Τα δύο από τα τρία πυρηνικά υποβρύχια της Αυστραλίας θα είναι μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ

Freepen.gr - Μετά την επιβεβαίωση ότι το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας θα επενδύσει στην εξαγορά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας AUKUS το Σεπτέμβριο του 2021, αποκαλύφθηκε ότι το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα λάβει τρία επιθετικά υποβρύχια κλάσης Virginia από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ωστόσο, όπως γράφει το militarywatchmagazine.com, από αυτά τα δύο θα είναι μεταχειρισμένα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ο Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Υποβρυχίων Πυρηνικών Υποβρυχίων της Αυστραλίας, Αντιναύαρχος Τζόναθαν Μιντ ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορικής Νομοθεσίας της Γερουσίας σχετικά με αυτά τα σχέδια:

«Δύο Βιρτζίνια θα μεταφερθούν σε εμάς [το Αυστραλιανό Ναυτικό] και μετά αγοράζουμε ένα από τη γραμμή παραγωγής … Η ακριβής κατανομή των υποβρυχίων που θα μεταφερθούν στην Αυστραλία δεν έχει ακόμη καθοριστεί από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, αλλά εξετάζουμε αυτά τα υποβρύχια που έχουν πάνω από 20 χρόνια ζωής. Ένα τρίτο πλοίο της κλάσης Virginia θα «αγοραστεί από τη γραμμή παραγωγής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αμερικανικά ναυπηγεία επρόκειτο αρχικά να ναυπηγήσουν 66 υποβρύχια κλάσης Virginia, αν και από την έναρξη της ναυπήγησης το 2000 μόνο 22 από τα πλοία έχουν ολοκληρωθεί με άλλα έξι υπό κατασκευή. Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πωλήσεις για δύο από τα παλαιότερα πλοία της κλάσης Virginia θα επηρεάσουν το μαχητικό δυναμικό του ίδιου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μέχρι αυτά να αντικατασταθούν.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια