Politico για Qatar Gate: Μαροκινός πράκτορας το μεγάλο ''κεφάλι'' πίσω από το σκάνδαλο, με το κωδικό όνομά M118!

Το πρόσωπο ''κλειδί'' για τα χρήματα


Σύμφωνα με το Politιco, ο Mohamed Belahrech, είναι το μεγάλο ''κεφάλι'', που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Qatar Gate.  Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου και εικάζεται ότι αποτελεί ένα από τα βασικά πρόσωπα του σκανδάλου διαφθοράς.

Ο Mohamed Belahrech φέρει το κωδικό όνομά M118 όπως γράφει το Politιco και εδώ και χρόνια περιφέρεται γύρω από ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Το συγκεκριμένο όνομα εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Ήταν μάλιστα γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εδώ και αρκετό καιρό και θεωρείται ότι συμμετείχε σε έντονες προσπάθειες λόμπι και την φερόμενη διαφθορά που στόχευαν Ευρωπαίους ευρωβουλευτές.

Μια πρόγευση είχε δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν αφήνοντας να εννοηθεί ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο. «Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο… όταν πρόκειται για παρέμβαση». Τα παραπάνω θεωρείται ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, αφού η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.

Ο Belahrech θεωρείται ο άνθρωπος που συνδέει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία, τη DGED.

Στενός φίλος του Μαρόκου ο Παντσέρι

Χάκερ διέρρευσε, μάλιστα, μαροκινά διπλωματικά τηλεγραφήματα με τον Παντσέρι να περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να πολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό από εχθρούς μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Εξετάζεται πλέον πόσο στενός φίλος του Μαρόκου ήταν ο Παντσέρι. Το αίτημα έκδοσης του Βελγίου για τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι, οι οποίες επίσης φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει «δώρα» από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία.

Να σημειωθεί ότι ο Αντόνιο Παντσέρι για αρκετά χρόνια, μοιράστηκε την προεδρία της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Atmoun, έναν έμπειρο διπλωμάτη που επιθυμούσε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στη φούσκα των Βρυξελλών.

Το πρόσωπο κλειδί για τα χρήματα

Τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς υποπτεύεται ότι ο Atmoun λάμβανε εντολές από τον Belahrech, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος». Με τις ευλογίες του Belahrech, ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη σύνδεσή του με τη DGED του Μαρόκου, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο κοινοβούλιο το 2019.

Δεν αποκλείεται μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico ο Belharech να αποτελέσει το κλειδί για την αποκάλυψη ενός από τα μακροχρόνια μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: το μονοπάτι του χρήματος.

Μάλιστα ένα βελγικό αίτημα έκδοσης αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι- ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Οι σκέψεις για το αν ο Belahrech θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας είναι πολλές.

Δεν φαίνεται πάντως ο Belahrech να είναι άγνωστος στους ευρωπαϊκούς κύκλους κατασκόπων με τα μέσα ενημέρωσης να έχουν να εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας την τελευταία δεκαετία σε πολλές χώρες.

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου ενδέχεται να λειτουργούν ως πάροχοι πληροφοριών για ευρωπαϊκές υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τις επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, λένε στο Politico δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών. Για αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκές χώρες μερικές φορές κλείνουν τα μάτια σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παρεμβάσεις, πρόσθεσαν, εφόσον αυτές παραμένουν διακριτικές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια