Φύλακας ή σκύλος; Η κραυγαλέα υποκρισία της Δύσης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν δραματικές αλλαγές στη γεωπολιτική ευθυγράμμιση στην Αφρική, ειδικά στο Νίγηρα. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη δυτική ανάμειξη έχει οδηγήσει στην ανατροπή του φιλικού προς τη Δύση Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ και στην εγκαθίδρυση μιας στρατιωτικής χούντας.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το αντιδυτικό αίσθημα έχει αυξηθεί με τους διαδηλωτές να καίνε γαλλικές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι.

Η Δύση καταδίκασε την ανάληψη της εξουσίας από τη χούντα. Για αιώνες, η Γαλλία διατηρεί τον αποικιακό έλεγχο σε χώρες όπως ο Νίγηρας. Ένας τεράστιος όγκος πόρων εξορύσσεται από τη μεσόγεια χώρα της Δυτικής Αφρικής και μεταφέρεται στη Γαλλία, τροφοδοτώντας την οικονομία της ενώ διατηρείται στάσιμος ο Νίγηρας.

Η στρατιωτική χούντα έχει πλέον απαγορεύσει τη μεταφορά αυτών των πολύτιμων πόρων στη Γαλλία.

Η Γαλλία είναι φυσικά εξαγριωμένη - η ΕΕ υφίσταται ήδη μεγάλη οικονομική οπισθοδρόμηση λόγω της επίμονης επιμονής της να αφήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχιστεί, ρίχνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πόρους.

Τώρα, αντιμετωπίζει το πρόσθετο βάρος της διατήρησης της λειτουργίας των βιομηχανιών που πλήττονται από την κρίση - μια κραυγαλέα παραδοχή των αποικιακών πρακτικών της χώρας μέχρι σήμερα.

Με το Νίγηρα να απαγορεύει τις εξαγωγές βασικών φυσικών πόρων όπως το ουράνιο στη Γαλλία - τα γαλλικά και άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης μπαίνουν στο Διαδίκτυο και τα ερτζιανά για να σπιλώσουν τη χούντα.

Το αντιδυτικό αίσθημα έχει φτάσει σε σημείο βρασμού από δεκαετίες δυτικής κατάχρησης και υπερεκμετάλλευσης αφρικανικών χωρών. Είναι ένα εντελώς οργανικό φαινόμενο, και έτσι η Δύση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης της για να αντιμετωπίσει και να καταπνίξει τα συναισθήματα.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν εξαπολύσει μια επιθετική εκστρατεία για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο. Παπαγαλίζοντας τις αφηγήσεις των δυτικών καθεστώτων, γαλλικά μέσα ενημέρωσης όπως το France 24 και το Radio France Internationale καταδίκασαν τη χούντα ενώ χρησιμοποιούσαν τακτικές δημιουργίας φόβου για να αντλήσουν υποστήριξη στη δυτική επέμβαση.

Προσπάθησαν επίσης να επιβεβαιώσουν την υποστήριξη για τις γαλλικές και άλλες αποικιακές δομές εντός του Νίγηρα - όλα αυτά απειλώντας τους ίδιους τους ανθρώπους που επιθυμούν να σπάσουν τα δεσμά της αποικιοκρατίας με στρατιωτική επέμβαση.

Σε απάντηση, η ηγεσία της χούντας στο Νίγηρα κινήθηκε για να απαγορεύσει τα εχθρικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Γάλλοι αξιωματούχοι επέκριναν την κίνηση: «Η Γαλλία επιβεβαιώνει την σταθερή και αποφασιστική δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των δημοσιογράφων», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε: "Αυτό το βήμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην ενημέρωση και της ελευθερίας της έκφρασης. Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά αυτές τις παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών".

Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να είναι μια διδακτική μελέτη της υποκρισίας. Ξανά και ξανά, η ΕΕ και η συλλογική Δύση εξαπέλυσαν μαζικές εκστρατείες λογοκρισίας, απαγόρευσαν μέσα και συνέλαβαν δημοσιογράφους.

Ήταν μόλις πέρυσι όταν η ΕΕ απαγόρευσε οριστικά τις ειδήσεις του RT και του Sputnik της Ρωσίας.

Οι πάροχοι δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάστηκαν επίσης άμεσα σε εκστρατείες λογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης. Έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που η γαλλική δορυφορική εταιρεία Eutelsat απομάκρυνε το Press TV από τον αέρα.

Οι δυτικές χώρες επιτρέπουν ευθαρσώς στα μέσα ενημέρωσης που επιβεβαιώνουν τους δικούς τους ιμπεριαλιστικούς στόχους να παραμένουν στον αέρα και χωρίς λογοκρισία. Αυτό περιλαμβάνει μέσα που προωθούν εξωτερικά την ξένη ανάμειξη και τη βία.

Η "Iran International" - η οποία έχει σημαντική χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία - έπαιξε μεγάλο ρόλο στην στήριξη της Δύσης κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων ταραχών στο Ιράν που υποστηρίχθηκαν από ξένες χώρες πέρυσι.

Με έδρα την Ουάσιγκτον, το πρακτορείο προώθησε αφηγήσεις κατά του Ιράν, αναφέροντας παραπλανητικές πληροφορίες ή απόκρυψη πλαισίου. Είναι ένα μέσο ανοιχτής προπαγάνδας που δημιουργήθηκε ειδικά για να επιτεθεί σε μια κυρίαρχη χώρα.

Ωστόσο, η Δύση την υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες. Δεν έχει επιβληθεί ούτε μία κύρωση.

Εάν μια πρίζα μεταφέρει νερό για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα επιτρέπεται να λειτουργεί χωρίς κανένα εμπόδιο. Εάν επικρίνετε τους στόχους της αυτοκρατορίας με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να σας επιβληθούν κυρώσεις. Shadowbanned. Λογοκρίθηκε. Ονομάζεται «κρατικά μέσα ενημέρωσης». Ο ίδιος ο ιστότοπός σας μπορεί να κατασχεθεί εξ ολοκλήρου, όπως συνέβη με το Press TV.

Για το έγκλημα της δημοσιογραφίας στη Δύση, μπορεί να κλειστείς σε φρικτές συνθήκες, φοβούμενος για τη ζωή σου.

Φαίνεται ότι η Δύση έχει ξεχάσει τελείως τη συνεχιζόμενη μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών - μόνο για να λερωθεί και να ωθηθεί στην απομόνωση;

Εάν είστε ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας, τότε μπορείτε ακόμη και να ξεφύγετε από τη δολοφονία δημοσιογράφων - και οι δυτικοί αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να το σπρώξουν κάτω από το χαλί.

Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν εσκεμμένα την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Shireen Abu Akleh, οι ΗΠΑ έσερναν τα πόδια τους για να εκδώσουν μια δήλωση, υποστηρίζοντας τελικά ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς συνέβη ο θάνατος από πυροβολισμούς - αν και όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως έγινε στόχος στρατιωτών του καθεστώτος.

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Τζαμάλ Κασόγκι, έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που στην πραγματικότητα μετέφερε νερό για τη Δύση - μόνο που εξόργισε τη Σαουδική Αραβία, έτσι βασανίστηκε, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε με εντολή του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν (MBS).

Αντί να απαιτήσουν οποιαδήποτε εξήγηση ή ακόμα και να καταδικάσουν την πράξη, οι ΗΠΑ χορήγησαν στον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας ασυλία για τη δολοφονία.

Η «Ελευθερία του Τύπου» είναι κοροϊδία στη Δύση. Ένα αστείο. Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Μέσα από κενά, σκιώδεις συναλλαγές και ξεκάθαρη υποκρισία, τα δυτικά καθεστώτα έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο για το τι μπορούν να λειτουργήσουν τα μέσα ενημέρωσης και τι όχι.

Συνοψίζεται στον απλό στόχο της προώθησης των δικών της συμφερόντων.

Γνωρίζοντας αυτό, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Νίγηρας απαγόρευσε τα αποικιακά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν τα συμφέροντα της Γαλλίας σε ξένα εδάφη. Στόχος τους δεν είναι η ειλικρινής και αντικειμενική δημοσιογραφία ή το να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις. Στόχος τους είναι να διατηρήσουν και να ωθήσουν την κοινή γνώμη για το δικό τους καθεστώς. Μια πιο ειλικρινής ταξινόμηση του έργου τους θα ήταν η καθεστωτική στενογραφία.

Η Γαλλία και η υπόλοιπη ΕΕ μπορούν να καταδικάσουν τις ενέργειες του Νίγηρα όσο θέλουν, αλλά τελικά έχουν δημιουργήσει το προηγούμενο της απαγόρευσης των μέσων ενημέρωσης. Η Δύση θα φτάσει στο σημείο να σκοτώνει δημοσιογράφους και μετά θα κουνήσει το δάχτυλο χρησιμοποιώντας το ίδιο ματωμένο χέρι σε χώρες που αρνούνται να τους δώσουν βήμα.

Τελικά, ο κόσμος μπορεί να περιμένει περισσότερα από τα ίδια διπλά μέτρα και σταθμά από τη Δύση.

Το ερώτημα είναι: εάν ο ρόλος των δυτικών μέσων ενημέρωσης είναι να φέρουν εις πέρας τις ιμπεριαλιστικές τους αποστολές αντί να ρωτούν και να κάνουν ρεπορτάζ, τότε γιατί να επιτρέψει κάποιος να λειτουργήσουν εχθρικά μέσα στη χώρα του;

* Ο Shabbir Rizvi  είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια