Ο Μπάιντεν προτείνει «μοντέλο του Ισραήλ» για την Ουκρανία αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ένα «ισραηλινό μοντέλο» για την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Αυτή η συμφωνία θα ήταν μια περιορισμένη δέσμευση και δε θα περιλάμβανε εγγύηση συλλογικής άμυνας. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αντεπίθεσής της, η οποία προφανώς αποτυγχάνει.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με τους New York Times, «πολλοί από τους συμμάχους, ειδικά από χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, θέλουν να παράσχουν στην Ουκρανία μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για ένταξη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας», συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένων στόχων που πρέπει να εκπληρωθούν για την ένταξη.

Σε μια διάσκεψη στρατηγικής στη Ρίγα στις 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins είπε: «Η μόνη ευκαιρία για ειρήνη στην Ευρώπη είναι όταν η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ».

Αγνοώντας την πλάνη πως το ΝΑΤΟ είναι προάγγελος της ειρήνης στην Ευρώπη, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής δε θα πάρουν αυτό που θέλουν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένη σε μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία. Αντίθετα, σύμφωνα με τους New York Times, «οι βοηθοί του Μπάιντεν λένε στα μέλη του Κογκρέσου πως θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι παρόμοιο με αυτό που αποκαλούν «μοντέλο του Ισραήλ», το οποίο έχει δέσμευση 10 ετών για την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η συμφωνία θα είναι πιθανότατα για μικρότερη περίοδο από τη δέσμευση προς το Ισραήλ, η οποία συμφωνήθηκε για δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, οι βοηθοί πιστεύουν πως θα καταργήσει τις ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το πόση βοήθεια πρέπει να δεσμευτεί στην Ουκρανία. Αυτό δε θα ταίριαζε καλά με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ενδιαφέρονται για την εγγύηση συλλογικής άμυνας για τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι θα επιδεινώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα επιβεβαιώσει τις δικαιολογίες της Ρωσίας για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση – τη συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky φέρεται να απείλησε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα εάν δεν του δοθεί ένας οδικός χάρτης για την Ουκρανία να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία ως πλήρες μέλος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να πρότεινε μια «συμβιβαστική» πρόταση όταν μίλησε με τον Μπάιντεν. Μέρος αυτής της δέσμευσης ορίζει μια υπόσχεση να συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη είναι η αντεπίθεσή του.

Η συμφωνία θα ανυψώσει επίσης την Ουκρανία στο επίπεδο του συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ένα καθεστώς που διατηρούσε η Ρωσία μέχρι το 2014, όταν η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κατέρρευσε επειδή η τελευταία υποστήριζε το ρατσιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.

Έχει αναφερθεί πως, μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία έχει ταχθεί στο πλευρό του Μπάιντεν στο σχέδιό του για την Ουκρανία. Άλλα μέλη αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ. Η Ουγγαρία είναι το πιο εξέχον μέλος και είναι ιδιαίτερα δύσκολη απέναντι στην πολιτική της Δύσης για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Για αυτόν το λόγο, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Jim Risch, δήλωσε στην Washington Post στις 14 Ιουνίου πως η Ουγγαρία πρέπει να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν θέλει το πακέτο όπλων στην αξία των 735 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Εδώ και αρκετό καιρό, έχω εκφράσει άμεσα τις ανησυχίες μου στην ουγγρική κυβέρνηση σχετικά με την άρνησή της να προωθήσει την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε. «Το γεγονός ότι είναι τώρα ο Ιούνιος και δεν έχει γίνει ακόμα, οπότε αποφάσισα πως η πώληση νέου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουγγαρία θα είναι σε αναμονή».

Λόγω του μηχανισμού του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, όλες οι μεγάλες πωλήσεις όπλων απαιτούν από τον Πρόεδρο και τα ανώτερα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής να δώσουν εξουσιοδότηση και έγκριση πριν το Υπουργείο Άμυνας κοινοποιήσει δημόσια την πώληση. Ως εκ τούτου, η ένσταση του Risch εμποδίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν, δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για στενότερη συνεργασία με το σύμμαχό μας. Ωστόσο, έχουμε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που λαμβάνει η Ουγγαρία — και αυτές οι ανησυχίες είναι κοινές σε γενικές γραμμές».

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δούμε την Ουγγαρία να αντιμετωπίζεται σκληρά επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Αυτό χρησιμεύει επίσης ως προειδοποίηση για οποιαδήποτε άλλη χώρα που δε διασκεδάζει την ιδέα ενός «μοντέλου του Ισραήλ» για την Ουκρανία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το σχέδιο του Μπάιντεν θα είναι να δεσμευτεί στην Ουκρανία για μεγαλύτερες περιόδους, περιορίζοντας έτσι τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με την παροχή βοήθειας στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, ειδικά από την στιγμή που επιλύθηκε προσωρινά η κρίση ανώτατου ορίου χρέους νωρίτερα αυτόν το μήνα, αμφισβήτησαν πόσο καιρό οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμευτούν για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Με την επιβολή του «μοντέλου του Ισραήλ» για την Ουκρανία, αυτές οι ερωτήσεις και οι επικρίσεις θα μειωθούν δραστικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ότι μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια