Τουρκία: Καθυστερημένο αντίο στον Ερντογάν;

tccb.gov.tr
Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τις πιο κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε μια εικασία για το ποιος θα κερδίσει: όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η 14η Μαΐου θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κούρσα. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη και ασαφή: μπορεί να υπάρξει χάος, νοθεία ψηφοφορίας, ισχυρισμοί και αντιρρήσεις και από τις δύο πλευρές, η εκλογική επιτροπή να πρέπει να παλέψει με ποια πλευρά θα έπρεπε πολιτικά να ευνοήσει, πιθανές επαναλήψεις σε αμφισβητούμενες περιφέρειες, περαιτέρω διαφωνίες, ακόμη και πιθανή βία στους δρόμους.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια συνολική εκ νέου ψηφοφορία είναι επίσης μία από τις πιθανότητες. Ένα άλλο θέμα είναι ότι ο ισχυρός άνδρας των ισλαμιστών της χώρας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μάχεται για την επιβίωσή του μετά από 21 διεφθαρμένα και αυταρχικά χρόνια στην εξουσία, κερδίζει την προεδρική κούρσα, αλλά το κόμμα του χάνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Αυτό το αποτέλεσμα θα σημάνει κυβερνητικό και διοικητικό χάος.

Η θαυματουργή έκκληση του Ερντογάν σε δεκάδες εκατομμύρια συντηρητικούς και εθνικιστές Τούρκους φαίνεται να φθίνει. Η οικονομία κλυδωνίζεται από τους διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού, που μετρήθηκαν, επίσημα, στο 55% το Φεβρουάριο. Οι πρόσφατοι καταστροφικοί δίδυμοι σεισμοί στα νοτιοανατολικά της χώρας θα κοστίσουν στην προβληματική οικονομία της Τουρκίας επιπλέον 104 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διαφθορά και ο νεποτισμός είναι ανεξέλεγκτη, ενώ ο μέσος Τούρκος κερδίζει μόλις 9.000 δολάρια το χρόνο. Μια άλλη βασική ευπάθεια για την οικονομία είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Εκτινάχθηκε στο 43% σε ετήσια βάση στα 9,85 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από την πρώτη συλλογή των στοιχείων το 1984. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το Μάρτιο του 2021.

Το κράτος δικαίου έχει εξατμιστεί τραγικά, σύμφωνα με τη δραματική στροφή του Ερντογάν από το «μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή» της Τουρκίας σε βάναυσο καταπιεστή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σχεδόν το 70% των Τούρκων δεν εμπιστεύεται τα δικαστήρια της χώρας.

Φαίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι κορυφαίοι ορειχάλκινοι στη γραφειοκρατία προετοιμάζονται για σοκ. "Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια δε θα τον ψηφίσω [Ερντογάν]. Τον χορτάσαμε. Υπάρχουν δεκάδες γραφειοκράτες της τάξης μου που σκέφτονται το ίδιο", είπε ένας γενικός διευθυντής σε ένα κρίσιμο κυβερνητικό γραφείο στο συγγραφέα στις 25 Μαρτίου. "Γιατί συνήλθες τόσο αργά;" τον ρώτησα. Ο γενικός διευθυντής, που διορίστηκε από τον Ερντογάν, αγνόησε την ερώτηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), λέει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνουν ήδη τα βιογραφικά τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια νέα διάταξη. Προφανώς αισθάνονται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος του μονοπρόσωπου ισλαμικού σόου του Ερντογάν και απλώς αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους. Μιλούν και οι αριθμοί. Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, μόνο 3.000 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν για να γίνουν μέλη του κοινοβουλίου. Για τις εκλογές του 2018 ο αριθμός ήταν 8.000.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν και η προεδρική κούρσα θα είναι στενή, το χάσμα έναντι του Ερντογάν διευρύνεται. Ο μέσος όρος των 11 δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν το Μάρτιο ανέφεραν την ψήφο του AKP στο 32,8% και του υπερεθνικιστή εταίρου του MHP στο 6,5% -- αποτυγχάνοντας να κερδίσει κοινοβουλευτική έδρα καθώς η ψήφος του σε εθνικό επίπεδο έπεσε κάτω από το εθνικό όριο του 7%. Αντίθετα, το μπλοκ της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του CHP, με τη συμμετοχή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, θα κερδίσει συνολικά το 55,4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο.

Το Reuters ανέφερε ότι οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, προηγείται έναντι του Ερντογάν κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες πριν από τις εκλογές που θεωρούνται από πολλούς ως οι πιο σοβαρές στην ιστορία της Τουρκίας.

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μπορεί να είναι μια θολή υπόθεση. Αλλά με ή χωρίς δημοσκοπήσεις, οι πραγματικότητες συνιστούν υπαρξιακό κίνδυνο για έναν από τους πιο αντισημιτικούς και ανατρεπτικούς ηγέτες του κόσμου.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια