Ανάλυση εκλογών…

Πάνε και οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
 
Συνήθως λένε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων, διότι η «κάλπη είναι γκαστρωμένη». Αυτό βέβαια ίσχυε την εποχή που δεν μπορούσε η επιστήμη να προσδιορίσει το φύλλο του παιδιού. Σήμερα με τους υπερήχους και τις άλλες εξετάσεις, μπορούμε να μάθουμε ακόμη και τι ποδοσφαιρική ομάδα θα είναι τα παιδί.
 
Tου Χρήστου Μπολώση
 
Και για τις εκλογές τι γίνεται; Εκεί η επιστήμη δεν έχει κάνει προόδους; Πως δεν έχει κάνει. Εκεί έχουμε τους γκαλοπατζήδες, αυτούς δηλαδή οι οποίοι κάνουν τα γκάλοπ, ήγουν τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Και αυτοί προβλέπουν τα αποτελέσματα; Αμ δε. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι προχθεσινές εκλογές. Οι γκαλοπατζήδες έδιναν σταθερό προβάδισμα μεν στην ΝΔ, αλλά μέχρι 6%. Τα χαΐρια τους τα είδαμε. Η ΝΔ έγραψε μια ξεγυρισμένη διαφορά της τάξεως του 20% που ξέρανε, πλην των Συριζαίων και τους γκαλοπατζηδες, οι οποίοι τα έριχναν πάλι στη άτιμη κοινωνία που τους έλεγε ψέματα.
 
Μετά είπανε και τη βλακεία τους ότι αυτοί το ξέρανε (ξεράδια…) το αποτέλεσμα, αλλά δεν θέλανε να ανησυχήσουν την κοινή γνώμη, καθόσον όλη η έννοια τους η κοινή γνώμη ήτανε.
 
Ας ρίξουμε μια ματιά στα κόμματα που προτίμησε ο ελληνικός λαός. 
 
Νέα Δημοκρατία
 
Συντάσσομαι απολύτως με τις δηλώσεις του κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος το βράδυ των εκλογών, στην Μαραθώνια εκπομπή της ΕΡΤ με οικοδεσπότη τον κ. Γιώργο Κουβαρά είπε (όπως τα θυμάμαι και μάλλον καλά τα θυμάμαι) ότι το κόμμα του, την ΝΔ, την ψήφισαν και άλλοι που δεν εύρισκαν κάτι καλύτερο, γι’ αυτό και ως κόμμα έχουν μεγάλες ευθύνες. Είναι το γνωστό μότο: «Βλέπεις κάναν καλύτερο;»
 
Παραλλήλως να πούμε ότι ο μεγάθυμος ελληνικός Λαός, με την καλή του την καρδιά, που έλεγε και ο μακαρίτης ο Νίκος Γούναρης, συγχώρεσε υποκλοπές, αντισυνταγματικούς αποκλεισμούς κομμάτων, αστειότητες στην κηδεία Κωνσταντίνου, πληθωρισμό, το μεγαλύτερο παγκοσμίως χρέος (εκτός Ιάπωνας), τα Τέμπη, τις μεγάλες ακρογιαλιές της Τουρκίας κ.λπ.
 
Να δούμε όμως ποιά ηχηρά ονόματα της ΝΔ έμειναν εκτός νυμφώνος, δηλαδή εκτός Βουλής. Βέβαια κι’ αυτοί κάπου θα βολευτούν και ίσως καλύτερα απ’ ό,τι αν είχαν εκλεγεί, πάντως ο… παντοδύναμος λαός τους μαύρισε. 
Ας τους θυμηθούμε: 
Στη Φθιώτιδα δεν εκλέγεται ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσω-πος Γιάννης Οικονόμου (εκεί διαφεντεύει το πανίσχυρο Σταϊκουρέϊκο). Στην Αιτωλοακαρνανία δεν εκλέγεται ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ολίγον… μαρτυριάρης, όπως θα θυμάστε. Στην Κοζάνη δεν εκλέγεται ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος (ο ποιος;). Εκτός Βουλής μένει και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης (ξανά ο ποιος;) που ήταν υποψήφιος στα Χανιά, όπως επίσης και η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες (εκεί δεν παιζόταν το πουλέν…). Στο Β3 Νότιο Τομέα δεν κέρδισαν τη μάχη του σταυρού οι Μπάμπης Παπαδημητρίου του Σκάϊ και Γρηγόρης Ψαριανός (αυτός κι’ αν θα βολευτεί κάπου. Μέχρι υπουργό τον βλέπω). Η Νόνη Δούνια δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Α’ Πειραιώς. Ωραιοτάτη μεν, δεν έφθανε αυτό δε. Εκτός στη Β’ Πειραιώς, έμεινε και ο Γιάννης Τραγάκης (αυτός που έστελνε εκλογικό υλικό για να τον ψηφίσουν, σε ανθρώπους που ψήφισαν στην Β1 Αθηνών…). Ο Γιώργος Αμυράς εμαυρίσθη δεόντως στα Γιάννενα, όπως και οι κ. κ. Τζηκαλάγιας στη Καστοριά και Κιλτίδης στο Κιλκίς (παραείναι δεξιός για να επιβιώσει) 
 
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ.λπ.
 
Τέτοια φάπα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την φανταζόταν ούτε στα χειρότερα όνειρα του. Οι επιστήμονες που λέγαμε τον είχαν προετοιμάσει για μια αξιοπρεπή ήττα, η οποία φευ μετετράπη σε κατραπακιά που εδώ έσκασε και στην Άρτα, πατρίδα του Αλέξη ως γνωστόν, ακούστηκε. Βλέπεις οι ψηφοφόροι μπορεί να έχουν τα μύρια όσα ελαττώματα και τις μαυρογιαλούριες καταβολές, αλλά τα χοντρά δεν τα ξεχνάνε.
 
Πώς να ξεχάσεις το δημοψήφισμα, που άλλο ψήφισες και άλλο έκανε ο μέγας Αλέξης; Πώς να ξεχάσεις τον «ένα νόμο με ένα άρθρο», με τον οποίο θα έσχιζε τα μνημόνια; Λησμονιούνται οι κοτσάνες «Έχουμε θαλάσσια σύνορα και δεν το ξέρουμε;» και τα… δύο νησιά μας η Λέσβος και η Μυτιλήνη που μάλλον συνορεύουν; Πώς να καταπιείς το ξεπούλημα τη Μακεδονίας μας, που κι’ αυτή έχει την εξήγησή της. Περί αυτού, σε κάποιο προσεχές σημείωμά μας, θα αποκαλύψουμε μερικές γαργαλιστικές λεπτομέρειες.
 
Και να θυμηθούμε ποια πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχασαν το τρένο. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν εξελέγη ο τέως τηλεαστέρας Γιώργος Βαρεμένος. Στον Β1 Βόρειο τομέα, ατύχησαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Κ. Ζαχαριάδης (κρίμα τ’ όνομα), Αννέτα Καβαδία και Ελένη Αυλωνίτου, οι όμορφες του ΣΥΡΙΖΑ. Στον Β2′ Δυτικό Τομέα, δεν συγκίνησαν τα πλήθη οι Πάνος Κουρουμπλής (όποιος πηδάει πολλά παλούκια…), Λίλα Καφαντάρη και ο συμπαθέστατος, και το εννοώ, Γιώργος Βίτσας. Στον ίδιο Τομέα κατεποντίσθη και ο σ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, εκείνος ο άστα τα μαλάκια σου ανακατωμένα, που ξεκίνησε από τον «Ρήγα Φεραίο», μετά πήγε στους ΑΝΕΛ και κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον Νότιο Τομέα εμαυρίσθησαν αγρίως ο Μιθριδάτης Χατζηχατζόγλου (έχασε η Βενετιά βελόνι). Η Α΄ Πειραιώς αγνόησε επιδεικτικά τον σ. Δρίτσα, ενώ στην Β’ Πειραιώς ο σ. Πάνος Σκουρολιάκος ατύχησε, όπως και στην Α’ Θεσσαλονίκης οι Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Κων. Ζουράρις (την γλύτωσαν 6 – 7 νησιά του Αιγαίου, που θα τα έδινε στους Τούρκους…). Στην Λάρισα η ηθοποιός Άννα Βαγενά ηγνοήθη, μάλλον ορθώς, από το εκλογικό σώμα. Επίσης εμαυρίσθησαν και διάφοροι άλλοι, που πέρασαν μεν, δεν ακούμπησαν δε. Α να μη το ξεχάσω. Στην Ροδόπη από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος θα προωθήσει τα Εθνικά Θέματα στα διεθνή Φόρα… να τον χαίρεστε κ. Τσίπρα.
 
ΠΑΣΟΚ
 
Και περνάμε στο ΠΑΣΟΚ που είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Έβλεπα τους πανηγυρισμούς, το βράδυ των εκλογών και περισσότερο με μνημόσυνο μου έφερναν. Ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθώντας να μιμηθεί τον Ανδρέα, ξεσήκωνε τα… πλήθη, υπό τους ήχους του «θα τον τρελάνουμε τον ήλιο…». Μοντέρνα πράματα δηλαδή. Πλήρης εκσυγχρονισμός. Αν όμως οι ΠΑΣΟΚοι, νομίζουν ότι με το «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο», θα φέρουν την… νέα αλλαγή, μάλλον είναι μακριά νυχτωμένοι.
 
Τα κλάμα κι εδώ έπεσε μπόλικο καθώς έμεινε έξω ο κ. Σκανδαλίδης (αν δεν μπορείς να εκτιμήσεις πότε είναι ώρα να κρεμάσεις τα ποδοσφαιρικά παπούτσια σου, αυτά παθαίνεις). Ακόμα τέθηκε εκτός μάχη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο κ. Λοβέρδος. Γι αυτόν όμως δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι οι φήμες που κυκλοφορούν τον φέρουν ως υπουργό στην νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κανένας δεν χάνεται σύντροφοι.
 
Πάντως αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις τη Δήμητρας Λιάνη: «Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν μπορώ να το πω ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί δεν είναι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, δε νομίζω ότι θα άφηνε ποτέ τον σημερινό αρχηγό να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του. Αυτά που γινόντουσαν με τον Ανδρέα και τον κόσμο, δεν ξαναγίνονται. Ελπίζω να γίνει ό,τι καλύτερο. Υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που προσπάθησαν να τον αντιγράψουν αλλά δεν τους βγήκε», είπε η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.
 
Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη, την οποία δεν μπορείς εύκολα να την απορρίψεις.
 
ΚΚΕ
 
Το ΚΚΕ, αύξησε λίγο την δύναμή του, αλλά εδώ απαγορεύονται οι εκπλήξεις σε εκλογή προσώπων. Οι ΚΚΕδες ως στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα κι’ αγέλαστα εκτελούν πειθαρχικότατα τις σχετικές εντολές το Περισσού. Άρα ουδέν σχόλιον.
 
Ελληνική Λύση
 
Καλά πήγε παρά τις φουρτούνες με το 500σάρικο του κ. Μυλωνάκη που το πλήρωνε 4 χρόνια και το θυμήθηκε τώρα για να παραπονεθεί.
 
Γκαλοπατζηδες
 
Αυτοί κι αν είναι για γέλια. Το μόνο που πέτυχαν είναι ότι από τις 9 βράδυ με καταμετρημένο μόλις το 10% των εκλογικών τμημάτων, ήξεραν ότι τα κόμματα «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας», μένουν εκτός Βουλής καίτοι εκείνη την ώρα ήταν στο 2,90%, ποσοστό που διατήρησαν μέχρι… σήμερα. Κάποια ανάλογη πρόβλεψη είχαν κάνει (λίγο νωρίτερα) και το 2019, όταν νωρίς νωρίς είχαν προβλέψει ότι η Χρυσή Αυγή μένει εκτός βουλής…
 
Αυτά τα ολίγα και μη ξεχνάτε ότι ακολουθούν και τελικές (κάτι σαν τελικός Κυπέλλου Ελλάδος που κατέκτησε η ΑΕΚ. Σφίχτηκα σφίχτηκα στο τέλος το αμόλησα…) εκλογές της 25ης Ιουνίου, οπότε θα τα ξαναπούμε.
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια