Η Ρωσία μόλις ανακοίνωσε νέα στρατηγική για την αποτροπή της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ

Εν μέσω της αδιάκοπης επιθετικότητας του ΝΑΤΟ και της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών εντός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων τώρα και τρομοκρατών του καθεστώτος του Κιέβου που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ που στοχεύουν μαθητές σχολείων, η Μόσχα άρχισε να ανανεώνει τη δογματική προσέγγιση για τη χρήση του στρατηγικού της οπλοστασίου. Περιέργως, το νέο έγγραφο, που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό "Military Thought" που διευθύνεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τράβηξε ελάχιστη προσοχή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να σημειωθεί πως τέτοιες αλλαγές γίνονται μόνο μία φορά σε αρκετές δεκαετίες ή και περισσότερο. Η στρατηγική στάση των χωρών, ιδιαίτερα των υπερδυνάμεων, συνήθως «πυροδοτείται», πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές προκαλούνται μόνο μετά από σημαντικά γεγονότα ιστορικών διαστάσεων.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη ελέγχου των όπλων New START. Ο Πούτιν ανέφερε τις συνεχείς, κατάφωρες παραβιάσεις της συμφωνίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως τον κύριο λόγο της απόφασης. Καθώς η συνθήκη γίνεται απλώς τυπική, η Ρωσία δεν είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει πλέον, αφού αυτό θα υπονόμευε τη δική της στρατηγική ασφάλεια. Έχοντας αυτό κατά νου, οι Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις (RVSN) άρχισαν να εφαρμόζουν νέους τρόπους για να αποτρέψουν τυχόν άμεσες επιθέσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Ρωσία, ιδιαίτερα καθώς η πολεμική θαλασσοκρατία έχει επανειλημμένα επικαλεστεί την ιδέα των «αποκεφαλισμών» στη Μόσχα τους τελευταίους μήνες.

Οι συντάκτες του εγγράφου είναι ο αναπληρωτής διοικητής του RVSN Igor Fazletdinov και ο απόστρατος συνταγματάρχης Vladimir Lumpov. Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον DC και οι υποτελείς της γίνονται όλο και πιο επιθετικοί λόγω της απογοήτευσης των πολιτικών τους ελίτ με την απώλεια του καθεστώτος της «μοναδικής υπερδύναμης». Με την Αμερική να βλέπει τη Μόσχα ως τον κύριο ένοχο γι' αυτό, σχεδιάζει να νικήσει τη Ρωσία με ένα "μονό χτύπημα", εξαλείφοντας έτσι το κύριο εμπόδιο στην πλήρη παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Οι Fazletdinov και Lumpov υποστηρίζουν πως η Washington DC σχεδιάζει να νικήσει τη Ρωσία σε μια «στρατηγική (παγκόσμια) επιχείρηση πολλαπλών σφαιρών», πρωταρχικός στόχος της οποίας θα είναι η εξάλειψη του στρατηγικού της οπλοστασίου.

"[Οι ΗΠΑ πιστεύουν] πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός μόνο σε περίπτωση στιγμιαίας πυρηνικής επίθεσης κατά του RVSN ή τουλάχιστον με την ανάπτυξη συστημάτων ABM [αντιβαλλιστικών πυραύλων] γύρω από τη Ρωσία. Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι να καταστρέψουν τουλάχιστον το 65 - 70% των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων ως μέρος της ιδέας Prompt Global Strike, με το υπόλοιπο να εξαλείφεται από τα αμερικανικά συστήματα ABM. Οι ΗΠΑ θα εξαπέλυαν στη συνέχεια μια ολοκληρωτική πυρηνική επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία για να την καταστρέψουν», προειδοποιούν οι συγγραφείς. Προσθέτοντας περαιτέρω: «Στοχεύουμε να αποκρούσουμε ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα [ΗΠΑ], να διατηρήσουμε τις δικές μας πυρηνικές δυνατότητες, να καταστείλουμε τα αναπτυγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και να προκαλέσουμε απαράδεκτη ζημιά σε περίπτωση επίθεσης [ΗΠΑ/ΝΑΤΟ]».

Η Ρωσία έχει σίγουρα την ικανότητα να αλλάξει σχεδόν αμέσως το στρατηγικό της δόγμα. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους της στο ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ), η Μόσχα οδηγεί τον κόσμο σε πολλές βασικές στρατιωτικές τεχνολογίες, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τουλάχιστον δώδεκα επιχειρησιακά υπερηχητικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 5-10 χρόνια. Και πράγματι, στις αρχές Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υιοθετήσει μια αμερικανικού τύπου αντίληψη προληπτικών χτυπημάτων. Το πρόγραμμα που αναφέρουν Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, που ονομάζεται PGS (Prompt Global Strike), είναι μια προσπάθεια των ΗΠΑ να αναπτύξουν μια ικανότητα που τους επιτρέπει να επιτίθενται σε εχθρικούς στρατηγικούς στόχους με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μόλις μία ώρα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ένα όπλο που μπορεί να το πετύχει.

Από την άλλη πλευρά, με τον αεροεκτοξευόμενο υπερηχητικό πύραυλο «Kinzhal» με ικανότητα 12 Mach που μεταφέρεται από τροποποιημένους αναχαιτιστές MiG-31K/I και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3, το «Avangard» HGV (όχημα υπερηχητικής ολίσθησης) με ικανότητα 28 Mach) που αναπτύχθηκε σε διάφορα ICBM και στον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ «Zircon» με ικανότητα 9 Mach, που αναπτύσσεται σε ναυτικό (υποβρύχια και πλοία επιφανείας) και (σύντομα) σε χερσαίες πλατφόρμες, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη με την ικανότητα να εφαρμόσει άμεσα ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και όμως, η Μόσχα εξακολουθεί να απέχει από το να προχωρήσει σε τέτοια σχέδια, αν και η αιτιολόγησή της για αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη από αυτή των ΗΠΑ.

Οι συγγραφείς τονίζουν περαιτέρω «την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν πλήρη επίγνωση της αδυναμίας της πλήρους καταστροφής των στρατηγικών μας δυνατοτήτων και του αναπόφευκτου ενός συντριπτικού πυρηνικού χτυπήματος αντιποίνων». Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτό είναι πως το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον έχει απομακρυνθεί τόσο από την πραγματικότητα που πιστεύει ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει την ικανότητα όχι μόνο να "απωθήσει τη Ρωσία από το Ντονμπάς", αλλά και να "ανακαταλάβει την Κριμαία", παρά τις σχετικές αναφορές για τις συγκλονιστικές απώλειες του. Δεν μπορεί να αναμένεται από αυτούς να γνωρίζουν την εντελώς αναμφισβήτητη ικανότητα της Ρωσίας να εξαλείψει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν συμβουλές από πρώην υψηλόβαθμους στρατηγούς και αξιωματικούς που κατάφεραν με κάποιο τρόπο να χάσουν έναν πόλεμο ενάντια σε υπεράριθμους και υπεροπλισμένους αντάρτες με σανδάλια, ενώ σπαταλούσαν τρισεκατομμύρια δολάρια και ανέπτυξαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών συνεχούς επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Αυτό γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τεχνολογική ανισότητα που ήταν τόσο συντριπτική με την πλευρά των επιτιθέμενων να μπορεί κυριολεκτικά να μετρηθεί σε αιώνες και όχι σε δεκαετίες. Ωστόσο, οι αυταπάτες και η παράλληλη πραγματικότητα φαίνεται να είναι δεδομένα για τους πολεμοκάπηλους στο Πεντάγωνο.

Επιπλέον, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το Αφγανιστάν έγινε πιο ειρηνικό και ασφαλέστερο αφού οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ηττήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τη χώρα που είχε καταστραφεί από αδιάκοπες συγκρούσεις δεκαετιών, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πως το να μπορείς να νικήσεις στρατιωτικά την πολιτική Δύση είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια κάθε δεδομένης χώρας. Το νέο στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας σίγουρα θα το εξασφαλίσει αυτό, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο ευρασιατικός γίγαντας θα παραμείνει σίγουρα η μόνη παγκόσμια δύναμη με τέτοιες δυνατότητες στο άμεσο μέλλον.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια