Η Δανία θα προμηθεύσει 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία

pixabay / wietzenu
Freepen.gr - Η Κοπεγχάγη είναι έτοιμη να προμηθεύσει 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, με τα πρώτα έξι να φτάσουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

«Η Δανία θα δωρίσει 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, προσθέτοντας πως μαζί με την Ολλανδία, η Δανία ηγείται του διεθνούς εκπαιδευτικού συνασπισμού σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Jakob Ellemann-Jensen, η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Δανίας.

Το υπουργείο σημείωσε ωστόσο ότι η μεταφορά των αεροσκαφών F-16 απαιτεί άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανέφερε επίσης πως οι προμήθειες αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα προχωρήσουν σταδιακά για να μην επηρεάσουν τα σχέδια της Δανίας για μεταφορά σε μαχητικά αεροσκάφη F-35. Σχεδιάζεται η χρηματοδότηση μεταφοράς F-16 από το ουκρανικό ταμείο.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, η Δανία ελπίζει να προμηθεύσει έξι αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία μέχρι την Πρωτοχρονιά. Εκτός από αυτό, σύμφωνα με την ίδια, οκτώ μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2024 και άλλα πέντε - το 2025. Είπε επίσης πως 70 Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται να χειρίζονται αεροσκάφη F-16 στη Δανία.

Η Δανία διαθέτει περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία θα αντικατασταθούν με F-35.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια