Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς στο ξεκίνημα της αντεπίθεσης

Οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες σε βαρύ εξοπλισμό και στρατιώτες καθώς συνάντησαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αντίσταση από τις ρωσικές δυνάμεις στην πρώτη τους απόπειρα να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές στα ανατολικά της χώρας υποστήριξαν στο CNN δύο ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τις απώλειες - στις οποίες περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού MRAP που προμήθευσαν οι ΗΠΑ ως «σημαντικές».

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να υπερκεράσουν ορισμένες ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά γύρω από το Μπαχμούτ. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις, οπλισμένες με αντιαρματικούς πυραύλους, χειροβομβίδες και όλμους, έχουν προβάλει «σκληρή αντίσταση», με τις δυνάμεις τους να έχουν σκάψει πολυεπίπεδες αμυντικές γραμμές σε ορισμένες περιοχές και ναρκοπέδια. 
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια επίθεση «διεξαγόταν προς διάφορες κατευθύνσεις».

«Δεν πρόκειται μόνο για τον Μπαχμούτ. Η επίθεση λαμβάνει χώρα σε πολλές κατευθύνσεις», είπε η Μάλιαρ. «Είμαστε χαρούμενοι για κάθε μέτρο. Σήμερα είναι μια επιτυχημένη μέρα για τις δυνάμεις μας».

Και οι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι οι υφιστάμενες απώλειες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τη μεγαλύτερη προγραμματισμένη ουκρανική αντεπίθεση. Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι περίμεναν από καιρό ότι η αντεπίθεση θα πάρει χρόνο και θα έθετε σε υψηλό κίνδυνο το προσωπικό και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων που προμηθεύτηκαν από τη Δύση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι η ουκρανική επίθεση κοντά στο Μπαχμούτ «αποτράπηκε».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έχοντας αποτύχει να επιτύχουν τους επιθετικούς στόχους στην κατεύθυνση του Νότιου Ντόνετσκ, έκαναν προσπάθειες να σπάσουν την άμυνα των ρωσικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ κοντά στο Αρτιόμοβσκ (ρωσικά για το Μπαχμούτ),» είπε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. «Η επίθεση της εχθρικής ομάδας τεθωρακισμένων που χρησιμοποιεί εξοπλισμό δυτικής κατασκευής αποτράπηκε. Ο εχθρός καταστράφηκε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι αναγνώρισε πρόσφατα ότι η αντεπίθεση θα είναι δύσκολη για την Ουκρανία, λέγοντας στη Wall Street Journal ότι «μεγάλος αριθμός στρατιωτών θα πεθάνει» καθώς οι χερσαίες δυνάμεις του Κιέβου προχωρούν.

Αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι επιχειρήσεις «διαμόρφωσης», στις οποίες η Ουκρανία δοκιμάζει τις ρωσικές θέσεις για τρωτά σημεία, πραγματοποιούνται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Μια «ουσιαστική αύξηση των μαχών» στις αρχές αυτής της εβδομάδας σήμανε στους αξιωματούχους ότι η αντεπίθεση ήταν πιθανόν σε εξέλιξη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Όμως, η κατάρρευση ενός μεγάλου φράγματος στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία που έχει πλημμυρίσει περιοχές της περιοχής και έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους θα μπορούσε να περιπλέξει τα σχέδια της Ουκρανίας.

από greece-salonika.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια