Ψυχική Υγεία: 106 νέες δομές δημιουργούνται για την υποστήριξη ενηλίκων, παιδιών, ηλικιωμένων και εργαζομένων

Ψυχική Υγεία: 106 νέες δομές δημιουργούνται για την υποστήριξη ενηλίκων, παιδιών, ηλικιωμένων και εργαζομένων

medlabnews.gr iatrikanea

Τη δημιουργία 106 νέων δομών που θα υποστηρίζουν θέματα Ψυχικής Υγείας, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Οι νέες δομές θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και θα είναι ανοιχτού τύπου, δηλαδή δε θα περιλαμβάνεται νοσηλεία στη διαχείριση των περιστατικών.

Το έργο, στόχος του οποίου είναι η αποτελεσματική υποστήριξη περιστατικών Ψυχικής Υγείας, που αφορούν ενήλικες, παιδιά και εφήβους αλλά και ασθενείς που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer’s, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς.

Ανάμεσα σtις δομές που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνονται τέσσερα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων, που αφορούν δομές ψυχικής υγείας που πρώτη φορά δημιουργούνται στη χώρα μας. Τρία κέντρα θα λειτουργήσουν στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω, το κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά, και ένα στη Θεσσαλονίκη, για τη λειτουργία των οποίων η Υφυπουργός βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ.

Τη δημιουργία των παραπάνω κέντρων κάνει επιτακτική η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση θεμάτων Ψυχικής Υγείας ανάμεσα στους εργαζομένους που είναι απόρροια των συνεχών πολυετών προκλήσεων, όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία. Στα παραπάνω Κέντρα Ημέρας, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας θα παρέχουν στήριξη, βοήθεια και συμβουλές όσον αφορά θέματα εργασιακού στρες, κατάθλιψης, σωματοποίησης του θυμού, ελλειματικής προοπτικής για το μέλλον και εργασιακής εξουθένωσης (burnout).

Αδειοδότηση νέων μονάδων

Έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).

Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα είναι:

Α. 12 οικοτροφεία και 1 ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές

Β. 8 μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση

Γ. Κέντρα Ημέρας Ενήλικων:

   α) 6 κέντρα ημέρας και 5 κινητές μονάδες υποστήριξης ενηλίκων

   β) 4 κέντρα ημέρας για υποστήριξη εργαζομένων

   γ) 2 κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας

Δ. ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ:

α) 6 κέντρα ημέρας και 1 κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Από τα παραπάνω,

• 2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές

• 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά

• 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες

β) 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων

Ε. ΑΝΟΙΑ - ALZHEIMER’S

8 οικοτροφεία, 6 κέντρα ημέρας και 4 κινητές μονάδες για ασθενείς με άνοια και alzheimer’s, για την υποστήριξη ασθενών, των συγγενών και φροντιστών τους.

από MEDLABNEWS.GR

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια