Η παραδοχή της Μέρκελ ότι το Μινσκ ήταν απλώς ένα τέχνασμα εγγυάται μια παρατεταμένη σύγκρουση

Οι επικριτές μπορεί να ισχυριστούν ότι η νέα προοπτική του Προέδρου Πούτιν ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα, αλλά το αργά είναι πάντα καλύτερο από το ποτέ. Η Μέρκελ τον χειραγωγούσε για χρόνια προτού τελικά ξεκαθαρίσει με την προδοσία της, η οποία δίδαξε στο Ρώσο ηγέτη το οδυνηρό μάθημα πως δεν μπορεί ποτέ ξανά να εμπιστευτεί κανέναν από τους δυτικούς συνομηλίκους του. Αντίθετα, τώρα αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τους ομολόγους του της Μεγάλης Δύναμης σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο, ιδιαίτερα τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, ο οποίος μοιράζεται το μεγάλο στρατηγικό του όραμα για ένα πολυπολικό μέλλον.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρώην καγκελάριος έρχεται επιτέλους καθαρή

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι γνωρίζει πώς θα τελειώσει τελικά η τελευταία φάση της Ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία προκλήθηκε από την ειδική επιχείρηση που αναγκάστηκε να ξεκινήσει η Ρωσία για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα των κόκκινων γραμμών εθνικής ασφάλειας εκεί αφού το ΝΑΤΟ τις πέρασε. Άλλωστε, οι ανατροπές μέχρι στιγμής έχουν πιάσει τους πάντες ανυποψίαστους, από την επανένωση της Novorossiya με τη Ρωσία έως τις δύο επιθέσεις με drone του Κιέβου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα βαθιά στην ενδοχώρα του γείτονα.

Τούτου λεχθέντος, μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα ότι η σύγκρουση σχεδόν σίγουρα θα παραταθεί τα επόμενα χρόνια, με αυτή την πρόβλεψη να βασίζεται στην ειλικρινή παραδοχή της πρώην γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ πως η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ ήταν απλώς ένα τέχνασμα για την ενίσχυση των επιθετικών στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου. Τα λόγια της αντηχούσαν εκείνα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο που είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα νωρίτερα φέτος, αλλά η διαφορά είναι ότι δε θεωρήθηκε ποτέ φίλος του Προέδρου Πούτιν, σε αντίθεση με τη Μέρκελ.

Η επιχείρηση χειραγώγησης της αντίληψης της Μέρκελ κατά του Πούτιν

Μιλούν ο ένας τη γλώσσα του άλλου άπταιστα, πέρασαν τα επαγγελματικά τους χρόνια στην πρώην Ανατολική Γερμανία, προεδρεύουν ιστορικών Μεγάλων Δυνάμεων και οι αντίστοιχες οικονομίες τους είναι σαφώς συμπληρωματικές, γι' αυτό και συνεργάστηκαν στενά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Με την πάροδο του χρόνου, ο Πρόεδρος Πούτιν άρχισε να προβάλλει πάνω της τον εαυτό του και το μεγάλο στρατηγικό του όραμα για μια «Ευρώπη από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ», το οποίο έπαιξε μαζί του στοχαζόμενη ρητορικά προκειμένου να τροφοδοτήσει την προκατάληψη της επιβεβαίωσής του.

Όλη αυτή τη φορά αποδείχθηκε πως απλώς τον κορόιδευε λέγοντας στον Ρώσο ηγέτη ό,τι ήθελε να ακούσει, ωστόσο, με την επιφανειακή υποστήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ να είναι η επιτομή της χειραγωγικής προσέγγισής της στον Πρόεδρο Πούτιν. Εκτίμησε με ακρίβεια πόσο πάθος ήθελε να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία προκειμένου να ξεκλειδώσει τον πολλά υποσχόμενο γεωστρατηγικό ρόλο αυτής της χώρας ως γέφυρας μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και της ΕΕ της σύμφωνα με το προαναφερθέν μακροπρόθεσμο όραμά του.

Ωστόσο, δεν είχε καμία επιθυμία να το πραγματοποιήσει αυτό παρά το γεγονός ότι έπαιζε μαζί με την αμοιβαία επωφελής πρότασή του, καθώς το μεγάλο στρατηγικό όραμα της Μέρκελ ήταν να ολοκληρώσει την αιωνόβια πλοκή της Γερμανίας να πάρει τον έλεγχο της Ευρώπης χωρίς να πυροβολήσει ούτε μια βολή. Για τον σκοπό αυτό, έπρεπε να καθησυχάσει τη Ρωσία χειραγωγώντας τις αντιλήψεις του ηγέτη της, έτσι ώστε να τη θεωρήσει λανθασμένα ως ηγέτη ενός φιλικού κράτους και να μην πιέσει το μπλοκ με τρόπους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον στόχο της να επεκτείνει τη γερμανική επιρροή πάνω του.

Ψυχαναλύοντας τον Πούτιν

Εφόσον η Μέρκελ ανταποκρίθηκε τόσο αριστοτεχνικά στις ευσεβείς προσδοκίες του Προέδρου Πούτιν παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό της ως τον ίδιο πραγματιστή οικονομικά οραματιστή με εκείνον αντί για την ιδεολόγο του μηδενικού αθροίσματος που ήταν πραγματικά όλο αυτό το διάστημα, εξαπατήθηκε επιτυχώς να την εμπιστευτεί. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι ο Ρώσος ηγέτης περιόρισε υπομονετικά τη Μεγάλη του Δύναμη για σχεδόν οκτώ χρόνια παρά τις αναρίθμητες προκλήσεις κατά της συνηθικής του στην πρώην Ανατολική Ουκρανία.

Η νοοτροπία του ήταν pvw «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», που σε αυτό το πλαίσιο αναφερόταν στον υπολογισμό κόστους-οφέλους ότι το κόστος που πληρώνει ο Ρώσος λαός του Ντονμπάς θα άξιζε τελικά τον κόπο αν η υπομονή του αγόραζε αρκετό χρόνο για να πείσει με επιτυχία η Γερμανία το Κίεβο να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ και έτσι να οικοδομήσει τελικά μια «Ευρώπη από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ» που θα ωφελούσε όλους. Εκ των υστέρων, το πρόβλημα ήταν πως ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν ο μόνος ηγέτης που το ήθελε πραγματικά αυτό.

Παραπλανήθηκε για σχεδόν οκτώ χρόνια από τη Μέρκελ, με την οποία δέθηκε στενά για τα πολλά χρόνια στην εξουσία λόγω των προσωπικών τους ομοιοτήτων και της επιτυχούς χειραγώγησης των αντιλήψεών του για να τον κάνει να πιστεύει λανθασμένα ότι συμμεριζόταν το μεγάλο στρατηγικό του όραμα, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως. Όντας ένας καλόπιστος πολιτικός, υπέθεσε ότι οι συνομήλικοί του - ειδικά αυτοί που εκπροσωπούσαν τις Μεγάλες Δυνάμεις όπως η Μέρκελ - ήταν του ίδιου επαγγελματικού διαμετρήματος, γι' αυτό και θεωρούσε δεδομένο πως ήταν όλοι λογικοί παράγοντες.

Το Hindsight είναι 20/20

Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική, αφού ο Πρόεδρος Πούτιν αποδείχθηκε ότι ήταν ο τελευταίος αληθινός δυτικός πολιτικός, πράγμα που σημαίνει πως ήταν ο μόνος που λειτουργούσε σε ορθολογική βάση, ενώ όλοι οι άλλοι προωθούσαν στόχους ιδεολογικά. Δεν το κατάλαβε αυτό παρά μόνο χρόνια αργότερα, έχοντας αντ' αυτού τη λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι ήταν λίγο πολύ ρεαλιστές οραματιστές με οικονομικό γνώμονα, όπως οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της επιχείρησης διαχείρισης αντίληψης της Μέρκελ εναντίον του.

Η εκτεταμένη παρωδία της στο να προσποιείται πως συμμερίζεται το μεγάλο στρατηγικό του όραμα ήταν αρκετά πειστική για τον Πρόεδρο Πούτιν να αφήσει την επιφυλακή του, να θεωρήσει δεδομένα τα λόγια της και να υποθέσει ότι θα φρόντιζε τελικά πως η Γερμανία θα πείσει το Κίεβο να εφαρμόσει πλήρως τις Συμφωνίες του Μινσκ. Αν την υποψιαζόταν για ανεντιμότητα, τότε σίγουρα θα είχε εγκαταλείψει αυτή την προσέγγιση πολύ νωρίτερα, αλλά έπεσε τελείως στην παγίδα της, δεδομένου ότι ήταν σύμφωνη με την επιβεβαίωση της προκατάληψης της ως λογικού ηγέτη μιας Μεγάλης Δύναμης.

Αυτό εξηγεί γιατί περίμενε τόσο πολύ πριν διατάξει την ειδική επιχείρηση, αφού ειλικρινά πίστευε ότι μοιράστηκε το μεγάλο στρατηγικό όραμά του για μια «Ευρώπη από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ» που απαιτούσε μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία για να πραγματοποιηθεί. Αντίθετα, η Μέρκελ επεδίωκε αδίστακτα να ολοκληρώσει την αιωνόβια συνωμοσία της Γερμανίας να πάρει τον έλεγχο της Ευρώπης χωρίς να πυροβολήσει, κάτι που ο διάδοχός της Scholz παραδέχτηκε πως προσπαθεί να κάνει στο μανιφέστο που μόλις δημοσίευσε στο περιοδικό Foreign Affairs.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέρκελ αμέσως μετά ξεκαθάρισε τις πραγματικές της προθέσεις να παίξει μαζί με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ, αφού δεν υπήρχε πλέον λόγος να παραμείνει ντροπαλή για αυτές. Ο Σολτς έχυσε τα κουκιά καυχώμενος για την ηγεμονική ατζέντα της Γερμανίας, την οποία περιέγραψε ανοιχτά ως καθοδηγούμενη από την επιθυμία να απαντήσει στις απειλές που υποστήριξε ότι προέρχονται «αμεσότερα» από τη Ρωσία. Χωρίς να χάσει τίποτα, η Μέρκελ έβγαλε τη μάσκα της και τελικά έδειξε στον Πρόεδρο Πούτιν το πραγματικό της πρόσωπο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως συνειδητοποίησε κάποια στιγμή πριν ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση στη χώρα του ότι τον εξαπατούσε για χρόνια, γι' αυτό και έκανε αυτό το μοιραίο βήμα στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά τώρα είναι σε πλήρη προβολή για να το δει και όλος ο κόσμος. Η Μέρκελ ήταν ο μόνος δυτικός πολιτικός τον οποίο εμπιστευόταν ειλικρινά ο Πρόεδρος Πούτιν, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους απέκρουσε τη διαταγή της προαναφερθείσας επιχείρησης για σχεδόν οκτώ χρόνια λόγω της τελικά ψεύτικης ελπίδας του πως θα βοηθούσε στη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία.

Η ψυχολογική επίδραση της προδοσίας της Μέρκελ

Καθώς εκείνη παραδέχτηκε τόσο ευθαρσώς ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη του καυχώμενη πως «ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να είχε κατακτήσει [την Ουκρανία] εκείνη την εποχή» αν δεν έπαιζε μαζί με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και έτσι τον έκανε να αναστείλει αυτή την επιχείρηση σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία, είναιαπίθανο ο Ρώσος ηγέτης να εμπιστευτεί ξανά κανέναν στη Δύση. Αυτή η ψυχολογική διορατικότητα προσθέτει ένα κρίσιμο πλαίσιο σε αυτόν, δηλώνοντας συμπτωματικά την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε η συνέντευξή της ότι η ουκρανική σύγκρουση «μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία».

Σαφέστατα, έχει τώρα συνειδητοποιήσει το γεγονός πως πρόκειται πραγματικά για έναν παρατεταμένο αγώνα για το μέλλον της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης, αν και η Ρωσία μπορεί ακόμα να κερδίσει στρατηγικά ακόμη και στο σενάριο ενός στρατιωτικού αδιεξόδου στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγούσε σε πολυπολικές διεργασίες που καθοδηγούνται από την Ινδία να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται και έτσι να αλλάξουν αμετάκλητα την πορεία των Διεθνών Σχέσεων. Σε αυτό το σημείο του Νέου Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία πολεμά μια αμυντική σύγκρουση, αλλά ο χρόνος είναι στην πραγματικότητα για μια φορά με το μέρος της.

Ο Πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει τώρα πως οποιαδήποτε ηρεμία στις μάχες θα είναι απλώς μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να ανασυνταχθούν, να επανοπλιστούν και αναπόφευκτα να επαναλάβουν τις επιθετικές επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο στρατηγικός αγωνιστικός χώρος είναι πλέον ίσος, αφού τελικά λειτουργεί σύμφωνα με την ίδια νοοτροπία με τους αντιπάλους του. Αυτό θα σταθεροποιήσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιταχύνει τις πολυπολικές διεργασίες, που πρώτα και κύρια απαιτεί τη διατήρηση της Γραμμής Ελέγχου (LOC).

Το Νέο Μεγάλο Στρατηγικό Όραμα του Πούτιν

Για την επιδίωξη αυτού του πιο άμεσου στόχου, η Ρωσία θα συνέχιζε πράγματι τη συμμετοχή στην προηγουμένως υπονομευμένη ειρηνευτική διαδικασία, εφόσον πληρούνται τουλάχιστον επιφανειακά ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά κανείς δεν πρέπει να ερμηνεύσει αυτή την πιθανή εξέλιξη ως σηματοδότηση στρατηγικής αδυναμίας εκ μέρους της σε αντίθεση με το παρελθόν. Η διαφορά μεταξύ του τότε και του τώρα είναι ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει πολλά οδυνηρά μαθήματα, επομένως δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί πλέον τις χειρονομίες καλής θέλησής του.

Ενώ η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ δεν ήταν εκ των υστέρων παρά ένα μέσο χειραγώγησης των αντιλήψεων του Προέδρου Πούτιν προκειμένου να τον επηρεάσει ώστε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και έτσι να κερδίσει χρόνο στο Κίεβο να προετοιμαστεί για μια τελική επίθεση στο Ντονμπάς, όποια διαδικασία χρησιμεύει ως διάδοχός της δε θα είναι τίποτα αλλά ένα μέσο για τον Ρώσο ηγέτη να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται οι πολυπολικές διεργασίες εις βάρος του Χρυσού Δισεκατομμυρίου της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των μονοπολικών ηγεμονικών συμφερόντων τους.

Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος του Προέδρου Πούτιν δεν είναι πλέον μια «Ευρώπη από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ», αλλά η μεταρρύθμιση των Διεθνών Σχέσεων σε πλήρη συνεργασία με τις χώρες των από κοινού των BRICS - & SCO του Παγκόσμιου Νότου, του οποίου η Ρωσία είναι μέρος, έτσι ώστε η παγκόσμια τάξη πραγμάτων να γίνει πιο δημοκρατική, ίση και δίκαιη. Αυτό ευθυγραμμίζεται με το όραμα που διατύπωσε στο Παγκόσμιο Επαναστατικό Μανιφέστο του πάνω στο οποίο έχτισε τις δύο τελευταίες σεζόν, το οποίο σήμερα μπορεί να περιγραφεί ως η ανεπίσημη ιδεολογία της Μεγάλης Δύναμής του.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Οι επικριτές μπορεί να ισχυριστούν ότι η νέα προοπτική του Προέδρου Πούτιν ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα, αλλά το αργά είναι πάντα καλύτερο από ποτέ. Η Μέρκελ τον χειραγωγούσε για χρόνια πριν τελικά ξεκαθαρίσει με την προδοσία της, η οποία δίδαξε στο Ρώσο ηγέτη το οδυνηρό μάθημα ότι δεν μπορεί ποτέ ξανά να εμπιστευτεί κανέναν από τους δυτικούς συνομηλίκους του. Αντίθετα, τώρα αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τους ομολόγους του της Μεγάλης Δύναμης σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο, ιδιαίτερα τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, ο οποίος μοιράζεται το μεγάλο στρατηγικό του όραμα για ένα πολυπολικό μέλλον.

Η παγκόσμια συστημική μετάβαση προχωρά επί του παρόντος σε αυτό το μονοπάτι, αλλά απαιτεί ακόμη χρόνο για να καταστεί μη αναστρέψιμη, κάτι που με τη σειρά της απαιτεί από τη Ρωσία να κρατήσει το LOC. Είτε μέσω στρατιωτικών, πολιτικών ή συνδυασμού αυτών των δύο προαναφερθέντων μέσων, ο Πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει χρόνο ώστε αυτές οι πολυπολικές διαδικασίες που καθοδηγούνται από την Ινδία να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται προς αυτόν τον σκοπό, γεγονός που εγγυάται ότι η ουκρανική σύγκρουση θα παραμείνει παρατεταμένη ανεξάρτητα από το τι λέει κάποιος.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια