Ο Μπάιντεν κυματίζει λευκή σημαία εναντίον του Ιράν;

«Είναι καλύτερα να είσαι λιοντάρι για μια μέρα παρά πρόβατο όλη σου τη ζωή». Αυτές οι δηλώσεις αποτυπώνουν τέλεια την αμετάβλητη στάση του Ιράν απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ασκεί με τόλμη τη δύναμή του στην παγκόσμια σκηνή.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ιράν έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής σε μια θεαματική τροπή των γεγονότων που έχει εδραιώσει το καθεστώς του ως περιφερειακού γίγαντα. Η Αμερική βιάζεται για μια αντίδραση καθώς οι δεσμοί του Ιράν γίνονται πιο ισχυροί κάθε μέρα που περνάει.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεν είναι πλέον αντίπαλοι. Αντίθετα, διεξάγουν τώρα διπλωματικές συνομιλίες. Η επανένωση του Ιράν με τη Συρία, παρά το ταραχώδες παρελθόν τους, καταδεικνύει την ικανότητά τους να επουλώνουν πληγές. Αυτά τα στοιχεία έχουν διευκολύνει την αυστηροποίηση του Ιράν στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει τρομάξει την Αμερική.  

Σχέση Ιράν-Αμερικής

Η σχέση Αμερικής και Ιράν γνώρισε σκαμπανεβάσματα σαν τρενάκι. Το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό και ως Πυρηνική Συμφωνία του Ιράν, υπογράφηκε το 2013 ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κατείχε την προεδρία.

Ωστόσο, η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία το 2017 σηματοδότησε μια απότομη αλλαγή στην στάση της Αμερικής. Ο Τραμπ ξεκίνησε μια αδυσώπητη εκστρατεία κατά του Ιράν, επιβάλλοντας κυρώσεις και ξεκινώντας πολυάριθμες έρευνες. Οι κατηγορίες κυμαίνονταν από την υποτιθέμενη ανάπτυξη πυρηνικού αντιδραστήρα από το Ιράν, στον οποίο η Αμερική αντιτάχθηκε σθεναρά, έως τον χαρακτηρισμό του Ιράν ως πιθανό κατέχοντα όπλων μαζικής καταστροφής. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν ο Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018.

Το 2021, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την πρόθεσή του να αναβιώσει το JCPOA και να επικοινωνήσει με το Ιράν όταν έγινε πρόεδρος. Ωστόσο, το Ιράν επέμεινε στην πρόθεσή του να διακόψει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας αμφίβολες τις προσπάθειες του Μπάιντεν στη διπλωματία. 

Οι Αμερικανικές Απειλές πέφτουν σταδιακά

Οι ελλείψεις πετρελαίου σε όλο τον κόσμο που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η επίμονη επιθυμία της Αμερικής να αποκομίσει κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, έριξε λάδι στη φωτιά. Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να πλησιάσουν τα ιρανικά ύδατα και πολλά πετρελαιοφόρα κατασχέθηκαν για να απειλήσουν το Ιράν. Αυτές οι προσπάθειες, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να σπάσουν την αδιάλλακτη στάση του Ιράν.

Καθώς το Ιράν δυναμώνει και διαμορφώνει καλύτερες σχέσεις με άλλες χώρες, η Αμερική καθίσταται ανίκανη να αντιμετωπίσει την άνοδο του Ιράν. Ακόμη και οι έρευνες σχετικά με τις υποτιθέμενες προθέσεις του Ιράν για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα τελικά αποδείχθηκαν κενές λόγω έλλειψης ακλόνητων αποδείξεων, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές υπηρεσίες να κλείσουν την έρευνα.

Μια πρόσφατη έκθεση της Jerusalem Post υποδηλώνει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι πιθανό να σταματήσει τις έρευνες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η υπηρεσία που πιέζει το Ιράν από το 2018 να εξηγήσει τρεις αδήλωτες πυρηνικές τοποθεσίες στο Turquzabad, Varamin και Marivan/Abadeh, σκέφτεται τώρα να κλείσει αυτές τις έρευνες.

Ο ισχυρισμός του Ιράν την Τρίτη ήταν ότι ο ΔΟΑΕ θα κλείσει την έρευνά του για το ζήτημα του εμπλουτισμού κατά 84%, καθώς και για την αδήλωτη πυρηνική τοποθεσία του Μαριβάν/Αμπαντέχ.

Επιπλέον, πρόσφατα ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άσκησαν πίεση στις ΗΠΑ να κάνουν πιο μυϊκές κινήσεις για να αποτρέψουν το Ιράν. Αξιωματούχοι του Κόλπου λένε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν τις επιθέσεις τα τελευταία χρόνια από Ιρανούς πληρεξούσιους, με αποτέλεσμα να υπονομεύσουν την πίστη τους στη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Αλλά, εδώ είναι ο πραγματικός λόγος. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την ήττα τους. Η Ουάσιγκτον έχει πληγεί από την σκληρή πραγματικότητα ότι κανένας ελιγμός δεν μπορεί να προσελκύσει το Ιράν.

Το Ιράν στο ΣΣΚ [Συμβούλιο Ασφαλείας του Κόλπου]

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φήμες ότι η Κίνα θέλει να συμπεριλάβει το Ιράν στο ΣΣΚ. Αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη Μέση Ανατολή και στον υπόλοιπο κόσμο, εάν συμβεί. Ήδη, σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται υπό την εξουσία του ΣΣΚ. Η γεωπολιτική δυναμική στη Μέση Ανατολή, καθώς και η περιφερειακή επιρροή και οι οικονομικές επιδόσεις του Ιράν ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από αυτή την εξέλιξη. 

Η ήττα της Αμερικής

Η Αμερική προσπάθησε να πιέσει το Ιράν με πολλούς τρόπους, αλλά δεν τα κατάφερε. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στην προσπάθειά τους για μια βαθιά σύνδεση με το Ιράν.

Η προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να δημιουργήσει διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν απέτυχε καταστροφικά. Το Ιράν, σαν λιοντάρι, κράτησε το έδαφος του, αναγκάζοντας τον Μπάιντεν να φύγει ενώ ύψωνε μια λευκή σημαία. Το ζήτημα παραμένει: Μπορεί η Αμερική να δαμάσει ποτέ το Ιράν, ένα λιοντάρι που βρυχάται; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια