Μας δίνει δισ η Σ.Αραβία (σε γήπεδα) για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ 2030

Πετροδόλαρα στην Ελλάδα για να συνδιοργανώσει με τη Σ.Αραβία το Παγκόσμιο Κύπελλο – Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του θρόνου – Τι αποκαλύπτει το Politico 

Από: sofokleousin.gr

Ενώ το Qatargate συνεχίζει να συγκλονίζει τις Βρυξέλλες προκαλώντας κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μια νέα αποκάλυψη που αφορά τα πετροδόλαρα της Σαουδικής Αραβίας, έχει ως πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και εμπλέκει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ταράζει εκ νέου τα νερά.

Το Politico στο σημερινό κύριο άρθρο του υποστηρίζει ότι επιθυμεί να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2030, ακολουθώντας τα χνάρια του Κατάρ. Εκτιμώντας ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες να το πετύχει μόνη της, η Σαουδική Αραβία απευθύνθηκε στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, προτείνοντας να συνδιοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή-συνεργασία τους, προσέφερε την κατασκευή γηπέδων για τα οποία θα δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Politico, επικαλούμενο ως «πηγή» ανώτερου αξιωματούχου της αραβικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι ο Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατέθεσε τη σχετική πρόταση  στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχαν το καλοκαίρι του 2022 στην Αθήνα. 

Η πρόταση σύμφωνα με την ίδια «πηγή»  προβλέπει ότι η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας της διοργάνωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με το 75% του Μουντιάλ να διεξαχθεί στα στάδια της. Αθήνα, Ριάντ αλλά και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έλαβαν γνώση των αποκαλύψεων του Politico, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Σ.Αραβία επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η οποία επιχειρεί να επεκτείνει τη διπλωματική της δράση στις χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή. Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Politico, έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, ενώ η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Επίσης ο Μπιν Σαλμάν, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Οι αθλητικές υποδομές στην Ελλάδα

Αξιο αναφοράς είναι το καυστικό ύφος με το οποίο σχολιάζει το Politico τις αθλητικές υποδομές στην Ελλάδα και κυρίως την «κληρονομιά» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ττα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κόστισαν 9 δισ. ευρώ έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις για αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια