Η Γερμανία δέχεται το πρώτο χτύπημα από το «Economic Blitzkrieg» του Μπάιντεν!

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επακόλουθες κυρώσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η σύγκρουση προκάλεσε απότομη πτώση του εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, η οποία είχε κυματιστικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας σε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι εμφανής στους αριθμούς.

Πριν από τη σύγκρουση, η Ρωσία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική αγορά για εξαγωγές και η Ρωσία βασιζόταν στην Ευρώπη για τις εισαγωγές. Οι δύο πλευρές πραγματοποιούσαν εμπορικές συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας έχει πέσει κατακόρυφα, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να χάνουν την πρόσβαση σε μια βασική αγορά και τη Ρωσία να στρέφεται σε άλλες χώρες για να καλύψει τις ανάγκες της.

Οι κυρώσεις που σχεδίασαν οι Αμερικανοί και που επιβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στις ενέργειές της στην Ουκρανία και η Ρωσία ανταπέδωσε με τις δικές της κυρώσεις. Αυτές οι κυρώσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να συναλλάσσονται με τη Ρωσία και άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης και των κυρώσεων έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Η πτώση του εμπορίου οδήγησε σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας σε κλάδους που βασίζονται στις εξαγωγές, όπως η μεταποίηση, η γεωργία και η αυτοκινητοβιομηχανία. Η απώλεια πρόσβασης στη ρωσική αγορά είχε επίσης κυματιστικές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους, όπως ο τραπεζικός και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να διαγράψουν σημαντικές ζημίες λόγω της οικονομικής αναταραχής που προκλήθηκε από τη σύγκρουση.

Μια τέτοια οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί ενεργά να δώσει κίνητρα στις εταιρείες να φύγουν από την Ευρώπη για τις ΗΠΑ, προσφέροντας επιδοτήσεις και άλλες μορφές υποστήριξης. Αυτή η κίνηση λέγεται πως είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει κίνητρα στις εταιρείες να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέσω της χρήσης επιδοτήσεων με τη μορφή νομοθετημάτων όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτό είναι το τρίτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τα τέλη του 2021 και αποσκοπεί στη βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιομηχανικής παραγωγικότητας των ΗΠΑ. Ο Δικομματικός Νόμος για τις Υποδομές (BIL), ο νόμος CHIPS & Science και ο IRA έχουν εν μέρει αλληλεπικαλυπτόμενες προτεραιότητες και μαζί εισάγουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες ομοσπονδιακές δαπάνες τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει επίσης την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε ευρωπαϊκές εταιρείες που μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η στήριξη θα ερχόταν με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που θα βοηθούσαν στην κάλυψη του κόστους της μετεγκατάστασης, όπως το κόστος που σχετίζεται με την κατασκευή νέων εργοστασίων ή την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Επιπλέον, οι ΗΠΑ πρότειναν να τεθούν στη διάθεση των εταιρειών κεφάλαια για προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και επαναπροσαρμογής δεξιοτήτων, ώστε να διασφαλίσουν πως έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να εργαστούν στα νέα εργοστάσια.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει κίνητρα στις εταιρείες να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέσω της χρήσης ρυθμιστικής μεταρρύθμισης. Η διοίκηση έχει προτείνει τον εξορθολογισμό της ρυθμιστικής διαδικασίας για τις εταιρείες που μετεγκαθίστανται στις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκολύνοντας τη λήψη αδειών και τη συμμόρφωσή τους με τους κανονισμούς. Αυτή η κανονιστική μεταρρύθμιση έχει σκοπό να μειώσει το κόστος και τα εμπόδια που συνδέονται με τη μετεγκατάσταση, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ελκυστικό προορισμό για τις εταιρείες.

Ο χρόνος τέτοιων κινήσεων από την πλευρά του Μπάιντεν δε θα μπορούσε να είναι καλύτερος, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν όλο και περισσότερο να απομακρυνθούν από την περιοχή ως απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η υπόσχεση για επιδοτήσεις και άλλες μορφές υποστήριξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι πολύ ελκυστική για αυτές τις εταιρείες, καθώς τους προσφέρει έναν τρόπο να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις απώλειες που βιώνουν στην Ευρώπη.

Αυτό το οικονομικό blitzkrieg από την πλευρά του Μπάιντεν έχει ήδη αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα, με εταιρείες όπως η Volkswagen να υπαινίσσονται ότι ενδέχεται να μεταφέρουν ορισμένες από τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η γερμανική κατασκευάστρια οχημάτων εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου μπαταριών στις ΗΠΑ, επειδή θα μπορούσε να λάβει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις από τον IRA.

Η Volkswagen αναμένει την απάντηση της Ευρώπης στον IRA πριν λάβει την τελική απόφαση, αλλά ένα νέο εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έδινε θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς εργαζομένους και θα σήμαινε το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών να κατασκευάσουν στις ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η Volkswagen είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην περιοχή και μεγάλος εργοδότης.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει κίνητρα σε εταιρείες στην Ευρώπη να μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Εάν ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών μετεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ένας από τους πιθανούς κινδύνους για την Ευρώπη είναι πως αυτή η μετατόπιση των επενδύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια στρατηγικών βιομηχανιών και ικανοτήτων. Για παράδειγμα, εάν ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε αυτούς τους τομείς. Ομοίως, εάν εταιρείες σε βασικούς κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας και οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι αυτή η μετατόπιση των επενδύσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αρνητικό κύκλο, όπου η απώλεια θέσεων εργασίας και επενδύσεων οδηγεί σε μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και οικονομικό μαρασμό. Εάν οι εταιρείες μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδέχεται να πάρουν μαζί τους τους πελάτες τους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η πιθανή μετακίνηση ευρωπαϊκών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. Η Ευρώπη είναι από καιρό σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια οικονομία και μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική ισχύ θα μπορούσε να έχει κυματιστικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εδραίωση της οικονομικής ισχύος στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Επομένως, μένει να δούμε πόσες εταιρείες θα δεχτούν πραγματικά την προσφορά επιδοτήσεων και άλλων κινήτρων για να μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι σαφές πως αυτό είναι ένα σημαντικό τέχνασμα πολιτικής από την κυβέρνηση Μπάιντεν που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες και για τους δύο, Ευρώπη και παγκόσμια οικονομία.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια