Ποια ελληνική συνήθεια χιλιάδων οδηγών μπορεί να έχει πρόστιμο έως 5.000 ευρώ;

Ορισμένες συνήθειες όταν συνδυάζονται με την οδήγηση αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος, ενώ πολλές από αυτά τιμωρούνται από το νόμο με μεγάλο πρόστιμο.

Από: carandmotor.gr

Το κάπνισμα εν ώρα οδήγησης αποσπά την προσοχή και φυσικά ένα “άκρο” του οδηγού, αλλά σε γενικές γραμμές δεν απαγορεύεται. Υπάρχουν όμως και μερικές εξαιρέσεις για τους ασυνείδητους, για αυτό και η πολιτεία έχει θεσπίσει νόμους για συγκεκριμένες παραβάσεις που περιλαμβάνουν και το επιβλαβές τσιγάρο.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πέρα από την ζημιά που κάνει στον οργανισμό μας το τσιγάρο, η ρίψη του αποτσίγαρου στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται. Η Βάση Προστίμου για αυτό το αδίκημα είναι 200 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου (ανάλογα την περιοχή που πετάξατε την “γόπα” και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς).

Υπάρχουν όμως και διατάξεις που απαγορεύουν το κάπνισμα την ώρα που οδηγούμε για λόγους υγείας των επιβατών. Σε περίπτωση λοιπόν που επιβαίνει στο όχημα παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών και ο οδηγός καπνίζει, υπάρχει παράβαση συγκεκριμένου κανονισμού που οδηγεί σε πολύ τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο (4633/2019) καταργήθηκαν οι εξαιρέσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και πλέον απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Στην ίδια διάταξη μάλιστα αναφέρονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ορίζοντας πρόστιμο 1.500 ευρώ για οποιονδήποτε ενήλικο επιβάτη καπνίζει παρουσία ανήλικου κάτω των 12 ετών. Μάλιστα, εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά ενήλικος θεριακλής επιβάτης στο αυτοκίνητο.

Τέλος, και επανερχόμενοι στο πρόστιμο για απόρριψη αναμμένου τσιγάρου, όπως προείπαμε δικαίωμα έχει και η Πυροσβεστική βάσει της 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης. Το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι τα 200 ευρώ, όμως σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, τότε το πρόστιμο για τον οδηγό που πετάει επανειλημμένα τσιγάρο από το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει έως και τα 5.000 ευρώ.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια