"Η ειρήνη είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον": ιδού τι πιστεύουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες για την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Sputnik / Evgeny Biyatov

Έξι απόψεις για το πώς πηγαίνει η επιχείρηση του Κιέβου και τι σημαίνει για το μέλλον της σύγκρουσης

Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) προέρχονται από την πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο στρατός του Κιέβου δεν έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στο πεδίο της μάχης.

Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Εδώ, μια ομάδα κορυφαίων αναλυτών αξιολογεί τι γνωρίζουμε για την τρέχουσα κατάσταση, περίπου δέκα ημέρες από την έναρξη της επιχείρησης.

Sergey Khrapach, εμπειρογνώμονας ασφαλείας, Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας:

Αυτήν την στιγμή, όταν η AFU δεν έχει ακόμη προκαλέσει το κύριο πλήγμα της, είναι άσκοπο να κάνουμε υποθέσεις. Ο πόλεμος είναι μια μάλλον ακριβής επιστήμη. Εάν, ως αποτέλεσμα επιθέσεων σε πολλαπλές κατευθύνσεις, η AFU καταφέρει να βρει αδύναμα σημεία στην άμυνα του ρωσικού στρατού και πραγματοποιήσει μια επίθεση που τη διαπερνά, τότε δεν βλέπω ορατές προοπτικές για την επίλυση της σύγκρουσης. Η Ουκρανία στοχεύει στην απελευθέρωση των εδαφών της εντός των κρατικών συνόρων του 1991, αλλά πιθανότατα, η ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο μετά τον καθορισμό των συνόρων που ορίζονται από το Μάρτιο του 2022 ή παρόμοια. Εν τω μεταξύ, το σημαντικό στρατιωτικό δυναμικό και των δύο πλευρών καθιστά αδύνατο το πάγωμα της σύγκρουσης σε αυτό το στάδιο.

Oleg Ivanov, επικεφαλής του Κέντρου για τη διευθέτηση των κοινωνικών συγκρούσεων στη Μόσχα:

Φυσικά, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει. Αυτή είναι μόνο η αρχή– η AFU έχει μεγάλες προμήθειες δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τις καταστρέψει. Επιπλέον, πιστεύω πως στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 15 Ιουνίου, η Συμμαχία θα αποφασίσει να αυξήσει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενδεχομένως παρέχοντάς της μαχητικά αεροσκάφη F-16, περισσότερα άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Έτσι, στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να περιμένουμε από την AFU να εντείνει τις προσπάθειες να σπάσει την πρώτη γραμμή. Διαφορετικά, οι πιθανότητές της να "σπρώξει τη Ρωσία πίσω" μέχρι το φθινόπωρο θα είναι κοντά στο μηδέν.

Grigory Sarbayev, ιδρυτής της νομικής εταιρείας"Zakonoved":

Η σύγκρουση δεν θα παγώσει. Από οικονομική άποψη, το έδαφος που κάποτε ήταν η Ουκρανία είναι σαν ένας τοξικομανής που παίρνει ναρκωτικά -  πόλεμος - έναντι νέων "δόσεων" των δυτικών δανείων. Δεν έχει τίποτα δικό του. Η προσφορά όπλων θα αυξηθεί και τα όπλα θα γίνουν πιο σύγχρονα. Για αυτούς, το να σταματήσουν σημαίνει να πεθάνουν, επειδή η Δύση επενδύει τεράστια ποσά [στην Ουκρανία]. Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια [τάξη] ανακατασκευάζεται [μέσω αυτής της σύγκρουσης].

Petr Bychkov, υποψήφιος ψυχολογικών επιστημών και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Ψυχολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης:

Η κατάσταση είναι δύσκολη, ο εχθρός λαμβάνει αποφασιστική δράση σε διάφορες κατευθύνσεις, όχι μόνο στις πρώτες γραμμές. Η άμυνα στην κατεύθυνση Zaporozhye ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την AFU, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε εξίσου τεράστιες επιθέσεις σε άλλες κατευθύνσεις. Η Ουκρανία δεν περιορίζεται ούτε στους ανθρώπινους πόρους (που έχουν πρόσβαση σε ξένους μισθοφόρους) ούτε στη χρηματοδότηση. Κατά την κρίση μου, η ειρήνη είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον.

Mikhail Neizhmakov, διευθυντής αναλυτικών έργων στον οργανισμό πολιτικών και Οικονομικών Επικοινωνιών:

Πρόσφατα, τόσο ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ όσο και ο σύμβουλος στο γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντολιάκ είπαν πως δε βλέπουν καμία βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Φυσικά, η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης των εχθροπραξιών, τα αντιμαχόμενα μέρη είναι λιγότερο πιθανό να μιλήσουν για μια ταχεία μετάβαση στο διάλογο και το συμβιβασμό – μεταξύ άλλων, για να αποφύγουν την αποθάρρυνση των στρατευμάτων τους. Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες μπορεί να ελπίζουν ότι οι ενεργές εχθροπραξίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την επίσημη έναρξη της προεδρικής εκστρατείας στη Ρωσία [που είναι το επόμενο έτος], ώστε να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τζόζεφ Μπάιντεν σχετικά με την ύπαρξη "αισιόδοξης στάσης" και την υποστήριξη της Ουκρανίας "όσο χρειάζεται" δείχνουν έμμεσα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν πως η σύγκρουση θα συνεχιστεί.

Σεργκέι Μπελοκόνεφ, πολιτικός εμπειρογνώμονας, διευθυντής του Ινστιτούτου παγκόσμιων Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσική Ομοσπονδία:

Προκαλεί ανησυχία ότι η στρατηγική πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια του εχθρού. Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία κατάφερε να περάσει μερικά χιλιόμετρα από τις θέσεις μας. Αν και αυτήν την στιγμή ασχολείται με την άμυνα, ο στρατός μας κατέχει μια πιο πλεονεκτική θέση. Αλλά η απελευθέρωση αυτού του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ένα σημαντικό καθήκον, τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Μιλώ για τη βραχυπρόθεσμη προοπτική. Μακροπρόθεσμα, εάν αφήσουμε ένα σημαντικό μέρος της Ουκρανίας που καταλαμβάνεται από το ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς Ναζί, θα διακινδυνεύσουμε την ανανέωση των εχθροπραξιών ανά πάσα στιγμή.

***

Αυτή η ανάρτηση δημοσιεύθηκε αρχικά στα Ρωσικά στο Τέλεγκραμ στο κανάλι "Nezygar"

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια