Τα διλήμματα του Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών - Γιατί δεν εξαρτάται πλέον από τον ίδιο!

primeminister.gr
Τα υπέρ και τα κατά των τεσσάρων εναλλακτικών ημερομηνιών που εξετάζει ο πρωθυπουργός.

«Βέρτιγκο» προκαλεί στο μέγαρο Μαξίμου το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις εμποδίζουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε έναν ασφαλή πολιτικό σχεδιασμό. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι πού θα φτάσουν οι αποκαλύψεις, του αφαιρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν δύναται να προγραμματίσει με σχετική ασφάλεια το χρονοδιάγραμμα της κάλπης.

Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής

Στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τέσσερις περιόδους για το στήσιμο της κάλπης, με την κάθε μια να έχει τα υπέρ και τα κατά:

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις να ανακοινώσει πρόωρες κάλπες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στα υπέρ ότι με την πόλωση και την υπεροπλία του Μαξίμου στα μέσα ενημέρωσης θα περάσουν στο περιθώριο οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, ενώ η κυβέρνηση δεν θα έχει περαιτέρω κόστος από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Επίσης το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν θα έχει το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά της στις κάλπες. Στα κατά ότι μπορεί να υπάρξουν αποκαλύψεις βόμβα για τις υποκλοπές, που δεν θα της αφήνουν χρόνο να οργανώσει την άμυνά της. Εάν προκηρύξει εκλογές μέσα στον Ιανουάριο, σημαίνει ότι έχει πάρει απόφαση πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική κρίση, καθώς έχει μεγάλες πιθανότητες στην παρούσα φάση να έρθει πρώτο κόμμα, αλλά σε καμία περίπτωση να λάβει αυτοδυναμία.  

 ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ): Ίσως αυτή τη στιγμή να είναι η ημερομηνία που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Δεν έχει ούτε τα υπέρ του αιφνιδιασμού που θα έχει τυχόν κάλπη τον Ιανουάριο, ούτε τα υπέρ των επόμενων ημερομηνιών.

ΚΑΠΛΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (21 ΜΑΪΟΥ): Για πολλούς η πρώτη ημερομηνία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να διεξαχθούν οι εκλογές. Το Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα αντέξει το σκάνδαλο των υποκλοπών, αυτό θα έχε κουράσει την κοινωνία και σχετικά εύκολα θα μπορέσει να αλλάξει την ατζέντα. Επιπλέον, θα έχουν δοθεί οι αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, ενώ θα προγραμματιστούν και άλλες παροχές, παλαιοκομματικού Τύπου, όπως συμβαίνει πχ αυτές τις ημέρες με τα αυθαίρετα. Αυτή είναι η καλή εκδοχή, γιατί υπάρχει και η άλλη: Το σκάνδαλο των υποκλοπών να λειτουργεί σαν τον καρκίνο και να διαβρώνει το σώμα της κυβέρνησης, καθιστώντας το περισσότερο ευάλωτο στη φθορά από την ακρίβεια. Επιπλέον, η αντιπολίτευση θα έχει το χρόνο να προετοιμαστεί, βελτιώνοντας την εικόνα της ως προς την κυβερνησιμότητα και την ανανέωση των προσώπων.

ΚΑΛΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ: Το Μαξίμου θεωρεί ότι αν καταφέρει και φτάσει έως εκεί, θα έχει αλλάξει πλήρως την ατζέντα, ενώ θα υπάρχει χρόνος προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές με το ΠΑΣΟΚ και να υπάρχει έδαφος για προσέγγιση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και εδώ, ωστόσο υπάρχει η δεύτερη ανάγνωση, να έρθουν αντίστροφα τα πράγματα και η κυβέρνηση να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν θα έχει άλλο χρόνο στη διάθεσή της, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει μεγάλο χρόνο στη διάθεσή της.

ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ: Μια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μπορεί να αλλάξει άρδην τους προγραμματισμούς, αλλά και τους συσχετισμούς δύναμης.

Το σκηνικό σήμερα, πάντως, μοιάζει με κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να μην μπορεί να προγραμματίζει τον οδικό χάρτη προς τις κάλπες με σχετική ασφάλεια.

(Το άρθρο έχει γραφτεί για το iEnergeia.gr)

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια