Ούτε τα μισά από τα τεράστια κέρδη των πετρελαϊκών δεν κατέληξαν σε επενδύσεις - Το αυξημένο κόστος διαβρώνει τη νέα παραγωγή

Τα υψηλά κέρδη της τάξης των 4 τρισ. δολαρίων που σημείωσε ο κλάδος των υδρογονανθράκων ανά τον πλανήτη πέρυσι ως αποτέλεσμα της υψηλής τιμής του αργού και φυσικού αερίου δεν είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των παραγωγικών τους επενδύσεων.

Από: energypress.gr / Του Χάρη Αποσπόρη

Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του για τις ενεργειακές επενδύσεις, λιγότερο από τα μισά κέρδη των πετρελαϊκών κατευθύνθηκαν σε κεφαλαιακές δαπάνες και ένα πολύ μικρό ποσοστό αφιερώθηκε για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

"¨Πολλά έργα αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους, καθώς η αγορά υπηρεσιών και εργασίας, όπως και το κόστος πρώτων υλών ασκούν πίεση στις επενδύσεις. Περίπου η μισή αύξηση στις σχετικές παραγωγικές επενδύσεις το 2023 αναμένεται να αποτελεί συνέπεια του υψηλότερου κόστους", αναφέρουν οι συντάκτες.

Αντίθετα με την παραγωγή, άνω του 50% των κερδών χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή του χρέους και για μερίσματα και επαναγορά μετοχών.

54
65

Πάντως, οι παραγωγικές επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σχεδόν στα 500 δισ. δολάρια το 2022 και προβλέπεται να τα ξεπεράσουν ελαφρώς το 2023. Παρόλα αυτά, δεν ξεπερνούν ακόμα τα επίπεδα του 2019. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι κρατικές πετρελαϊκές της Μέσης Ανατολής που αύξησαν τις επενδύσεις τους σε σύγκριση με την περίοδο προ της πανδημίας.

Όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο ΙΕΑ αναμένει πλέον ότι η ζήτηση για πετρέλαιο διεθνώς θα φτάσει φέτος στα ιστορικά υψηλά των 102 εκατ. βαρελιών/ημέρα.
 

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια