Γαλλία: Μέλος της ΕΕ στα χαρτιά, αλλά του Ινδο-Ειρηνικού στο πνεύμα

Η περιοχή Ινδο-Ειρηνικού έχει αναδειχθεί σε εστία στρατηγικής σημασίας, προσελκύοντας την προσοχή χωρών σε όλο τον κόσμο. Οι δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα προπύργιο στην περιοχή αυτή. Ωστόσο, οι περισσότερες προσπάθειες απέδωσαν λίγους καρπούς, καθώς η περιοχή παραμένει κυρίως υπό την επιρροή των ασιατικών εθνών. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση σε αυτή την τάση – η Γαλλία, μέλος της ΕΕ στα χαρτιά αλλά του Ινδο - Ειρηνικού στο πνεύμα.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αυξανόμενη παρουσία της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η Γαλλία κάνει ενεργούς ελιγμούς για να αυξήσει την παρουσία της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Μία από τις αξιοσημείωτες κινήσεις περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις μαχητικών με την Ιαπωνία από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου. Η άσκηση είχε ως στόχο την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, με στόχο την πραγματοποίηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού, όπως δήλωσε η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας.

Οδικός χάρτης Ινδίας-Γαλλίας Ινδο-Ειρηνικού

Η δέσμευση της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό υπογραμμίζεται περαιτέρω από τη συνεργασία της με την Ινδία. Σε κοινή δήλωση, και τα δύο έθνη εξέφρασαν την πίστη τους σε μια ελεύθερη, ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή και ειρηνική περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας, ενώ προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια ισορροπημένη και σταθερή τάξη στην περιοχή. Ο οδικός χάρτης Ινδίας-Γαλλίας Ινδο-Ειρηνικού εδραιώνει την στρατηγική τους συνεργασία και τα ζωτικά μερίδια στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Η ινδο-γαλλική εταιρική σχέση στον Ινδικό Ωκεανό έχει γίνει σημαντικός άξονας των διμερών μας σχέσεων. Το 2018, η Ινδία και η Γαλλία συμφώνησαν σε ένα «Κοινό Στρατηγικό Όραμα Συνεργασίας Ινδίας-Γαλλίας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού». Τώρα είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τις κοινές μας προσπάθειές στον Ειρηνικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Γαλλία και Σρι Λάνκα

Ανεβάζοντας τη δέσμευσή της σε νέα ύψη, η Γαλλία επέκτεινε τις προσπάθειές της για να συμπεριλάβει τη Σρι Λάνκα στις συζητήσεις για έναν Ινδο-Ειρηνικό χωρίς αποκλεισμούς. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Σρι Λάνκα στις 30 Ιουλίου, καθιστώντας την την πρώτη επίσκεψη Γάλλου ηγέτη στο νησιωτικό έθνος του Ινδικού Ωκεανού. Ως ο τέταρτος μεγαλύτερος πιστωτής της Σρι Λάνκα, η Γαλλία δεσμεύτηκε συνεργασία για την αναδιάρθρωση του χρέους για να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από την οικονομική της κρίση. Αυτή η επίσκεψη σηματοδότησε την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Γαλλίας για την ενίσχυση των δεσμών στην περιοχή.

«Η Σρι Λάνκα και η Γαλλία είναι δύο έθνη του Ινδικού Ωκεανού που μοιράζονται τον ίδιο στόχο: έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερία Ινδο-Ειρηνικού. Στο Κολόμπο το επιβεβαιώσαμε: ενισχυμένοι από 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, μπορούμε να ανοίξουμε μια νέα εποχή της εταιρικής μας σχέσης», δήλωσε ο Μακρόν μετά τη συνάντηση.

Μέλος της ΕΕ με παγκόσμιες φιλοδοξίες

Σαφώς, ο ενεργός ρόλος της Γαλλίας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού την απεικονίζουν ως μέλος της ΕΕ με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Ενώ πολλές δυτικές δυνάμεις αγωνίζονται να αποκτήσουν ερείσματα σε αυτό το έδαφος που κυριαρχείται από την Ασία, η Γαλλία έχει αγκαλιάσει το πνεύμα του Ινδο-Ειρηνικού, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στη σύγχρονη παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Όπως παρατηρούν άλλα έθνη από το περιθώριο, η Γαλλία επιχειρεί με αυτοπεποίθηση, αποδεικνύοντας ότι το να είναι μέλος της ΕΕ επιστολικά δεν περιορίζει τις φιλοδοξίες της στη διεθνή σκηνή. Με τις στρατηγικές της συνεργασίες και την προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, η Γαλλία ανοίγει το δρόμο για ένα δυναμικό και συνεργατικό μέλλον Ινδο-Ειρηνικού.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια