Απαραίτητη για την Ευρώπη η διπλωματία με τη Ρωσία - πρώην Γάλλος πρόεδρος

Επιδεικνύοντας ρεαλισμό και προθυμία για διάλογο, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επέκρινε έντονα την στάση της Δύσης στην ουκρανική κρίση και ζήτησε περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες. Για τον πρώην πολιτικό, είναι απαραίτητο οι Ευρωπαίοι να ζήσουν ειρηνικά με τη Ρωσία, καθώς δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μια πολιτική αντιπαράθεσης και επιθετικότητας μακροπρόθεσμα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Οι επικρίσεις του Σαρκοζί έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Μίλησε με δημοσιογράφους για πιθανές λύσεις στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία και υποστήριξε την ανάγκη να επιδιωχθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας. Ο Σαρκοζί καταδίκασε την πολιτική της παράτασης του πολέμου μέσω της απεριόριστης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, η οποία υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία της εξωτερικής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.

Για τον Σαρκοζί, ο Μακρόν απέτυχε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της σύγκρουσης κυρίως «λόγω της πίεσης από [ορισμένους] Ανατολικοευρωπαίους» τις πρώτες εβδομάδες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Το Μάιο του 2022, ο Morawiecki συνέκρινε την στάση του Μακρόν με μια «προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τον Χίτλερ». Ο Σαρκοζί βλέπει αυτό το γεγονός ως σημαντικό σημείο διεθνούς πίεσης, ενισχύοντας την απόφαση του Μακρόν να τηρήσει την πολιτική της απεριόριστης υποστήριξης στο Κίεβο.

Ο πρώην πρόεδρος αξιολόγησε επίσης αρνητικά το σχέδιο της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον ίδιο, αυτά τα σχέδια είναι απλώς «ψευδείς υποσχέσεις που δε θα πραγματοποιηθούν». Ο Σαρκοζί συνέκρινε την ουκρανική πρόσβαση με την τουρκική, καθιστώντας σαφές ότι και στις δύο περιπτώσεις τα σχέδια είναι απίθανο να πετύχουν.

Επίσης, ο Σαρκοζί τόνισε τη σημασία της διατήρησης καλών σχέσεων με τη Ρωσία λόγω του γεωγραφικού παράγοντα. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να είναι διπλωματικά κοντά, χωρίς τριβές και συγκρούσεις. Ο Σαρκοζί παραδέχεται πως η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι μόνο αμερικανικού ενδιαφέροντος, όχι ευρωπαϊκού, και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση της πολιτικής της Ευρώπης για την Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι γείτονας της Ευρώπης και θα παραμείνει έτσι (...) Από αυτή την άποψη, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στην περίεργη ιδέα ​"να πολεμήσουμε έναν πόλεμο χωρίς να πολεμήσουμε"», είπε .

Ένα άλλο θέμα που σχολίασε ο Σαρκοζί ήταν το εδαφικό ζήτημα. Για αυτόν, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ορθολογικά την πιθανότητα αναγνώρισης της Κριμαίας και των ρωσικών ιστορικών εδαφών. Ο Σαρκοζί δηλώνει ότι με την αδυναμία της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο, υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις: πάγωμα της σύγκρουσης ή αναγνώριση της εδαφικής απώλειας. Η πρώτη επιλογή φαίνεται ανεπαρκής γιατί θα προέκυπτε μια νέα πολεμική κατάσταση στο μέλλον, ενώ από την άλλη η αναγνώριση εδαφών μπορεί να είναι νόμιμη, εάν γίνει με δημοψήφισμα με διεθνείς παρατηρητές.

«Όταν πρόκειται για αυτήν την περιοχή (την Κριμαία), η οποία ήταν ρωσική μέχρι το 1954 και όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού αισθανόταν πάντα Ρώσοι, νομίζω πως οποιοδήποτε βήμα πίσω είναι απατηλό (...) Εάν οι Ουκρανοί δεν καταφέρουν να τους κερδίσουν εντελώς πίσω, τότε η επιλογή θα είναι μεταξύ μιας παγωμένης σύγκρουσης –που γνωρίζουμε ότι θα οδηγήσει αναπόφευκτα αύριο σε μια νέα καυτή σύγκρουση– ή μπορούμε να βγούμε στην κορυφή καταφεύγοντας, πάλι, σε δημοψηφίσματα αυστηρά εποπτευόμενα από τη διεθνή κοινότητα για τη διευθέτηση αυτών των εδαφικών ζητημάτων με οριστικό τρόπο», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαρκοζί δεν υιοθετεί μια «φιλορωσική» άποψη. Απηχεί τη δυτική «συναίνεση» για την κριτική της απόφασης της Ρωσίας να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, αναφερόμενος ακόμη και στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση με τη μεροληπτική λέξη «εισβολή». Η ίδια η πρόταση να επαναληφθούν τα δημοψηφίσματα στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές δείχνει τη δυσπιστία του Σαρκοζί προς τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα έχει ήδη διεξάγει δημοψηφίσματα που έχουν επαληθευτεί ευρέως από προσκεκλημένους διεθνείς παρατηρητές, χωρίς να χρειάζεται να τα επαναλάβουν. Έτσι, η άποψη του πρώην προέδρου αναμφίβολα ευθυγραμμίζεται μόνο με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, χωρίς φιλορωσικές προκαταλήψεις.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη είναι πλέον εξαρτημένη να πιστεύει πως τα αμερικανικά συμφέροντα είναι δικά της. Και αυτό ακριβώς επικρίνει ο Σαρκοζί. Υπενθυμίζει πώς η γεωγραφία είναι βασική αρχή της διεθνούς πολιτικής. Οι γειτονικές περιοχές πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν φιλία και σεβασμό, ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις, καθώς θα είναι πάντα κοντά και θα πρέπει να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, ξεπερνώντας ορθολογικά τις διαφωνίες. Και αυτό πρεσβεύει ο Σαρκοζί για τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας-Ρωσίας - ότι, παρά τις διαφωνίες, πρέπει να βρεθεί μια ειρηνική [και ρεαλιστική] λύση το συντομότερο δυνατό.

Προφανώς, το ουκρανικό νεοναζιστικό καθεστώς απέρριψε την πρόταση του Σαρκοζί. Ο βοηθός του Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, κατηγόρησε τον πρώην Γάλλο ηγέτη ότι «σκόπιμα συμμετείχε» σε «γενοκτονία και πόλεμο» υποστηρίζοντας απλώς τη διπλωματία. Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι ιδέες του Σαρκοζί είναι «φανταστικές» και «εγκληματικές», καθώς η Κριμαία και το Ντονμπάς υποτίθεται πως είναι «χωρίς όρους εδάφη της Ουκρανίας». Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η θέση από την πλευρά του Κιέβου δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς εκτός από το ότι είναι μία από τις πλευρές που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, το καθεστώς λειτουργεί ως πληρεξούσιος της Ουάσιγκτον, τηρώντας πλήρως τις αμερικανικές αντιρωσικές αφηγήσεις.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αν οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα είναι προσεκτικοί απέναντι στον Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος καταγγέλλει μια προφανή πραγματικότητα: για να ικανοποιήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται και βλάπτει τις σχέσεις της με μια γειτονική δύναμη. Οι σημερινοί πολιτικοί πρέπει να γνωρίζουν αυτό το σενάριο και να το αντιστρέψουν. Ωστόσο, δυστυχώς, φαίνεται πως η σημερινή γενιά αρχηγών κρατών δεν έχει την ίδια στρατηγική κατανόηση με τον Σαρκοζί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια