Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργης Μασσαβέτας


Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργης Μασσαβέτας.Ο Γιώργης Μασσαβέτας ήταν δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες, με σημαντικό του πέρασμα από την Ελευθερία, την Αθηναϊκή, την Ελευθεροτυπία και τον τοπικό τύπο. Είχε ξεχωρίσει ιδιαίτερα για τα χρονογραφήματά του. Την είδηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook ο γιος του δημοσιογράφου, Αλέξανδρος.Ποιος ήταν ο Γιώργης Μασσαβέτας Ο Γιώργης Μασσαβέτας, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και μεγάλωσε στην Κοκκινιά.Ξεκίνησε να γράφει σε τοπικές εφημερίδες από το 1958 και τελικά παρέμεινε δημοσιογράφος, αν και φιλοδοξούσε να γίνει χημικός. Υπήρξε πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες, ξεχώρισε όμως κυρίως για τα χρονογραφήματά του, τα οποία κυκλοφόρησαν σε πέντε βιβλία: Στη μάχη για την Αλλαγή (πρόλογος Ανδρέα Παπανδρέου), Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, Καληνύχτα κύριε Πρόεδρε, Καλημέρα Πολίτη και Η κληρονομιά του Ανδρέα. Το 1996 εξέδωσε επίσης ένα πολιτικό χρονικό με τον τίτλο Ανατρέψατε Μητσοτάκη, που πέρασε στα μπεστ σέλερ της χρονιάς. Στο λογοτεχνικό στίβο πρωτοεμφανίστηκε το 1975, με την ποιητική συλλογή Φιλήσυχοι Πολίτες και δέκα χρόνια αργότερα με την Κατάθεση Ψυχής. Έχει εκδώσει επίσης ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο Των Οσπρίων n Γιορτή, καθώς και τη συλλογή διηγημάτων Γυναικείες Ιστορίες, για την οποία ο Μίμης Ανδρουλάκης τον χαρακτήρισε «Κάρολο Ντίκενς τής Ελλάδας». Έχει τιμηθεί για τη στήλη Καλημέρα κ. Πρόεδρε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, με τη δημόσια μάλιστα παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «όχι μόνο να τον διαβάζετε, αλλά να τον μελετάτε». Υπήρξε υποψήφιος της Ενωμένης Αριστεράς το 1974 στη Φωκίδα και του ΠΑΣΟΚ το 1981 στην Β' Πειραιά. Το 1987 διεγράφη από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ λόγω της κριτικής που ασκούσε από τη στήλη του «Καλημέρα κ. Πρόεδρε» στην Ελευθεροτυπία. Η στήλη Καλημέρα κ. Πρόεδρε, δημοσιεύονταν καθημερινά στις ακόλουθες ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες (αλφαβητικά): «Αργολίδα», «Αρκαδικές Ειδήσεις», «Βοιωτική Ώρα», «Δημοκράτης» Μυτιλήνης, «Ελεύθερη Θράκη» Αλεξανδρούπολης, «Ελευθερία» Ζακύνθου, «Ελευθερία» Καλαμάτας, «Ελευθερία» Κέρκυρας, «Ενημέρωση» Τρικάλων, «Κόσμος» Λάρισας, «Νέος Κήρυκας» Χανίων, «Παρατηρητής» Σπάρτης, «Πιερικοί Αντίλαλοι», «Πρωινή» Κορίνθου, «Πρώτη» Πύργου, «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη», «Σημερινή» Πάτρας, «Τα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας», «Ταχυδρόμος» Βόλου, «Τοπική Φωνή» Πρέβεζας και «Χρόνος» Κοζάνης αλλά και στις εβδομαδιαίες «Αμβρακία» Άρτας, «Πέλλα News» Σκύδρας και «Νέα Επαρχία» Σητείας. Απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου 2022, σε ηλικία 78 ετών. https://el.wikipedia.org/Η ΕΣΗΕΑ για τον Γιώργη ΜασσαβέταΤο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Γιώργη Μασσαβέτα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, σε ηλικία 78 ετών. 

Ο Γιώργης Μασσαβέτας γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά. Την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε, έφηβος ακόμα, στην εφημερίδα «Παρατηρητής» της Νίκαιας, ως ερασιτέχνης συντάκτης. Από το 1963, εργάστηκε ως επαγγελματίας ρεπόρτερ στις εφημερίδες «Ανένδοτος», «ΑΥΓΗ» και «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και συνέχισε στον «Ελληνικό Βορρά» και την «ΕΞΠΡΕΣ». Μετά την Μεταπολίτευση, εργάστηκε αρχικά ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος και μετέπειτα ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» και το 1976 συνέχισε για δυο χρόνια ως σχολιογράφος στο «ΒΗΜΑ». 

Το διάστημα 1978-1988 διετέλεσε πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και, αφού απασχολήθηκε στις εφημερίδες «ΠΡΩΤΗ» και «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ» έως το 1993, ξεκίνησε τη μακρόχρονη πορεία του ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ». O Γιώργης Μασσαβέτας ξεχώρισε, όμως, κυρίως για τα χρονογραφήματα του, τα οποία κυκλοφόρησαν σε 5 βιβλία: «Στη μάχη για την αλλαγή» (με πρόλογο του Ανδρέα Παπανδρέου), «Καλημέρα κύριε Πρόεδρε», Καληνύχτα κύριε Πρόεδρε», «Καλημέρα πολίτη» και «Η κληρονομιά του Ανδρέα». Το 1996, εξέδωσε, επίσης, ένα πολιτικό χρονικό με τίτλο «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», το οποίο έγινε μπέστ σέλερ της χρονιάς. Στο λογοτεχνικό στίβο πρωτοεμφανίστηκε το 1975, με την ποιητική συλλογή «Φιλήσυχοι Πολίτες» και 10 χρόνια αργότερα με την «Κατάθεση ψυχής». Είχε εκδώσει πεζογραφήματα όπως: «Η κόκκινη δράκαινα», «Έγκλημα στα Μανιάτικα», «Γυναικείες Ιστορίες» κ.ά καθώς και ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Των Οσπρίων η Γιορτή». Για τη συλλογή διηγημάτων του «Γυναικείες Ιστορίες», ο Μίμης Ανδρουλάκης τον χαρακτήρισε «Κάρολο Ντίκενς της Ελλάδας». Για τη στήλη του «Καλημέρα κύριε Πρόεδρε» είχε τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2000, έκανε την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια. Ως πρωτοπόρος που ήταν πάντοτε έφερε στην Ελλάδα το πρώτο δωρεάν διανεμόμενο φύλλο, το «Μετρόραμα». Μετά τη συνταξιοδότησή του, δεν έπαψε ποτέ να αρθρογραφεί. Το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από το θάνατό του. Ο Γιώργης Μασσαβέτας ήταν παλαιάς κοπής δημοσιογράφος. Από τους τελευταίους των μεγάλων. Παιδί της Κοκκινιάς, που έζησε από μικρός την πείνα και τη φτώχεια, έφτασε με το σπαθί του να γίνει μια από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας. 

Εξαιρετικός χειριστής του λόγου, αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος, τα έλεγε έξω από τα δόντια. Ως πολιτικός αρθρογράφος και χρονογράφος ήταν απ’ τους καλύτερους, χωρίς να εκμεταλλευτεί ποτέ τη δύναμη που απέκτησε μέσα από το δημόσιο λόγο του, προς ίδιον όφελος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τη σύντροφό του, συνάδελφο Ιφιγένεια Παπαγεωργίου και τα τέκνα του Αννέτα και Αλέξανδρο Μασσαβέτα, που επίσης ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στη δημοσιογραφία. Η κηδεία του Γιώργη Μασσαβέτα θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν δωρεές στον εθελοντικό οργανισμό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Χαμόγελο του Παιδιού». ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


από zeidoron.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια