Η Νότια Αφρική επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στη Ρωσία και την πολυπολική παγκόσμια τάξη

Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Αφρικής, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, ο οποίος παρευρέθηκε στη 2η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη Ρωσίας-Αφρικής, ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου ότι η Πρετόρια θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Μόσχα και πως η χώρα της έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε σε εσάς και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι, ως χώρα και ως λαός της Νότιας Αφρικής, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το λαό της Ρωσίας», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στους Αφρικανούς εκπροσώπους στη διάσκεψη πως η Ρωσία, όπως και η Αφρική, «υπερασπίζεται τις παραδοσιακές ηθικές αξίες» «αντιστεκόμενη στη νεο-αποικιακή ιδεολογία που επιβάλλεται από το εξωτερικό». Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης να παράσχει δημητριακά «στις χώρες της Αφρικής που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», ακόμη και αν δεν ανανεωθεί η σημαντική συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές.

«Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας πάντα έδινε και θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη», συνέχισε ο Πούτιν. «Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να οικοδομεί μια πλήρη στρατηγική εταιρική σχέση με τους Αφρικανούς φίλους μας και είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε την παγκόσμια ατζέντα μαζί».

Η φιλική ρητορική έρχεται καθώς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να πιέζουν τη Νότια Αφρική να συλλάβει τον Πούτιν εάν επισκεφθεί τη χώρα αργότερα φέτος για τη σύνοδο κορυφής των BRICS. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), μια ευρωπαϊκή ΜΚΟ με πολιτική ατζέντα, εξέδωσε πρόσφατα ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Παρόλο που η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης και, ως εκ τούτου, έχει την ευθύνη να εκτελέσει ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, είπε ότι δεν θα έκανε «εικασίες» σχετικά με το εάν ο Πούτιν συλληφθεί εάν επισκεπτόταν τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το 2015, ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ συμμετείχε ελεύθερα σε μια σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στη Νότια Αφρική, παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε δύο εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ. Η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής εκπροσώπων από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική αργότερα αυτό το έτος, και είναι άγνωστο προς το παρόν εάν θα παραστεί ο Πούτιν.

«Σημειώνουμε τις αναφορές για το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το ΔΠΔ κατά του Προέδρου Πούτιν. Παραμένει η δέσμευση της Νότιας Αφρικής και η πολύ έντονη επιθυμία η σύγκρουση στην Ουκρανία να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Magwenya. «Γνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, τις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, από τώρα έως τη σύνοδο κορυφής, θα παραμείνουμε δεσμευμένοι με διάφορους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τη σύνοδο κορυφής και άλλα σχετικά ζητήματα».

Ο Magwenya είπε πως δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις στους αρχηγούς κρατών των BRICS και για αυτόν το λόγο, οποιαδήποτε συζήτηση για επίσκεψη του Πούτιν στη Νότια Αφρική θα ήταν «εικασίες ενάντια σε σενάρια που μπορεί να μην προκύψουν απαραίτητα».

Ταυτόχρονα, η Πρετόρια διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, προσφέροντας να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική διευθέτηση. Η Ramaphosa, σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και τον Putin, τόνισε τη σημασία της ειρηνικής δέσμευσης. Τόνισε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε τέτοιες συζητήσεις.

Η Νότια Αφρική προσφέρθηκε μάλιστα να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που διευκόλυνε η Διακοινοβουλευτική Ένωση για τον τερματισμό του πολέμου. Η Mapisa-Nqakula το ανακοίνωσε κατά την κατάθεση έκθεσης στην 146η Γενική Συνέλευση της IPU στο Μπαχρέιν.

«Η ειδική ομάδα της IPU πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στο Κίεβο στην Ουκρανία και στη Μόσχα στη Ρωσία, όπου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις με την ηγεσία και των δύο κοινοβουλίων για να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου που οδήγησε σε ανείπωτη καταστροφή, μια ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις τροφίμων που έπληξαν πολλά έθνη του κόσμου», είπε η Mapisa-Nqakula.

Οι προσπάθειες της Νοτίου Αφρικής να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία είναι απίθανο να είναι επιτυχείς, αλλά καταδεικνύει μια χώρα που αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φωνητική υπεράσπιση των συμφερόντων της, όπως η αποφυγή ελλείψεων τροφίμων και μια ανθρωπιστική κρίση. Ταυτόχρονα, η απόπειρα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είναι επίσης μια σιωπηρή απόδειξη υποστήριξης προς τη Μόσχα, παρά την ανακοίνωση ουδετερότητας, καθώς η Νότια Αφρική δεν υπέκυψε στις πιέσεις να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να διακόψει τις σχέσεις.

Στην πραγματικότητα, μόλις τον περασμένο μήνα, η Νότια Αφρική φιλοξένησε τη Ρωσία και την Κίνα για ναυτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της ακτής KwaZulu-Natal, εν μέσω πολλών διεθνών επικρίσεων.

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η Νότια Αφρική εάν ο Πούτιν φτάσει στη σύνοδο κορυφής των BRICS αργότερα φέτος. Ίσως για να αποφευχθεί η διαμάχη, η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να περιλαμβάνει μόνο τους υπουργούς Εξωτερικών. Παρόλα αυτά, η Νότια Αφρική είναι ένα κρίσιμο μέρος της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια