Θέλει πράγματι ο Πούτιν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;


Η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, για να εορταστούν τα Χριστούγεννα, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου. Το Κίεβο αναμενόμενα απέρριψε τη ρωσική πρόταση, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί, για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του.

Ο Ρώσος πρόεδρος φάνηκε συνεπής στην προσπάθεια του να εκμεταλλευθεί το θρησκευτικό αίσθημα, όπως συντεταγμένα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια. Η ανακοίνωση της εκεχειρίας από το Κρεμλίνο είχε ως στόχο να συνδυάσει το εσωτερικό πολιτικό αφήγημα του Πούτιν, του θρησκευτικού μεγαλοϊδεατισμού, καθώς και τις στρατηγικές επιδιώξεις του στην Ουκρανία, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.

Οι νίκες των ουκρανικών δυνάμεων στα βόρεια και τα νότια της χώρας τους τελευταίους μήνες έχουν οδηγήσει το ρωσικό επιτελείο στην αναπροσαρμογή της στρατηγικής του όσο και του επιχειρησιακού πλαισίου που λειτουργούν. Όσο κι αν η κοινή σοφία μπορεί να περιμένει τον τερματισμό των συγκρούσεων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία σε λίγο θα φτάσει στον πρώτο χρόνο του, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Μόσχα επιθυμεί ή σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Βέβαια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει την πίεση στο εσωτερικό του να αυξάνεται σταδιακά. Οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να αφήνουν το στίγμα τους στη ρωσική οικονομία. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom μειώθηκαν κατά 45,5% το 2022, αν εξαιρεθούν οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι σχέσεις με την Κίνα ή και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση των εξαγωγών των ρωσικών ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Φαίνεται δηλαδή πως ο μοχλός πίεσης που χρησιμοποιεί το πουτινικό καθεστώς, για την παύση της παροχής φυσικού αερίου, είναι δίκοπο μαχαίρι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία. Παρά το φιάσκο της πρώτης επιστράτευσης των εφέδρων, όπου έγιναν αντιληπτές οι αδυναμίες του ρωσικού μηχανισμού, οι πληροφορίες από την πλευρά του Κιέβου μιλούν για προσπάθεια μετάγγισης νέου αίματος στο στράτευμα. Μία νέα επιστράτευση θα είναι ένα ακόμα σημάδι πως ο Πούτιν επιθυμεί να παρατείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, μετά από τις μεγάλες ήττες από το Χάρκοβο μέχρι την κεντρική Ουκρανία και τη Χερσώνα. Τα οχυρωματικά έργα από την Κριμαία μέχρι την υποχώρηση τους σε όλη την Ουκρανία, είναι ενδεικτικές των ρωσικών προσπαθειών να διατηρήσουν τα κατεχόμενα εδάφη, προσπαθώντας να επιβάλουν τα τετελεσμένα. Το μεγάλο ουκρανικό χτύπημα στην Μακίβκα του Ντονέντσκ σε έναν ρωσικό στρατώνα υπό κατασκευή στην περιοχή, που έγινε γνωστό την Πρωτοχρονιά σε μια έκρηξη, έδειξε όμως πόσο ευάλωτες είναι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ηλίας Τασόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια