπή
Anne-Marie Slaughter ΗΠΑ Διευθύνων Σύμβουλος, New America CFR, Τριμερής Επιτροπή
Ilona Szabó De Carvalo Βραζιλία Εκτελεστική Διευθύντρια, Ινστιτούτο Igarapé Νέα Παγκόσμια Ηγέτιδα του WEF (WEF Young Global Leader)
Danilo Türk Σλοβενία Πρόεδρος, Λέσχη της Μαδρίτης F.d. πρόεδρος
Αλλά η Κοινή μας Ατζέντα δίνει επίσης μια σαφή εικόνα της πορείας. Ένα σχέδιο δράσης 12 σημείων έχει κυκλοφορήσει ως μέρος της έκθεσης. Αυτό περιέχει προτάσεις που έχουν συζητηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία.


Αυτό περιλαμβάνει ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο, μια Παγκόσμια Ψηφιακή Ταυτότητα, έναν αναβαθμισμένο ψηφιακό ΟΗΕ 2.0 και μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και του συστήματος G20, διαστημική τεχνολογία για την παρακολούθηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έναν Διαμεσολαβητή που θα μιλάει για τις μελλοντικές γενιές και τη δημιουργία μιας «Πλατφόρμας Έκτακτης Ανάγκης» ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης παγκόσμιων κρίσεων όπως ο COVID-19 και η κλιματική αλλαγή.

Η όλη ατζέντα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνοκρατικές ιδέες της World Future Society από τη δεκαετία του 1970 και τη δημιουργία ενός «Παγκόσμιου Εγκεφάλου» για το χειρισμό των διεργασιών της Γης που υποστήριζε ο μελλοντολόγος Oliver Reiser στο βιβλίο του Cosmic Humanism and World Unity[9].

❠ Τι είδους «παγκόσμια τάξη» μας απασχολεί εδώ; Σίγουρα μια προφανής διάκριση είναι μεταξύ μιας χαλαρά οργανωμένης ή «ανοικτής» κοινωνίας και μιας σφιχτοδεμένης ή «κλειστής» κοινωνίας, μιας ολοκληρωτικής μορφής κοινωνικής τάξης. Προς το παρόν έχουμε μια χαλαρή παγκόσμια τάξη, όπως αυτή που ενσωματώνεται στον σημερινό Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Όσοι από εμάς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας θα θελήσουμε να προωθήσουμε τις δυνάμεις και τους οργανισμούς που εργάζονται προς την κατεύθυνση της πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, συσφίγγοντας έτσι κάπως τη χαλαρή τάξη σε μια πλανητική ομοσπονδία φιλικών ανθρώπων. (Oliver Reiser)

Στις επόμενες αναρτήσεις θα εξετάσω τις προτάσεις αυτές και τη στενή σύνδεσή τους με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τη διαδικασία της G20 και την εφαρμογή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Jacob Nordangård, PhD. Επιστημονικές και τεχνολογικές σπουδές

από oaskhths.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια