Ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη με το νέο σχήμα Google DeepMind


Η DeepMind, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που εξαγοράστηκε από την Alphabet το 2014, συγχωνεύεται με την ομάδα Brain της Google για να σχηματίσει το Google DeepMind. Σε μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε από τον CEO της Alphabet και της Google, ο Σουντάρ Πιτσάι λέει ότι οι ενωμένες ομάδες θα «επιταχύνουν σημαντικά την πρόοδό μας στην τεχνητή νοημοσύνη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, Ντέμης Χασάμπης (ελληνοκυπριακής και κινεζικής καταγωγής), θα διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του νέου Google DeepMind, όπου ο Πιτσάι αναφέρει ότι «θα ηγηθεί της ανάπτυξης των πιο ικανών και υπεύθυνων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης». Ο Τζεφ Ντιν, πρώην ανώτερος αντιπρόεδρος της Google για τον τομέα Έρευνας και Υγείας της εταιρείας, εκ των συνιδρυτών της ομάδας Brain, θα αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής επιστήμονα του Google Research και του Google DeepMind.

«Μαζί, σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους μας σε όλους τους τομείς προϊόντων Google, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να προσφέρουμε έρευνα και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνουν δραματικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μεταμορφώνουν βιομηχανίες, προάγουν την επιστήμη και εξυπηρετούν διαφορετικές κοινότητες», αναφέρει ο Χασάμπης, σε υπόμνημα προς τους υπαλλήλους.

«Δημιουργώντας το Google DeepMind, πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το μέλλον πιο γρήγορα. Η οικοδόμηση ολοένα πιο ικανής και δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, απαιτεί να λύσουμε μερικές από τις πιο δύσκολες επιστημονικές και μηχανικές προκλήσεις της εποχής μας», καταλήγει.

Προσπαθεια ανεξαρτησίας και αποτυχία

Πάντως DeepMind και Google έχουν βιώσει και απογοητευτικές στιγμές κατά το πρόσφατο παρελθόν. Το 2021, η DeepMind έχασε την πολυετή προσπάθειά της να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Google, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας άρχισε να πιέζει την DeepMind προς την εμπορευματοποίηση της δουλειάς της. Ωστόσο, καθώς η Google καταδύεται περαιτέρω στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, πιθανότατα θέλει να συνδυάσει τις ερευνητικές της ομάδες για να ενισχύσει τις προσπάθειές της.

Τον Μάρτιο, η Google άνοιξε πρώιμη πρόσβαση στον Bard, ανταγωνιστή των ChatGPT και Bing Chat. Η συγκεκριμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης είχε αρκετές αστοχίες και συχνά δεν τα πήγε τόσο καλά όσο οι ανταγωνιστές της στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία του. Αν και ο Πιτσάι έχει υποσχεθεί ότι οι αναβαθμίσεις έρχονται σύντομα, οι υπάλληλοι της Google φέρονται να επέκριναν το προϊόν πριν από την κυκλοφορία και προέτρεψαν την ηγεσία να μην το κυκλοφορήσει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια