Η ύφεση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας είναι μια οπισθοδρόμηση για το Ισραήλ

Η συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας με τη διαμεσολάβηση της Κίνας σηματοδότησε μια σημαντική στροφή προς την εδραίωση της σταθερότητας στον Περσικό Κόλπο και την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για τους Ισραηλινούς που καλλιεργούν αραβο-ιρανικές διαιρέσεις για χρόνια.

Η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχει προσθέσει ένα νέο στρώμα στο ήδη περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο στη Δυτική Ασία, ειδικά καθώς κάποτε το βασίλειο ήταν το επόμενο μεγάλο αραβικό κράτος που επρόκειτο να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Stasa Salacanin - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αφού υπεγράφη τον Μάρτιο, η συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Κίνας, η οποία αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις και ανοίγει ξανά τις πρεσβείες στο Ριάντ και την Τεχεράνη μετά από μια επταετή παύση, θεωρείται από πολλούς ως ορόσημο που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη διμερή έχθρα και να αμβλύνει τις εντάσεις σε όλη την περιοχή.

Ωστόσο, η συμφωνία έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στο Τελ Αβίβ και έπιασε τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον ύπνο.

Είναι κατανοητό γιατί το Ισραήλ είναι απογοητευμένο, καθώς η ιεράρχηση των Συμφωνιών του Αβραάμ υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Οι συμφωνίες, που αφορούσαν αρχικά το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν το 2021, ήταν μια σημαντική νίκη στην εξωτερική πολιτική για τον Νετανιάχου και μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την απομόνωση του Ιράν στην περιοχή.

Και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, το αραβικό κράτος με τη μεγαλύτερη επιρροή σήμερα, θα είχε παγιώσει τη φιλοδοξία του Ισραήλ να δημιουργήσει διπλωματικούς δεσμούς με τους Άραβες γείτονές του και να ενισχύσει περαιτέρω τη διπλωματική του επιρροή στη Δυτική Ασία.

Περιφερειακή σταθερότητα: Μια οπισθοδρόμηση για το Ισραήλ


Κατά συνέπεια, η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως οπισθοδρόμηση στις φιλοδοξίες του Ισραήλ, με ορισμένους αναλυτές να την εκλαμβάνουν ακόμη και ως διπλωματική νίκη για τους Ιρανούς. Είναι σημαντικό ότι η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων από το Ριάντ με την Τεχεράνη έχει μεταβάλει τις αντιλήψεις σε όλη την αραβική περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες που καθιστούν την ένταξη των Σαουδαράβων στις Συμφωνίες του Αβραάμ λιγότερο πιθανή από ποτέ.

Ομοίως, η επαναφορά των σχέσεων δε σημαίνει απαραίτητα πως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία παραμερίζουν τις διαφορές τους. Όπως εξηγεί στο The Cradle ο καθηγητής Shahram Akbarzadeh του Middle East Studies Forum στο Πανεπιστήμιο Deakin, «Σημαίνει ότι και οι δύο χώρες συνειδητοποιούν πως η κλιμάκωση των εντάσεων και οι προοπτικές μιας συνολικής σύγκρουσης θα ήταν επιζήμιες και για τις δύο».

Τονίζει ότι «οι διπλωματικοί δεσμοί διασφαλίζουν βιώσιμες γραμμές επικοινωνίας για να διασφαλιστεί ότι ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο θα παραμείνει στον πάγο».

Ο Matteo Colombo, ερευνητής στη μονάδα έρευνας συγκρούσεων του Clingendael, συμφωνεί, λέγοντας πως μια σημαντική έμμεση συνέπεια της αλλαγής στη σχέση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είναι ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις είναι πιθανό να γίνουν λιγότερο βίαιες από τα προηγούμενα χρόνια.

Αβέβαιος αντίκτυπος στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ

Ο αντίκτυπος της ύφεσης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ παραμένει αβέβαιος. Ο Ράσελ Λούκας, καθηγητής διεθνών σχέσεων και εσωτερικής πολιτικής και κουλτούρας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πιστεύει πως ενώ η ομαλοποίηση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας δεν επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, δεν πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ, που θα διατηρήσουν ως επί το πλείστον διακριτικούς δεσμούς.

Ο Akbarzadeh υποστηρίζει ότι η αναμονή μιας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας ήταν πάντα μια πρόκληση. Υπογραμμίζει τη βαθιά αίσθηση τραυματισμού μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Αράβων λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ:

«Πώς θα μπορούσε η Σαουδική Αραβία να αγνοήσει αυτό το αίσθημα αδικίας και να ενταχθεί στις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ; … μια τέτοια κίνηση θα είχε επιφέρει μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην προβολή της αυτοεικόνας της Σαουδικής Αραβίας ως παγκόσμιου πρωταθλητή του Ισλάμ».

Ο Δρ Mehran Kamrava, καθηγητής κυβερνητικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgetown του Κατάρ, θεωρεί τη φιλία του Ισραήλ με ορισμένα αραβικά κράτη ως καθαρά εργαλειακή, καθοδηγούμενη από την ανάγκη περιορισμού απειλών όπως το Ιράν. «Μια απλή ανασκόπηση των ισραηλινών πολιτικών διευκρινίζει πως το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην περιφερειακή ανασφάλεια και εντάσεις», λέει στο The Cradle.

Αραβική απροθυμία για ομαλοποίηση

Στην πραγματικότητα, οι όποιες προοπτικές περαιτέρω προσέγγισης μεταξύ του Ισραήλ και άλλων αραβικών κρατών, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, είναι περίπλοκες υπό την τρέχουσα ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις χώρες που προηγουμένως εξέταζαν την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Τελ Αβίβ να επαναξιολογήσουν τις αποφάσεις τους.

Ενώ οι χώρες που έχουν ήδη ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ είναι απίθανο να αντιστρέψουν τη διαδικασία, μπορούν «να πατήσουν φρένο ανά πάσα στιγμή» στις κοινές τους πρωτοβουλίες σε ορισμένους τομείς, όπως η στρατιωτική συνεργασία.

Τόσο ο Lucas όσο και ο Akbarzadeh συμφωνούν πως ένα από τα βασικά αποτελέσματα της προσέγγισης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είναι η απροθυμία του Ριάντ και άλλων αραβικών κρατών να παρασυρθούν σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν για λογαριασμό του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Λούκας:

«Η κοινή γνώμη στον [Περσικό] Κόλπο που καταγράφει ανησυχία για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και τον φόβο της κλιμάκωσης έχει φτάσει σε ηγέτες κρατών όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες εξελίξεις υποδηλώνουν πως η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου έχουν πλέον μεγαλύτερη μόχλευση στις διαπραγματεύσεις τους με το Ισραήλ ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Ριάντ με την Τεχεράνη, δίνοντάς τους περισσότερη άδεια να διαμορφώσουν τις μελλοντικές τους συναλλαγές με το Τελ Αβίβ.

Σημασία έχει η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι απόψεις τόσο ρόδινες. Τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε σε συνέντευξη στο CNBC ότι η συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχει πολύ «λίγη σχέση με το Ισραήλ», υποστηρίζοντας πως η Σαουδική Αραβία «δεν έχει αυταπάτες για το ποιοι είναι οι αντίπαλοί της και ποιοι είναι οι φίλοι της στη [Δυτική Ασία]».

Ο Nader Hashemi, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, λέει στο The Cradle ότι ο Νετανιάχου έχει πραγματικά δίκιο όταν μιλά για τον προσανατολισμό της Σαουδικής Αραβίας:

«Η εξωτερική πολιτική του Ριάντ είναι πολύ πιο ευθυγραμμισμένη με το Ισραήλ, ενώ η πρόσφατη μείωση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας θα είναι πολύ προσωρινή – με τις ρίζες της στην προσπάθεια μείωσης των εντάσεων, ώστε η Σαουδική Αραβία να μπορεί να επενδύσει στο μακροπρόθεσμο σχέδιό της για προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης , να προσελκύσει τουρίστες, περισσότερες ξένες επενδύσεις και να επεκτείνει τη νέα της πολιτική εκσυγχρονισμού υπό το διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS).

Ο Χασεμί πιστεύει ότι «πίσω από τα παρασκήνια, ο Σαουδάραβας διάδοχος και ο Νετανιάχου έχουν και οι δύο παρόμοια οράματα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής [Δυτικής Ασίας] που έχουν τις ρίζες τους στο μπλοκάρισμα του περιφερειακού εκδημοκρατισμού, στην προσπάθεια συγκράτησης του Ιράν και στην επιρροή/επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ μεταξύ Ισραήλ και διάφορων αραβικών κρατών».

Επιπλέον, προβλέπει ότι «εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ή οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν το Λευκό Οίκο, οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν θα επιστρέψουν στην περίοδο του 2017, όταν η Σαουδική Αραβία υποστήριζε πολύ την επιθετική πολιτική του Τραμπ έναντι του Ιράν».

Λάθος υπολογισμός του Ισραήλ

Ωστόσο, η κατανόηση του Νετανιάχου για την μετατόπιση της άμμου στα κράτη του Περσικού Κόλπου – και οι ισχυρισμοί του ότι το Ισραήλ είναι «ένας απαραίτητος εταίρος για τον αραβικό κόσμο στην επίτευξη της ασφάλειας, της ευημερίας και της ειρήνης» – μπορεί να είναι υπερβολικά απλοποιημένη.

Ο Kamrava, για παράδειγμα, παρατηρεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αραβικές και ισραηλινές πολιτικές έναντι της Τεχεράνης καθοδηγούνται από την υπόθεση ότι το Ιράν μπορεί να περιθωριοποιηθεί αποτελεσματικά και να αποκλειστεί από τις περιφερειακές ρυθμίσεις ασφάλειας:

«Αλλά η πραγματική εμπειρία έχει δείξει πως μια τέτοια υπόθεση είναι πράγματι εσφαλμένη. Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες περιθωριοποίησης ή αποκλεισμού του Ιράν οδηγούν μόνο σε περαιτέρω αντιδράσεις από το Ιράν. Γι' αυτόν τον λόγο πρώτα τα ΗΑΕ και τώρα η Σαουδική Αραβία άλλαξαν πορεία και αποφάσισαν να εμπλακούν με το Ιράν», σημειώνει.

Η Τεχεράνη, από την άλλη πλευρά, «έχει δείξει σταθερά πως ανταποκρίνεται θετικά όχι σε απειλές αλλά σε εποικοδομητική δέσμευση», λέει ο Kamrava. Έτσι, «αν μια αλλαγή στην ιρανική εξωτερική πολιτική είναι αυτό που επιδιώκουν τα περιφερειακά κράτη, τότε η συνομιλία με την Τεχεράνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, αντί να εργαστείτε για την ανατροπή ολόκληρου του συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αυτό που πρεσβεύει το Ισραήλ», εξηγεί.

Άλλοι συμφωνούν. Το Ισραήλ θα έκανε λάθος αν υποθέσει ότι η εχθρότητα προς το Ιράν είναι η καθοριστική δυναμική στην περιοχή, όπως ήταν για ένα σημαντικό μέρος της τελευταίας δεκαετίας, υποστηρίζει ο Ματέο Κολόμπο. Αυτό, προσθέτει, «καθιστά πιο δύσκολο για το Τελ Αβίβ να υποστηρίξει την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με άλλες χώρες της περιοχής για τον περιορισμό του Ιράν».

Ο παράγοντας Κίνα

Ο Χασεμί προσφέρει μια άλλη υπόθεση για την κυρίαρχη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας στην προσέγγισή της με το Ιράν. Πιστεύει πως οι τελευταίες κινήσεις του Ριάντ μπορεί να θεωρηθούν ως μήνυμα προς την Ουάσιγκτον: «Δώστε μας ό,τι θέλουμε όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων και τις εγγυήσεις ασφαλείας και τη νέα στρατηγική συμφωνία που απαιτεί η Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις».

Εάν οι ΗΠΑ δεν παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις, λέει ο Χασεμί, «τότε η Σαουδική Αραβία μπορεί συμβολικά να ξεφύγει από την πολιτική των ΗΠΑ και να αρχίσει να εμπλέκεται με ορισμένους αντιπάλους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας». Σημειώνει ότι πρόκειται για πολύ σύντομους υπολογισμούς, καθώς οι Σαουδάραβες εξακολουθούν να έχουν στενή σχέση με τη Δύση.

Ωστόσο, η ύφεση της Σαουδικής Αραβίας-Ιράν με τη μεσολάβηση του Πεκίνου έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον, όπου η συμφωνία θεωρείται ως απώλεια της διπλωματικής πρωτοβουλίας και επιρροής των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.

Ενώ η συμφωνία έχει λάβει ευρεία διεθνή υποστήριξη, δημιουργώντας αισιοδοξία για τον πιθανό αντίκτυπό της στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης πολυπολικότητας, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τα συγκεκριμένα αποτελέσματά της. Υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με απτά κίνητρα και εγγυήσεις από την Κίνα για τη διασφάλιση της επιτυχίας της συμφωνίας – ακόμη και αν υπάρχει εμπιστοσύνη στα κίνητρα και τις δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων μερών.

Όσον αφορά την αμερόληπτη και ειλικρινή διαμεσολάβηση, η Κίνα θεωρείται ευνοϊκότερη από τις ΗΠΑ λόγω των θετικών και εδραιωμένων σχέσεών της τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με το Ιρά , και τα κεκτημένα της συμφέροντα για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Περσικό Κόλπο, από τον οποίο αντλεί μεγάλο μέρος από τα ενεργειακά του αποθέματα.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια