Το 1991, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ – γιατί η Ουάσιγκτον ήθελε να επιβιώσει ο αντίπαλός της στον Ψυχρό Πόλεμο;

Το τέλος δεκαετιών συγκρούσεων ήταν το αποτέλεσμα των συνδυασμένων προσπαθειών της Μόσχας και της Ουάσινγκτον


Εάν ψάξετε στο Google "το τέλος του Ψυχρού Πολέμου", η μηχανή αναζήτησης θα σας πει αμέσως ότι αυτό το γεγονός συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου 1991, την ημέρα που η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια. Δύο χρόνια πριν, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ κήρυξαν επίσημα το τέλος της αντιπαράθεσης που διήρκεσε πάνω από 40 χρόνια.

Petr Lavrenin, γεννημένος στην Οδησσό πολιτικός δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας για την Ουκρανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ένταση που αυξήθηκε μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στη δεκαετία του 1980 τελικά μετριάστηκε μέσω κοινών διπλωματικών προσπαθειών. Η εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε μεταξύ του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου εκείνα τα χρόνια όχι μόνο ενέπνευσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της ΕΣΣΔ στο νέο σύστημα διεθνών σχέσεων στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά και τις ώθησε να αποτρέψουν την κατάρρευση της "κόκκινης Αυτοκρατορίας".

Αλλά γιατί η Ουάσιγκτον έγινε ξαφνικά φίλος του ορκισμένου εχθρού της; Και σε ποιο σημείο αυτή η φιλικότητα έδωσε τη θέση της σε ασυμβίβαστες δηλώσεις σχετικά με τη νίκη του Ψυχρού Πολέμου και το "θριαμβευτικό" χορό " των Ηνωμένων Πολιτειών στις στάχτες του αποθανόντος εχθρού τους;

Ένα ακανθώδες μονοπάτι

Την τελευταία δεκαετία του Ψυχρού Πολέμου, η κατάσταση στην παγκόσμια σκακιέρα δεν έπαιξε υπέρ της ΕΣΣΔ. Η σοβιετική οικονομία αποδυναμώθηκε σημαντικά από μια παρατεταμένη κούρσα εξοπλισμών, την οποία οι ΗΠΑ επιτάχυναν μόνο. Στα τέλη του 1983, η Ουάσιγκτον τοποθέτησε την πρώτη συστοιχία πυραύλων Pershing II στην Ευρώπη. Αυτοί θα μπορούσαν να φτάσουν στόχους στο δυτικό τμήμα της ΕΣΣΔ σε μόλις έξι έως οκτώ λεπτά.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ άρχισαν να μιλούν για ένα νέο είδος πυρηνικού χτυπήματος εναντίον της ΕΣΣΔ – μια επίθεση "αποκεφαλισμού" (ή "εκτύφλωσης") που θα αφαιρούσε την ηγεσία της χώρας πριν ληφθεί η απόφαση για αντίποινα. Το 1984, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν ξεκίνησε το "πρόγραμμα πολέμου των άστρων", το οποίο απειλούσε να επεκτείνει τη Σοβιετική-Αμερικανική σύγκρουση στο διάστημα.

Αλλά ακόμη και πριν από αυτά τα γεγονότα, η σοβιετική ηγεσία επιδίωξε πυρετωδώς ένα συμβιβασμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γιούρι Αντρόποφ, ο τότε Γενικός Γραμματέας, προσπάθησε να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον, αλλά η πρωτοβουλία του ανατράπηκε από την τραγική κατάρριψη ενός Boeing 747 της Korean Air Lines, μετά την οποία ο Ρέιγκαν έκανε τη διάσημη ομιλία του, αποκαλώντας την ΕΣΣΔ "κακή αυτοκρατορία".

Οι ελπίδες για τερματισμό της σύγκρουσης εξαφανίστηκαν αμέσως. Η ένταση αυξήθηκε μόνο και έφτασε σε ρεκόρ, 30 ετών. Σε αυτό το σημείο, η ΕΣΣΔ αποφάσισε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας από την πλευρά της. Ο διάλογος απέτυχε και άφησε και τα δύο μέρη να φοβούνται μια πυρηνική επίθεση.

Όλα άλλαξαν όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήρθε στην εξουσία. Σε αντίθεση με τις συμβουλές του στρατού και χωρίς καμία πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα και να κάνει παραχωρήσεις. Πρώτον, το 1985, η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης επέβαλε μονομερώς μορατόριουμ στην ανάπτυξη επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συγκροτημάτων "Oka" στην Τσεχοσλοβακία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ). Αυτό ακολουθήθηκε τον Ιανουάριο του 1986 με την ανακοίνωση από την ΕΣΣΔ μιας βήμα προς βήμα παγκόσμιας εκστρατείας πυρηνικού αφοπλισμού.

"Καθώς σας βλέπω σήμερα, θέλω να πω ότι ο σοβιετικός λαός είναι αφοσιωμένος στην ειρήνη, αυτή η υπέρτατη αξία είναι ίση με το δώρο της ζωής ... ας δεσμευτούμε να εξαλείψουμε την απειλή που κρέμεται πάνω από την ανθρωπότητα", είπε τότε ο Γκορμπατσόφ.

Αυτό έβαλε την μπάλα στο γήπεδο της Ουάσιγκτον. Το αν η χειρονομία του Σοβιετικού ηγέτη θα ξεκινούσε το τέλος της μακράς σύγκρουσης εξαρτιόταν μόνο από τις ΗΠΑ. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν πήρε την μπάλα και έτρεξε μαζί της.

Πολυαναμενόμενη χαλάρωση

Σύντομα αναπτύχθηκε μια ειδική σχέση μεταξύ των δύο ηγετών και η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ μετακινήθηκαν γρήγορα από τους στρατηγικούς περιορισμούς όπλων σε μια πιο ριζοσπαστική πολιτική αφοπλισμού. Το πρώτο κοινό έγγραφο ήταν η Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς (INF), που υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 1987, η οποία απαγόρευσε τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και ενδιάμεσου βεληνεκούς. Τα μέρη δεσμεύτηκαν να καταστρέψουν όλα τα συγκροτήματα βαλλιστικών και επίγειων πυραύλων Κρουζ ενδιάμεσης (1000-5500 χιλιομέτρων) και μικρής-μεσαίας (500-1000 χιλιομέτρων) εμβέλειας και να μην παράγουν, δοκιμάσουν ή αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στο μέλλον.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας στα τέλη Νοεμβρίου / αρχές Δεκεμβρίου 1989, ο διάδοχος του Γκορμπατσόφ και του Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Γκενάντι Γκερασίμοφ, δήλωσε πως οι συμφωνίες της Γιάλτας του 1945 (δηλαδή, η μεταπολεμική διαίρεση της Ευρώπης σε περιοχές επιρροής) είχαν αντικατασταθεί από αυτό που ονόμασε "Δόγμα Σινάτρα", δίνοντας στα πρώην ανατολικοευρωπαϊκά δορυφορικά έθνη την ελευθερία να κάνουν τα πράγματα "με τον τρόπο τους". Οι συμφωνίες της Γιάλτας θάφτηκαν επίσημα.

Το 1990, η ΕΣΣΔ συμφώνησε για την επανένωση της Γερμανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ – πράγμα που ουσιαστικά σήμαινε ότι τη σοσιαλιστική Ανατολή είχε καταπιεί η καπιταλιστική Δύση. Η ΕΣΣΔ υποσχέθηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας εντός τεσσάρων ετών και από άλλες χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας ακόμη νωρίτερα.

Την ίδια χρονιά, ο Γκορμπατσόφ υπέγραψε επίσης τη Συνθήκη για τις συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), η οποία μείωσε δραστικά τον αριθμό των σοβιετικών στρατευμάτων σε άλλα μέρη της Ευρώπης και εξάλειψε την πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστικής επίθεσης. Στο πλαίσιο της Συνθήκης CFE, η σοβιετική πλευρά έπρεπε να μειώσει δραστικά την στρατιωτική της παρουσία και να υπακούσει σε αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των στρατευμάτων. Η ΕΣΣΔ έπρεπε επίσης να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αναδιάταξη των στρατιωτικών της Δυνάμεων. Οι νέες μη εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωατλαντικής περιοχής κατοχυρώθηκαν στη δήλωση που υπεγράφη το Νοέμβριο του 1990 – "ο χάρτης του Παρισιού για μια νέα Ευρώπη".

Η πολιτική του Γκορμπατσόφ εμπνεύστηκε όχι μόνο από τον αλτρουισμό και την επιθυμία για ειρήνη. Ο κύριος λόγος που αναθεώρησε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΣΣΔ ήταν επειδή ήθελε να επιβραδύνει τον αγώνα εξοπλισμών, ο οποίος είχε βάλει ένα αφόρητο βάρος στη σοβιετική οικονομία.

Το τελευταίο, ωστόσο, δε μειώνει το θάρρος του Σοβιετικού ηγέτη. Το να συμπεριφερόμαστε με συγκρατημένο τρόπο και να μην επιτρέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες ήταν οικονομικά και τεχνικά ανώτερες από την ΕΣΣΔ – να σύρουν τη χώρα σε άλλον ένα γύρο μιας εντεινόμενης κούρσας εξοπλισμών ήταν μια πολιτική που οι προηγούμενες γενιές σοβιετικών ηγετών δεν μπορούσαν καν να φανταστούν.

Πεινασμένα γεράκια

Οι υπολογισμοί του Γκορμπατσόφ φάνηκαν σωστοί. Το Μάιο του 1991, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να απομακρυνθούν από την πολιτική περιορισμού και να "ενσωματώσουν τη Σοβιετική Ένωση στην Κοινοπολιτεία των λαών". Την εποχή εκείνη, είχε μια σειρά συναντήσεων με τον Γκορμπατσόφ που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις περαιτέρω ενέργειες και των δύο πλευρών.

Η διαδικασία σταθεροποίησης των Διεθνών Σχέσεων συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του ίδιου έτους υπογράφηκε η συνθήκη START-I, η οποία περιόρισε σημαντικά τα πυρηνικά οπλοστάσια και των δύο δυνάμεων.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με το πώς πήγαιναν τα πράγματα. Παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν πολλές θετικές αλλαγές και επιλύθηκε η απειλή ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, ο Μπους επικρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή αντιμετώπισε την ΕΣΣΔ πολύ ευνοϊκά. Για παράδειγμα, πριν από το πραξικόπημα του Αυγούστου [μια προσπάθεια Σοβιετικών αντιδραστικών να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα και να απομακρύνουν τον Γκορμπατσόφ από την εξουσία – RT], ο Λευκός Οίκος ήταν απρόθυμος να επικοινωνήσει με τον Μπόρις Γέλτσιν και το περιβάλλον του, και, τον Ιούλιο του 1991, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προσκλήθηκε ακόμη και στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής της G7.

Όλα αυτά δυσαρέστησαν πολύ τα "γεράκια" στις ΗΠΑ (για παράδειγμα, ο τότε Υπουργός Άμυνας Ντικ Τσένι και ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον), οι οποίοι πίστευαν πως με την τεχνολογία και τα δάνεια που της δόθηκαν, η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη απειλή από πριν. Αυτοί οι κύκλοι του αμερικανικού κατεστημένου ήθελαν να επωφεληθούν από τα εσωτερικά προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση και έτσι να εξασφαλίσουν την κατάρρευση της.

Ωστόσο, ο Μπους προτιμούσε τις διαπραγματεύσεις με το σοσιαλιστικό καθεστώς από την επικείμενη κατάρρευση του. Ο Λευκός Οίκος φοβόταν ότι, αν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην ΕΣΣΔ, το πυρηνικό του οπλοστάσιο θα μπορούσε να διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο.

Η θέση του προέδρου των ΗΠΑ δηλώθηκε σαφώς στην ομιλία του την 1η Αυγούστου 1991 στην Ουκρανία, την οποία οι δημοσιογράφοι ονόμασαν "Chicken Kiev speech".

Οι υποστηρικτές ενός ανεξάρτητου κράτους ανέμεναν με ανυπομονησία την άφιξη του ηγέτη των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα και ήλπιζαν ότι θα υποστήριζε τις δημοκρατικές τάσεις στη Δημοκρατία. Αλλά ο Λευκός Οίκος αποφάσισε διαφορετικά. Ο Μπους δήλωσε πως ο διαχωρισμός της Ουκρανικής ΣΣΔ ή άλλων συνδικαλιστικών δημοκρατιών από την ΕΣΣΔ ήταν απαράδεκτος. "Οι Αμερικανοί δε θα υποστηρίξουν εκείνους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία για να αντικαταστήσουν μια μακρινή τυραννία με έναν τοπικό δεσποτισμό. Δε θα βοηθήσουν εκείνους που προωθούν έναν αυτοκτονικό εθνικισμό βασισμένο στο εθνοτικό μίσος", δήλωσε ο Μπους κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης του Ανώτατου Σοβιέτ της Ουκρανικής ΣΣΔ.

Παρ ' όλα αυτά, η ΕΣΣΔ κατέρρευσε λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Μπους στο Κίεβο. Περίπου 23 ημέρες μετά την ομιλία του, το Κίεβο υιοθέτησε την "πράξη Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας" και, τέσσερις μήνες αργότερα, επιβεβαιώθηκε με δημοψήφισμα. Σύντομα, οι άλλες δημοκρατίες εγκατέλειψαν επίσης τη Σοβιετική Ένωση.

Ένας κόσμος χωρίς ειρηνοποιούς

Τα γεγονότα του 1991 εξέπληξαν όχι μόνο την ΕΣΣΔ, αλλά και τις ΗΠΑ. Για πάνω από 40 χρόνια, οι αμερικανικές ελίτ ήθελαν να κερδίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν εντελώς απροετοίμαστες για τη νίκη. Η κυβέρνηση Μπους αναγκάστηκε ακόμη και να υποστηρίξει τον Γκορμπατσόφ στον αγώνα του εναντίον του Γέλτσιν και άλλων δημοκρατικών ηγετών που ήθελαν να διαλύσουν τη Σοβιετική Ένωση.

Εκτός από κάποια άγρια "γεράκια", κανείς στις ΗΠΑ δεν ήθελε πραγματικά να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ. Ο στόχος των ΗΠΑ ήταν να διαλύσουν το σοσιαλιστικό σύστημα εκτός της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρθηκαν να διαλύσουν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και το Συμβούλιο Αμοιβαίας Οικονομικής Βοήθειας (COMECON). Ήθελαν τα σοβιετικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η ΕΣΣΔ να σταματήσει να παρέχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια σε καθεστώτα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Στην πραγματικότητα, όλα τα βασικά ζητήματα της Σοβιετικής-αμερικανικής αντιπαράθεσης επιλύθηκαν υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμη και πριν από το 1991 και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ' 80, υπογράφηκαν συνθήκες περιορισμού των όπλων, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και η COMECON διαλύθηκαν ενώ η ΕΣΣΔ άρχισε σταδιακά να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ευρώπη. Το 1990, το άρθρο του Συντάγματος της ΕΣΣΔ σχετικά με τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΣΕ καταργήθηκε - η "κόκκινη Αυτοκρατορία" δεν ήταν πλέον η "ηθική εξουσία" για τα σοσιαλιστικά καθεστώτα παγκοσμίως.

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ωστόσο, έφερε τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη (λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα πυρηνικά, αλλά και τα συμβατικά όπλα που παραμένουν στα σοβιετικά οπλοστάσια) και θα στερούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μια αγορά πωλήσεων 300 εκατομμυρίων, ενωμένη από κοινές οικονομικές αλυσίδες και κοινό τελωνειακό χώρο. Εάν η Σοβιετική Ένωση δεν είχε καταρρεύσει, οι αμερικανικές εταιρείες θα είχαν πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών. Επιπλέον, η διατήρηση της ΕΣΣΔ ως εξασθενημένο κράτος ήταν επίσης επωφελής για το μοντέλο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν πλέον αρκετά ισχυρή για να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα μπορούσε να γίνει ένας βολικός εταίρος για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων ασφάλειας.

Τα πρώτα χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δε βιάστηκαν να αποδώσουν τη νίκη στον εαυτό τους και υιοθέτησαν την στάση ενός ισότιμου εταίρου απέναντι στο ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή και μέλος του Προεδρείου του ρωσικού Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων, Αντρέι Κορτούνοφ, η νίκη των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο σημαντική όσο η ήττα της ΕΣΣΔ για την κυβέρνηση Μπους. Ωστόσο, υπό τη διοίκηση του διαδόχου του, Μπιλ Κλίντον, οι Αμερικανοί υιοθέτησαν την έννοια ενός "μονοπολικού κόσμου". Δηλώνοντας ότι είχαν νικήσει τη Σοβιετική Ένωση, προσπάθησαν να ενσταλάξουν "δημοκρατικά" δόγματα στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Το 1992, η κυβέρνηση Κλίντον ξεκίνησε μια πολύ πιο επιθετική πορεία στο μετασοβιετικό χώρο, εδραιώνοντας τη θέση της ως νικήτρια του Ψυχρού Πολέμου και καθιερώνοντας την κυριαρχία των ΗΠΑ. Υπό τον Κλίντον, η πολιτική περιορισμού της Ρωσίας έγινε πιο συστηματική και έντονη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν όχι μόνο να αξιοποιήσουν στο έπακρο την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αλλά επίσης προσπάθησαν να αποτρέψουν την εμφάνιση ενός ρωσικού κεντρικού οικονομικού και πολιτικού χώρου στην πρώην Ρωσική Αυτοκρατορία.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια