Διπλωματία των ισορροπιών από τις ΗΠΑ - Ο Μπλίνκεν άρχισε το παζάρι για F-16 και F-35

Με τις συνομιλίες Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις πωλήσεις F-16 και F-35 σε Τουρκία και Ελλάδα


Ασκήσεις δύσκολων ισορροπιών βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουάσιγκτον και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι προεκλογικές περίοδοι σε Ελλάδα και Τουρκία, η τελείως απρόβλεπτη πια τουρκική συμπεριφορά και τα αιτήματα για F-16 και F-35 που «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα, έχουν φέρει την αμερικανική διπλωματία, που προσπαθεί να μη δυσαρεστήσει κανέναν, στα όριά της.

Η χθεσινή επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η διαρροή του Λευκού Οίκου για την επικείμενη ειδοποίηση του Κογκρέσου για τα τουρκικά F-16 εντάσσονται στο πλαίσιο προσπάθειας κατευνασμού της Αγκυρας. «Να αποφύγουμε μεγαλύτερη γκρίνια, αλλά και τα χειρότερα», όπως λένε στην Ουάσιγκτον, όπου όλοι γνώριζαν ότι μετά τις γιορτές θα γινόταν η ενημέρωση του Κογκρέσου για τα ελληνικά F-35, έτσι ώστε η Αθήνα να μη χάσει την προθεσμία παραλαβής των πρώτων μαχητικών με την παρτίδα του 2028.

Για τα τουρκικά F-16 υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για τον χρόνο που έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Οχι μόνο λόγω της επιλογής της Αγκυρας να διατηρεί με πεισματικό τρόπο ορθάνοιχτα όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως λόγω των δημόσιων δηλώσεων του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος τον Δεκέμβριο ενημέρωσε και επισήμως τον Λευκό Οίκο για τη διαφωνία του.

Με αυτά τα δεδομένα ο αμερικανικός παράγοντας αποφάσισε ότι η Αγκυρα δεν έπρεπε να «αισθανθεί ριγμένη». Το πρόβλημα όμως είναι ότι η διαρροή για τα F-16 συνοδεύεται από προσεκτικά διατυπωμένες –και πάντα πίσω από κλειστές πόρτες– αμερικανικές παραινέσεις προς την ελληνική πλευρά να «σταματήσει να βάζει εμπόδια στο θέμα». Αυτή η παραίνεση αναβαθμίζει μεν τη βαρύτητα των ελληνικών αντιδράσεων, χάνει όμως την ουσία, καθώς ο τερματισμός των υπερπτήσεων είναι ένα μόνο από τα πολλά αιτήματα του μπλοκ που αντιτίθεται στην πώληση. Στις χθεσινές συνομιλίες η αμερικανική πλευρά δεν άνοιξε τα χαρτιά της, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι ζήτησε να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και υποστήριξε ότι η Αγκυρα δεν συνδέει το θέμα των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας το ΝΑΤΟ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια