Η Ρωσο-Κινεζική ναυτική περιπολία κοντά στα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας αντέστρεψε τους ρόλους με τις ΗΠΑ

Οι Γερουσιαστές της Αλάσκας ήταν αποπληκτικοί αφού η Ρωσία και η Κίνα μόλις πραγματοποίησαν μια κοινή ναυτική περιπολία που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως κοντά στα Αλεούτια νησιά της πολιτείας τους την περασμένη εβδομάδα. Αυτοί οι αξιωματούχοι καταδίκασαν αυτό που ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια "εισβολή", αν και η Βόρεια διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως η περιπολία "έμεινε σε διεθνή ύδατα και δε θεωρήθηκε απειλή."Σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν μια ενδιαφέρουσα στροφή των γεγονότων, δεδομένου ότι είναι συνήθως οι ΗΠΑ που διεξάγουν τέτοιες ασκήσεις κοντά στα σύνορα αυτών των δύο.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σινο-ρωσική Αντάντ δεν είναι μια συμμαχία, αλλά μάλλον μια άνευ προηγουμένου στενή στρατηγική εταιρική σχέση που επικεντρώνεται στο συντονισμό των προσπαθειών για την επιτάχυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης στην πολυπολικότητα. Για τον σκοπό αυτό και στο πλαίσιο των κοινών ναυτικών περιπολιών της περασμένης εβδομάδας, αυτές οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να σηματοδοτήσουν στον κόσμο ότι θα ανταποκριθούν αμοιβαία σε παρόμοιες ασκήσεις από τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, ο καθένας αντιδρούσε ξεχωριστά και το περιόριζε σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο ρητορικής του, αλλά τώρα αντιδρούν από κοινού με απτό τρόπο.

Αρκετά από τα συμφέροντά τους εξυπηρετήθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Πρώτον, οι ΗΠΑ γνωρίζουν τώρα πως η σινο-ρωσική Αντάντ δεν διστάζει να πλεύσει στόλους όσο πιο κοντά στις αμερικανικές ακτές είναι νομικά δυνατό.

Δεύτερον, συμμορφώθηκαν οικειοθελώς με τους όρους που ορίζονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) σχετικά με το πού επιτρέπεται να πλέουν ξένα πολεμικά πλοία παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν αυτό το πλαίσιο.

Τρίτον, αυτό το παράδειγμα κατέδειξε την έντονη αντίθεση μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ στο ζήτημα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Δικαίου.

Το τέταρτο ενδιαφέρον που προωθήθηκε μέσω της κοινής ναυτικής περιπολίας τους κοντά στα Αλεούτια νησιά είναι πως έκανε τους ντόπιους σε αυτήν την πολιτεία, και πιθανότατα και τους Αμερικανούς αλλού, να βιώσουν πώς αισθάνεται κανείς όταν οι γεωπολιτικοί αντίπαλοί τους διεξάγουν τέτοιες ασκήσεις κοντά στα σύνορά τους. Αυτές οι ασκήσεις δε θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των απόψεων ορισμένων ψηφοφόρων σχετικά με τη σοφία των πολιτικών των ηγετών τους έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, θεωρώντας ότι αυτοί οι δύο απλώς ανταποκρίνονται σε τέτοιες κινήσεις των ΗΠΑ.

Και τέλος, αυτές οι ασκήσεις παρέμειναν σημαντικά κάτω από το όριο της ενεργοποίησης μιας κλιμάκωσης, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι πράγματι δυνατό να ανταποκριθούμε αμοιβαία στις αμερικανικές προκλήσεις αφού και οι δύο μεγάλες δυνάμεις ήταν μέχρι τώρα απρόθυμες να το πράξουν. Σχετικά με αυτή την τελευταία παρατήρηση, αντέδρασαν προηγουμένως ξεχωριστά και το περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό στη ρητορική, εκτός από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που κατηγορήθηκαν από τις ΗΠΑ πως πέταξαν ή έπλευσαν τις αντίστοιχες μονάδες τους πολύ κοντά στις τελευταίες. 

Ακόμα κι έτσι, αυτά τα περιστατικά έλαβαν χώρα κοντά στα δικά τους σύνορα και όχι στις ΗΠΑ, αλλά αυτή τη φορά έπλευσαν από κοινού τα πολεμικά τους πλοία κοντά στα Αλεούτια νησιά για να δώσουν στην Αμερική μια γεύση από το δικό της φάρμακο. Αυτά τα σχέδια πιθανότατα συμφωνήθηκαν εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα, καθώς ο καθένας ήθελε να δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να σταματήσουν να τις κάνουν να αισθάνονται άβολα λειτουργώντας τόσο κοντά στις ακτές τους. Ωστόσο, η υπομονή της Ρωσίας και της Κίνας έχει σαφώς εξαντληθεί, γι ' αυτό και τώρα αντιδρούν από κοινού.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη τους κοινή ναυτική άσκηση, αλλά είναι η μεγαλύτερη κοντά στις αμερικανικές ακτές μέχρι στιγμής, γεγονός που την καθιστά ορόσημο. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης θα προσπαθήσουν προβλέψιμα να το παρουσιάσουν ως τη λεγόμενη "απρόκλητη παράνομη επιθετικότητα" παρά το γεγονός ότι αυτοί οι δύο τηρούν αυστηρά το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με την UNCLOS και εκτελούν τις ασκήσεις τους ως απάντηση στις προηγούμενες αμέτρητες ΗΠΑ κοντά στα σύνορά τους. Αντιστρέφοντας τελικά τους ρόλους απέναντι στις ΗΠΑ, η σινο-ρωσική Αντάντ θέλει να δείξει στον κόσμο ότι η εποχή της στρατιωτικής μονοπολικότητας έχει τελειώσει.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια