Τραγική ιστορία. Υπέφερε από καρκίνο και τον παρακαλούσε να την σκοτώσει και τελικά το έκανε. Τι θα αποφασίσει το δικαστήριο στην Κύπρο;

 medlabnews.gr iatrikanea

Ένας 76χρονος Βρετανός που ζούσε στην Κύπρο, παραδέχτηκε ότι στραγγάλισε την επί 50 χρόνια 74χρονη σύζυγο του, επειδή έπασχε από καρκίνο στο αίμα και είχε φτάσει σε σημείο να τον «παρακαλάει» για να βάλει τέλος στη ζωή της. Η κόρη ενός Βρετανού που κατηγορείται ότι δολοφόνησε την άρρωστη γυναίκα του στο σπίτι τους στην Κύπρο «φοβάται τα χειρότερα» ενόψει της δικαστικής ετυμηγορίας.

Ο Ντέιβιντ Χάντερ, 76 ετών, είπε ότι η σύζυγός του Τζάνις, 74 ετών, τον παρακάλεσε να δώσει τέλος στα βάσανά της τον Δεκέμβριο του 2021 και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι ο θάνατός της ήταν υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η κόρη τους, Lesley Cawthorne, είπε ότι ο πατέρας της νοιαζόταν για τη μητέρα της και η δίκη του τον είχε «συνθλιβεί».

Τρεις δικαστές πρόκειται να εκδώσουν την ετυμηγορία τους για την κατηγορία της δολοφονίας σήμερα.

Το περιστατικό έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 με τον Ντέιβιντ Χάντερ να βρίσκεται ήδη 19 μήνες στη φυλακή, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η δίκη του για την Τζάνις, που ήταν σύζυγος του.

Το BBC αναφέρει ότι η μεριά του ισχυρίζεται πως πρόκειται για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όπως και η κόρη του, η οποία έγινε «εν βρασμώ». Ωστόσο, οι εισαγγελείς διαφωνούν, επειδή ο άντρας ομολόγησε την πράξη, λίγο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που φέρεται να έκανε, εφόσον είχε σκοτώσει τη σύζυγο του.

«Όσο και να προσπαθήσει να κρατήσει ψηλά το κεφάλι, είναι συντετριμμένος», είπε η κόρη του.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε, πως η σύζυγος του τον παρακαλούσε να τη σκοτώσει για να απαλλαγεί από την ασθένεια της, ενώ φέρεται να τον ρωτούσε καθημερινά.

«Δεν ήταν απλώς η γυναίκα μου, ήταν η καλύτερή μου φίλη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «πέντε ή έξι εβδομάδες πριν πεθάνει μου ζητούσε να τη βοηθήσω. Με ρωτούσε περισσότερα κάθε μέρα. Την τελευταία εβδομάδα έκλαιγε και με παρακαλούσε. Κάθε μέρα μου ζητούσε λίγο πιο έντονα να το κάνω».

Η κυρία Χάντερ, η οποία είχε καρκίνο στο αίμα, πέθανε από ασφυξία στον οίκο ευγηρίας και στη συνέχεια ο σύζυγός της προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Εάν καταδικαστεί ο πρώην ανθρακωρύχος από το Ashington του Northumberland, θα αντιμετώπιζε υποχρεωτική ισόβια κάθειρξη.

Η κα Cawthorne είπε ότι «δεν αισθάνεται πολύ αισιόδοξη» πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

Είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι ο πατέρας της ήταν «ανήσυχος, κουρασμένος και μοναχικός» και ότι οι τελευταίοι 19 μήνες «του είχαν κάνει τεράστιο βάρος».

Η κα Cawthorne είπε ότι η οικογένεια είχε «φθαρεί» από τη μακρά δίκη και την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου ότι μια ομολογία που έκανε ο πατέρας της όταν συνελήφθη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

«Σαφώς δεν είχε καλά τα μυαλά του όταν το πήραν», είπε.

Η ομάδα υπεράσπισης του συνταξιούχου υποστήριξε ότι η ομολογία του θα έπρεπε να ήταν απαράδεκτη και ισχυρίστηκε ότι υπέφερε από διάσπαση εκείνη την εποχή, αλλά ένας δικαστής βρήκε ότι ο κ. Hunter ήταν διαυγής και απέρριψε την αίτηση.

Δίνοντας αποδείξεις τον Μάιο, ο Χάντερ είπε στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Πάφου ότι «ποτέ σε ένα εκατομμύριο χρόνια» δεν θα σκότωνε τη σύζυγό του για περισσότερα από 50 χρόνια, αν δεν του το είχε ζητήσει, προσθέτοντας: «Δεν ήταν απλώς η γυναίκα μου, ήταν η καλύτερή μου φίλη».

Στο δικαστήριο έδειξε πώς την έπνιξε με τα χέρια του αφού τελικά αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της όταν εκείνη έγινε «υστερική».

Ο Χάντερ είπε: «Πέντε ή έξι εβδομάδες πριν πεθάνει μου ζητούσε να τη βοηθήσω.

"Την τελευταία εβδομάδα έκλαιγε και με παρακαλούσε. Κάθε μέρα μου ζητούσε λίγο πιο έντονα να το κάνω."

Κατά τη διάρκεια των τελικών ομιλιών τον περασμένο μήνα, η ομάδα υπεράσπισης του κ. Χάντερ είπε ότι δεν επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης και ότι «ενήργησε αυθόρμητα» για να βάλει τέλος στη ζωή της κυρίας Χάντερ «αφού τον παρακάλεσε να το κάνει».

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η κυρία Χάντερ του είχε ζητήσει να τη σκοτώσει και ο θάνατός της θα ήταν «φρικτός» και όχι ανώδυνος ή ειρηνικός.

Ο Michael Polak, διευθυντής της Justice Abroad, που εκπροσωπεί τον κ. Hunter, είπε: "Παραμένει μια τραγική περίπτωση. Η Janice και ο David ήταν αγαπημένοι σύντροφοι για περισσότερα από 50 χρόνια και απολάμβαναν τη συνταξιοδότησή τους μαζί στην Κύπρο μέχρι που αρρώστησε και πονούσε βασανιστικά.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο Ντέιβιντ θα λάβει μια ετυμηγορία που δεν του στερεί την ευκαιρία να φύγει από τη φυλακή και να επιστρέψει στο σπίτι του».

από MEDLABNEWS.GR

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια